Yli pyykkivuorten

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
gluteeniton

Karkkipäivä ja kaupan karkkihylly! Voi onnea!

Kaikissa sateenkaaren väreissä loistavat pakkaukset täynnä irtokarkkeja, vaahtokarkkeja, suklaata, salmiakkia, lakritsaa, hedelmäkarkkeja ja tikkareita sekä rasioita, pusseja, levyjä ja hauskoja pakkauksia, joissa on mukana lelu tai vaikka pieni tuuletin.

Siitä sitten vain valitsemaan ja herkuttelemaan!

Innostunutta hyppelyä, huudahduksia, naurua, tarkkaa harkintaa, juoksentelua hyllynreunalta toiselle ja ehkä jopa pieniä raivareita, jos ei saa karkkia tai ei osaa valita. Sellaista se on usein lapsilla karkkihyllyllä.

Niin, paitsi että keliaakikkolapsella ei.

Keliaakikkolapsi odottaa hiljaa, että aikuinen näyttää, jos löytyy jotain, mikä hänelle sopii.

gluteeniton

Keliakiaa tuntemattomalle iso haaste

Keliakian kanssa arkea elävä aikuinen kävelee karkkihyllyllä oikeiden tuotteiden luo, lukee vielä kerran tuoteselosteet ja näyttää lapselle, että näistä kahdesta voit valita.

Keliakiaa tuntematon aikuinen, joka järjestää vaikka synttäreitä, joihin keliaakikko on tulossa kylään, hämmentyy ja ärsyyntyy aika nopeasti.

Eihän näistä ole mikään gluteeniton! Eihän täällä lue juuri missään, että ne olisivat gluteenittomia! Kaikkiko nämä pitää lukea läpi? Eihän täältä löydä mitään!

Keliakiaviikko 3.-9.9.2018

Tällä viikolla, 3.-9.9.2018, vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa. Viikon teemana on tällä kertaa ”Löydä gluteeniton tuote”.

Gluteenittomien tuotteiden löytäminen kaupoista on nykyään melko helppoa. Varsinkin Keskon liikkeissä on usein gluteenittomat ihan omassa hyllyssään, mikä on todella hieno juttu. Gluteenittomat ovat lisäksi merkitty hyllyn reunaan G-tunnuksella, ja aika monessa tuotteessa on valmiina gluteeniton-merkintä.

Karkkihyllyllä tilanne on kuitenkin aina toinen. Vain harvassa tuotteessa on hyllynreunamerkintä, eikä juuri missään tuotteessa lue gluteeniton-merkintää. Jos ei tunne tuotteita, on aika ison pulman edessä, jos täytyy lukea jokaisen pussin tuoteseloste erikseen.

Asian osaaville helppo juttu, mutta keliakiaa tuntemattomalle tilanne on aika kuumottava.

gluteeniton

Suomessa loistava gluteeniton valikoima

On onnea elää gluteenitonta elämää 2010-luvulla. Jo näiden meidän neljän keliakiavuoden aikana valikoima on kasvanut ihan valtavasti. Suomesta saa turvallista, puhdasta ja hyvää gluteenitonta ruokaa lähes kaikkialta.

Kauppojen valikoima on huikaisevan hyvä: lähes kaikkea, mitä ikinä keksii, saa myös gluteenittomana. Se on valtava onni. Kaukana ovat ajat, jolloin keliaakikko söi pelkkiä riisikakkuja.

Vaikka gluteenittomia tuotteita saa helposti riisipiirakoista pitsoihin, karkkivalikoima on yhä aika vähäinen. Mitä pienempi kauppa tai kioski, sitä todennäköisemmin keliaakikolle sopivia karkkeja ei ole valikoimassa.

Suurin osa karkeista valmistetaan tehtaassa, joissa käsitellään vehnää. Me emme anna näitä saattaa sisältää -karkkituotteita keliaakikkolapselle kuin hyvin harvoin. Keliakialiiton suositus saattaa sisältää -karkkituotteissa on muistaakseni jotain siihen suuntaan kuin ”joskus, jouluna ja synttäreillä”.

Karkeasti arvioiden Aava on saanut saattaa sisältää vehnää -karkkeja neljän sairastamisvuoden aikana alle viisi kertaa.

gluteeniton

Karkkipäivän herkkuhetki: Kindereitä!

Suklaamunien tuoteselosteet hankalia

Ilman karkkejakin voi elää, mutta kyllä keliaakikkolapsi ansaitsee herkkuhetkensä ihan siinä missä tervekin lapsi.

Keliakiaviikon tämän vuoden Löydä gluteeniton tuote -teeman hengessä pyydän, että gluteenittomuus olisi paremmin merkitty karkkipusseihin ja hyllynreunoihin. Kaikista hankalinta on tutkia suklaamunien tuoteselostetta. Jos munien laatikossa ei ole tuoteselostetta, on avattava käärettä, mutta se on useimmiten mahdotonta rikkomatta käärettä – eli tuote on melkeinpä sitten pakko ostaa, oli se sopiva tai ei.

Keliakialiitto kasaa vuosittain yhteen tiedostoon esimerkiksi joulu- ja pääsiäissuklaita, mistä on iso apu. Me itse olemme oppineet, että varmasti gluteenittomia karkkeja ovat Pandan suklaalevyt, Aakkoset, vaahtokarkit, Lauantaipussit, Ahaa-patukat, Kinder-munat, Kinder Maxit, Muumi-kolikot ja jotkut tikkarit. Onneksi on edes ne.

Edit: Kirjoitin vahingossa ensin Kinder Buenot listalle. Ne eivät ole gluteenittomia!

Irtokarkit pelkkä haave keliaakikolle

Irtokarkkeja keliaakikko ei voi koskaan ostaa irtokarkkihyllystä, koska karkkeja otetaan samoilla kauhoilla sekä palautellaan pusseista takaisin laatikoihin (juuri näin niin tapahtuvan). Joissain kaupoissa olen nähnyt kokonaan gluteenittomia irtokarkkihyllyjä. Sellainen olisi jokaisen keliaakikkolapsen unelma.

Oman kylämme k-kaupassa saimme kerran käydä takahuoneessa ottamassa puhtaalla kauhalla avaamattomista karkkirasioista karkkeja. Voi sitä lapsen onnea, kun hänkin sai valita ja ottaa itse irtokarkkeja paperipussiin niin kuin muutkin lapset! Siinä oli asiakaspalvelu viimeisen päälle kohdallaan!

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly, mutta ei useinkaan lapselle itselleen vaan aikuiselle, joka ei tunne tuotteita. Meillä ainakin lapsi on hyvin kiitollinen, että on useimmiten kaksi tai jopa useampi karkkivaihtoehto, joista valita karkkipäivän karkit.

Keliakia-aiheisia postauksia

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Opeta ruokarajoitteiselle lapselle, että maailma ei ole reilu

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Missä ovat lasten gluteenittomat keksit? Haaste maahantuojille ja tuotekehittelijöille

Lue myös

X