Ruokajutut

Paras pizza tulee Napolista – näin teet napolilaisen pizzan kotona

Napolilainen pizza on kaikkien pizzojen äiti. Yksinkertaisen, mutta äärimmäisen maukkaan pizzan salaisuus on hyvässä taikinassa ja laadukkaissa täytteissä. Ohuen ja sopivan sitkoisen pohjan juju piilee 00-vehnäjauhoissa, tuoreessa hiivassa ja hitaassa kohotuksessa. Täytteitä tarvitaan vain muutama.

Teksti:
Suvi Rüster, Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Napolilainen pizza on kaikkien pizzojen äiti. Yksinkertaisen, mutta äärimmäisen maukkaan pizzan salaisuus on hyvässä taikinassa ja laadukkaissa täytteissä. Ohuen ja sopivan sitkoisen pohjan juju piilee 00-vehnäjauhoissa, tuoreessa hiivassa ja hitaassa kohotuksessa. Täytteitä tarvitaan vain muutama.

Napolilaisen pizzan täytteiden yksinkertaisuus voi tuntua tylsältä lukuisiin vaihtoehtoihin tottuneelta, mutta täytteeksi riittää todellakin raikas tomaattikastike, suussa sulavaa mozzarella ja viimeistelyyn tuore basilika.

Panosta pizzataikinaan

Unohda tunnin nostatuksella syntyvät pikapizzat ja anna pohjataikinan kohota hitaasti kylmässä. Hidas nostatus antaa pizzataikinalle makua ja kuohkeutta, huolellinen vaivaaminen oikeanlaista sitkoa. Kylmäkohotuksella ja 00-vehnäjauhoilla pizzapohjasta tulee kotioloissakin täydellinen.

Pizzataikina

 

Raikas tomaattikastike valmistuu helposti

Paras tomaattikastike on yksinkertainen: sekoita ainekset ja laita kastike jääkaappiin tekeytymään. Käytä hyviä säilöttyjä tomaatteja, oliiviöljyä, suolaa ja basilikaa. Kastikkeen voi vielä maustaa valkosipulilla.

Valitse oikea mozzarella

Mozzarella on olennainen osa napolilaista pizzaa. Siellä pizzaan käytetään yleisesti lehmänmaidosta tehtyä mozzarellaa, koska se ei ole yhtä kosteaa kuin maailmalla trendimozzarellaksi noussut buffalomozzarella.

Napolilainen pizza

Pizzapohja:
2 dl vettä
10 g tuorehiivaa
1/2 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
4 dl 00-vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä

Tomaattikastike:
400 g laadukasta tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
4 oksaa tuoretta oreganoa tai 1 tl kuivattua oreganoa
4 oksaa tuoretta basilikaa
3 rkl öljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria tai hunajaa
3/4 tl merisuolaa

Päälle
250 g lehmänmaidosta tehtyä mozzarellaa
1 ruukku basilikaa

  1. Aloita valmistelemalla pizzapohja kohotusvaiheeseen. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää suola ja sokeri. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut veden joukkoon. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Peitä kulho liinalla ja laita kulho muovipussiin. Nosta jääkaappiin ja anna kohota hiljalleen 8–12 tuntia.
  2. Valmista tomaattikastike. Sekoita tomaattimurskan joukkoon murskatut valkosipulinkynnet, yrtit, öljy, punaviinietikka, sokeri ja suola. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 4 tunniksi.
  3. Kun pizzataikina on kohonnut, lisää joukkoon öljy ja pyörittele taikina tasaiseksi palloksi. Lisää tarvittaessa joukkoon jauhoja.
  4. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi uuninpellin kokoiseksi soikeaksi pohjaksi. Nosta leivinpaperin päälle uuninpellille.
  5. Nosta yrtit ja valkosipulinkynnet tomaattikastikkeesta. Maista ja laita tarvittaessa lisää suolaa ja sokeria.
  6. Levitä tomaattikastike pizzapohjan päälle. Valuta mozzarella­juustopalloista nesteet pois. Revi juustoa kastikkeen päälle.
  7. Kypsennä pizzaa kuumassa 250­-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja reunoilta rapea.
  8. Levitä valmiin pizzan päälle basilikan lehtiä.

Katso myös Kotiliesi.fi: Nduja koukuttaa käyttäjänsä – makkaratahnasta tuli himoittu hittituote pizzanpaistajien keskuudessa

 

X