Mainos Yli pyykkivuorten

Muumimukikeräilijä: Aamukahvi maistuu hyvältä 100 euron mukista

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaupallinen yhteistyö

muumimuki

Kaupallinen yhteistyö Sortter

Muumimukeja löytyy aika monesta suomalaiskodista. Jossain kodeissa on pari mukia, jotka on saatu vaikka lahjaksi, kun taas joissain kodeissa on kymmeniä ja kymmeniä mukeja, joita ei välttämättä käytetä koskaan.

Tiedän, että moni on käyttänyt ja käyttää muumimukeihin satoja, jopa tuhansia euroja.

Minulla on jonkun verran muumimukeja. Ei kovinkaan paljon, mutta muutamia, ehkä reilu 30. Olen pohtinut aika usein muumimukieni myymistä. Näiden pohdintojen kautta olen liittynyt Facebookin Muumikeräilijät-ryhmään, jossa olen seurannut kiinnostuneena mukien ympärillä käytävää keskustelua ja niihin liittyvää hypetystä. Osa hypetyksestä on vähän tarttunut takaisin minuunkin, ainakin sillä seurauksella, että en taidakaan vielä myydä mukejani.

Muumimukien suosio ei näytä laskeneen, minkä johtopäätöksen voi tehdä myös esimerkiksi Muumin päivän mukin ympärillä käydystä keskustelusta vuonna 2018.

Moni mukien omistaja seuraa aktiivisesti jo myynnistä poistuneiden mukien jälleenmyyntiarvoja. Keskusteluissa ja hinta-arvioinneissa on yleensä aina kaksi hintaa: käyttämättömän, tarrallisen mukin hinta ja käytössä olleen mukin hinta. Mietin, että ostaako moni keräilijä siis mukeja vain vitriiniin eikä käytä niitä koskaan?

muumimuki

Yli puolet käyttää kaikkia muumimukeja

Kysyin Muumikeräilijät-ryhmän jäseniltä, että käyttävätkö he muumimukejaan. Sain kysymykseeni nopeasti 400 vastausta.

Vastaajista reilu 52 prosenttia käyttää kaikkia mukejaan, noin 38 prosenttia käyttää vain osaa mukeista ja reilu kymmenen prosenttia ei käytä yhtäkään mukia koskaan.

Muumimukien keräilijät voi siis jakaa kolmeen eri kastiin: kaikkia mukeja käyttäviin, kaikki mukit vitriiniin tai muuhun kaappiin säilöviin sekä heihin, jotka käyttävät joitain ja säilövät joitain.

Kysyin myös syitä mukien käyttämiseen tai vitriinissä säilyttämiseen.

Tässä muumifanien vastauksia:

muumimuki

Kaikki muumimukit käytössä

Käytössä totta kai. Ukko kyllä kauhisteli yksi päivä, miten raskin tosta sadan euron arvoisesta mukista juoda. Hänen mukaan kalleimmat mukit sais pölyttyä kaapissa.

Kaikki mukit ovat koko perheen käytössä ysäreistä (90-luvulla ilmestyneistä) lähtien. Miten niistä muuten olisi iloa?

Kaksi vuotta sitten oli vielä ”arvokkaimmat” käyttämättöminä, sitten ajattelin että hitto, enemmän minä niistä irti saan, kun saan niistä kahvit juoda ja nauttia ihanista kuvituksista.

Enemmän iloa mulle ne tuo, kun aamulla väsyneenä ja kärttyisenä voin valita mieluisan mukin, joka kuvituksellaan piristää. Jos vain katselisin ohimennessäni vitriinissä, ei se tuntuisi samalta.

Kahvi maistuu parhaalle muumimukista.

Muuminpäivä muutti ajatustani mukeista. En säästele enää vitriinissä edes vanhimpia. Aamulla join kahvit Iltapurjehduksesta.

Käytössähän ne on, koska ne on käyttöesineitä. Rahan ja tilan haaskausta työntää ne vain ihailtavaksi johonki ja ostaa jotku toiset kupit käyttöön.

Mulla ei ole tapana kerätä käyttöastioita kaappiin näytille, koriste-esineet ovat asia erikseen.

Aamu alkaa ihanasti kahvilla muumimukista.

Tarrat irti ja käyttöön kaikki!

Vaikka olisin maksanut mukista kuinka paljon tahansa, käytössä on.

Mukit on perinteisesti suunniteltu käyttöön, joten niitä kuuluu käyttää. Uusi muumikansa luulee, etteivät mukit kestä käyttöä ja kai siksi vaalivat tarrojaan vakuuttaakseen muut, että muki on vielä ehjä.

muumimuki

Osa muumimukeista käytössä, osa vitriinissä

Vitriinissä keräilykappaleet vanhemmista arvokkaimmista sekä ihan kaikista ilmestyneistä perusmukeista, uusista ja vanhoista! Sitten on erikseen jokapäiväisessä käytössä 20 perusmukia, jotka ovat vielä saatavana kaupasta.

Ostan aina kaksi mukia. Käyttöön ja vitriinin.

Kaupassa yhä myytävät käytössä, poistuneet vitriinissä.

Ostan aina tuplana ja useampanakin, koska viisi lasta, joille myös kerään. Käyttömukit erikseen itsellä arkikäyttöön.

Löytyy sekä vitriinimukeja että käyttömukeja. Valitettavasti en ole niin rikas, että olisi varaa kaikkia noin arvokkaita mukeja riskeerata tämmösen tumpelon käytössä.

