Yli pyykkivuorten

Bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi. Väitteitä bloggaamisesta

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Menu Scope

Jaahas, bloggaaja sai taas ilmaiseksi lapsilleen uudet talvihaalarit, söi ilmaisen lounaan ja pääsi hienoon juhlaan. Siellä se taas kertoo täydellisestä elämästään, tuo täydellinen ihminen. Helppoahan se hänellä on, kun ei tarvitse kuin ojentaa käsi, niin siihen tulee kuoharilasi ja mansikoita.

No tuota noin… Kirjoitin kymmenen väitettä bloggaamisesta.

1. Bloggaaja kertoo netissä kaiken itsestään

No en minä ainakaan. Minulla voi olla, ja onkin, arjessani paljon asioita, jotka eivät kuulu nettiin. Esimerkiksi läheisten terveysasiat, lähipiirissä olevat surut ja murheet ja vaikka päivätyöhöni liittyvät asiat eivät kuulu blogiini.

Bloggaaja

2. Bloggaajan elämä on pelkkää skumppaa ja glamouria

Kenen elämä on glamouria? Ei kai kenenkään? Blogi on vain bloggaajan valitsema pintarappaisu elämästä.

Joku kuvaa kotiaan vain suursiivouksen jälkeen, joku kaiken kaaoksenkin keskellä. Toinen kertoo pelkistä juhlista, toinen kaikesta siitä shitistä, mitä elämä tuo mukanaan. Joku kirjoittaa vain reseptejä, toinen vain sisustusaiheista ja kolmas taas pelkästä koiranpennun kasvatuksesta. Mistä tahansa aiheista bloggaaja kirjoittaakaan, kannattaa muistaa, että blogi ja sen somekanavat on vain yksi osa bloggaajan elämää. Sama tarina ei välttämättä näy blogissa ja bloggaajan henkilökohtaisessa somekanavassa, koska tarkoitus on erilainen.

Blogin tarkoituksena voi olla tuoda arkeen vertaistukea, herättää tunteita, tuoda elämään iloa ja kauneutta tai kertoa vaikka jostain elämänvaiheesta, kuten talon rakentamisesta.

Bloggaaja

3. Bloggaajan parisuhde on täydellinen

Jos bloggaaja kirjoittaa parisuhteestaan pelkkiä hyviä asioita, tarkoittaako se, että parisuhteessa ei ole ikinä huonoja päiviä? Miksi ihmeessä se tarkoittaisi sitä?

Minä en kirjoita nettiin parisuhteeseeni liittyviä negatiivisia asioita. Totta hitsissä mekin riitelemme! Riitelemme esimerkiksi siitä, että minä käyn vaikka suihkussa ja jätän kylppärin ikkunan vahingossa koko yöksi auki. Sen jälkeen on hyytävää muuallakin kuin kylpyhuoneessa…

Voisinhan toki kirjoittaa siitäkin humoristisen postauksen, sehän olisi ihan hauskaa itseironiaa, mutta en näe järkevänä haukkua miestäni netissä vaikka hän jättäisi lapsen hiukset auki kouluaamuna vaikka ne nimenomaan pitää olla täiaikana kiinni. Tai mitä tahansa, kuvittele joku oikea riidan syy tähän tilalle.

4. Bloggaajan lapset käyttäytyvät täydellisesti eikä heidän kanssaan ole mitään ongelmia

Ha ha.

Bloggaaja

5. Bloggaajia saa arvostella vapaasti, koska itsehän ovat homman valinneet

Näen, että bloggaajiin suhtaudutaan usein kuten poliitikkoihin tai julkkiksiin. Koetaan, että bloggaajia saa arvostella, koska itsehän he ovat homman valinneet. Kaukana ovat ajat, jolloin haukuttiin anonyymisti, nykyään haukutaan suoraan nimellä.

Mielestäni asioista saa ja pitääkin keskustella. Mielipiteensä saa sanoa. Minua harmittaa se, jos bloggaajaa tai hänen perhettään arvostellaan tai haukutaan julkisesti esimerkiksi vaikka ulkonäköön liittyvistä asioista.

Itse olen onnekas, en ole saanut kurjaa postia ikinä. Joitain mielipidenäkemyksiä on toki ollut, mutta niinhän pitää ollakin!

6. Bloggaaja tienaa valtavasti

Suuri osa bloggaajista ei tienaa mitään, jotkut tienaavat vähän ja joku harva tienaa hyvin.

Minä tienaan vähän tai vähän enemmän kuin vähän, mutta en paljon. Koska kuulun Otavamedian Kaksplussan blogiportaaliin, saan kuukausipalkkaa. Tämän lisäksi saan palkkaa yhteistöistä sen mukaan kuinka paljon ehdin niitä tehdä ja kuinka paljon on järkevää niitä tehdä, kun en halua, että blogini on vain täynnä pelkkää mainosta. Teen blogin lisäksi myös 80-prosenttista työaikaa päivätyössäni.