101 mukia kaapissa ja 10 käyttökuppina.

muumimuki

Muumimukit vain vitriinissä

Mulla on vitriinissä, ja siellä pysyy.

Yhtäkään mukia ei käytetä, ei nyt eikä myöhemminkään. Niihin ei edes kosketa, ne eivät ole täällä käyttöä varten vaan ainoastaan kasvattamassa arvoa!

Osa vitriinissä ja suurin osa pakattuna kuplamuoviin banaanilaatikoihin. Olen keräilijä ja haluan jättää muumini lapsenlapsille käyttämättöminä.

Mulle muumit ovat puhtaasti keräilyesineitä, eivät lainkaan käytössä. Tulevaisuudessa tarkoitus olisi hankkia muumeille oma vitriini, sillä toki haluan kokoelman esille ihasteltavaksi.

69 mukia ja ovat vitriinissä, en käytä. Ne ovat keittiössä ja näkyvät kivasti myös vieraille. Kaikki toki taitavat tietää, että muumimukini eivät ole niitä talon kahvimukeja vaan ne löytyvät eri paikasta.

muumimuki

Muumimukien suosio pysyy

Mikä muumimukeissa ja muumeissa oikein viehättää kaikenikäisiä naisia ja monia miehiäkin? Kysyin sitäkin reilu 18 600:n muumikeräilijän ryhmässä.

Tässä muutama vastaus:

Pidän muumitarinoista ja arvostan Tove Janssonin tekemää monipuolista taiteilija uraa.

Muumit ovat niin hellyyttäviä, empaattisia ja aitoja hahmoja. Muumit vetoavat lapsiin ja aikuisiin. Astioihin liittyy kauniita satuja. Lisäksi astiat ovat kauniita, aikaa kestäviä ja herättävät tunteita sekä muistoja. Mielestäni mikään muu astia ei kykene samaan.

Lapsena jo tykännyt muumeista. Tein Tovesta kirjailijakansion koulussa vuonna 98 ja kirjoitin kirjeen Tovelle ja hän vastasi siihen. Olin todella otettu ja edelleen kirje tallella. Puolitoista vuotta sitten etsin kirjeen ja aloin kerätä mukeja. Siihen mennessä oli vain kolme käytössä ja nyt puuttuu 4 kalleinta mukia. Tietenkin lopahti innostus hieman, kun ei ole enää mitä kerätä.

Ovat kivan värikkäitä ja tuo ilon kasvoille. Muumit on vaan se mikä on ollut jo kauan pinnalla.

Muumimukit ovat iloisen värisiä ja piristävät arkea, mutta sopivat hyvin myös juhlaankin.

Muumit on vaan – noh, ihastuttavia. Pidämme koko perhe muumitarinoista ja astiat on kauniita ja juuri oikeankokoisia. Kuten ovat myös pyyhkeet ja vuodevaatteet. Meillä muumit ei mene koskaan pois muodista.

Keräilen koska ne on iloisia, värikkäitä ja koska tykkään muumeista. Lisäks mukien keräily tuntu keräilykohteena fiksulta, koska noille on oikeesti käyttöä, toisin ku esimerkiks postimerkeille ois.

On mukavaa aloittaa aamu valitsemalla miehen kanssa kahvimukit, jotka sopivat päivään.

Koko perheen harrastus. Ei rajoitu pelkästään mukeihin. Olemme jo 15 vuotta nukkuneet muumilakanoissa. Kodista löytyy ihan kaikkea mitä muumeihin liittyy.

Itse rakastuin muumeihin jo lapsena. Niiden elämänasenne kiehtoo edelleen. Muumit ovat myös ulkomuodoltaan viehättäviä, jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on. Kaikki ovat ystävällisiä toisilleen ja kaikki ovat tervetulleita, asioista puhutaan avoimesti. Voisin jatkaa listaa loputtomiin.

Muumit on ihastuttavia ja olleet osa mun elämää jo lapsesta saakka. Ovat ilo silmälle.

Siinäs kuulitte. Muumien suosio ei ole kadonnut mihinkään. Aion todellakin ostaa muumien talvimukin heti, kun se taas tulee. Ehkä muita en enää kerää kuin talvimukeja, mutta en taida näitä myydäkään…

Ps. Kyllä, meilläkin on käytössä mm. Nipsu, Iltapurjehdus ja Hurraa, mutta tosin aika takareunassa kaapissa…

Muumimukien hinta

Jos sinulla on muumimukeja, oletko koskaan laskenut, kuinka paljon olet käyttänyt niihin rahaa? Jos himoitsisit jotain keräilyharvinaisuutta, vaikka Fazer-mukia, voisitko ottaa sen ostamista varten lainan? Itse ajattelen niin, että ensin pitää säästää raha ja ostaa sitten, mutta aina se ei toimi niin. Jos säästöt menevät putkiremonttiin tai auton korjaukseen, voiko lainarahaa käyttää sitten johonkin itensä hemmotteluun, kuten keräilyharrastukseen? Ehkä.

Jos harkitset lainaa, kurkkaa Sortter, jonka kautta löytää lainan parhaalla korolla. Voisiko kuitenkin sitten ajatella niin, että jos ottaa lainan putkiremppaan, voi säästöillä ostaa sen himoitun mukin?

Keräätkö muumimukeja? Kuinka monta löytyy? Käytössä vai vitriinissä?

Lue myös

Kiinnostavatko muumimukit enää ketään?

Lue myös

X