Bloggaaja

7. Bloggaajalle tulee ovista ja ikkunoista ilmaista tavaraa

Joillekin tulee jonkun verran, minulle ei tule. Yhteistyöni ovat harkittuja ja ennalta sovittuja. Haluan, että yhteistyöt sopivat blogiini ja lukijani saavat niistä vinkkejä ja ideoita omaan arkeensa.

Teen yhteistöitäni tuotepalkkiota ja rahapalkkaa vastaan. Jokaista yhteistyötä varten testaan tuotetta, pohdin tekstin näkökulmaa, valokuvaan tuotteen, käsittelen kuvat, kirjoitan tekstin, pohdin hakukoneoptimointia, jaan tekstin eri somekanavissa ja seuraan postauksen ympärillä käytävää keskustelua. Jokaista yhteistyötä varten teen useiden tuntien työn, usein jopa kokonaisen tai usean työpäivän verran työtä.

Maksan jokaisesta saamastani tuotteesta tai palvelusta verot. On huomattavasti helpompaa ostaa itse joku tuote kuin markkinoida sitä.

Yritykset pohtivat tarkasti, kenen kanssa tekevät yhteistyötä. Kyseessä on kahden ammattilaisen välinen sopimus, jossa sovitaan yhteistyön tavoitteet. Yhteistyön saamiseen vaikuttavat lukujen lisäksi myös näkökulma, kirjoitustapa, valokuvaustyyli ja -taito, blogin tyyli, blogin lukijakunta, bloggaajan persoona ja tuotteen sopiminen bloggaajalle. Kuka tahansa voi perustaa blogin ja ehdottaa yhteistyötä! Kannattaa kokeilla!

Tulen vähän surulliseksi siitä, että blogien yhteistöiden ympärillä on negatiivinen kaiku. Onneksi moni yritys on huomannut, miten helposti ja halvallakin blogiyhteistyöstä tulee näkyvyyttä. En oikein tiedä, miksi bloggaajien työtä arvostellaan eri tavoilla kuin muiden tekemää työtä. En minäkään hauku sinua, jos myyt minulle vakuutuksia tai arvostele sitä, että edustat yritystäsi jossain juhlassa.

Bloggaaja

8. Bloggaaminen vaatii vain hetken kirjoittelua

Blogata voi monella tavalla. Omaksi ja ystävien iloksi voi kirjoitella rennoin ottein, mutta jos haluaa menestyä bloggaajana ja saada siitä työn, bloggaaminen vaatii satojen tuntien työn, sitoutumisen, asioiden opettelemisen ja vahvan läsnäolon somessa.

Tärkeintä on saada bloggaamisesta iloa, teki sitä sitten miten vain. Tämäkin laji lähtee rakkaudesta. Jos tästä hommasta ei oikeasti tykkää, tämä ei toimi.

Bloggaaja

9. Kuka tahansa pystyy bloggaamaan

Tottakai! Kannattaa kokeilla, tämä on paras harrastus! Netti on täynnä ohjeita siitä, miten blogi perustetaan ja miten kirjoitetaan postauksia. Minultakin saa kysyä vinkkejä!

Menestyminen vaatii sitoutumista, rohkeutta, itsensä likoonlaittamista, ehkä mukavuusalueen ulkopuolelle menoa, tuuria ja asennetta.

10. Bloggaaminen ei ole oikeaa työtä

Minulla on tällä hetkellä neljä päivää viikossa päivätyötäni ja yksi päivä viikossa blogityötäni. Blogityöpäivinä teen helposti jopa 10 tunnin päivän, minkä lisäksi teen blogia muutamana iltana tai viikonloppuna.

Suhtaudun aina työnä yhteistöihini sekä siihen ajatukseen, että työskentelen Kaksplussan blogiportaalissa. Muuten suhtaudun bloggaamiseen harrastuksena. Tämä on ihana laji, jossa kehittyy koko ajan sekä tutustuu mahtaviin ihmisiin, niin lukijoihin kuin muihin bloggaajiinkin!

Suosittelen kokeilemaan!

Postauksen kuvat ovat yhteistyöpostauksistani.

Bloggaaja-aiheesta lisää

300 lukijan blogista portaaliblogiksi

#Klikinsäästäjä iskee: Bloggaajat joutuvat usein arvostelun kohteeksi

Miten bloggaaja hyötyy blogistaan?

Norjalainen firma varasti blogini nimen!

Tämän vuoksi rakastan bloggaajan ja toimittajan työtä

Lue myös

X