Yli pyykkivuorten

Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
rakkaimmat postaukset

Ferritiini on tämän päivän muotisana. Kaikki puhuvat nyt varastoraudasta eli ferritiinistä.

Elimistön rauta-arvoja kuvaava ferritiini on siis eri asia kuin hemoglobiini. Hemoglobiini voi olla hyvä, mutta silti voi olla monia oireita, jotka sopivat raudanpuutteeseen. Aika paljon nyt puhutaan näiden arvojen mittaamisesta tutkittaessa yleistä hyvinvointia.

Olen tässä tämän syksyn aikana kirjoitellut kaikkia hauskoja huumoripostauksia. Koko syksyn ajan olen kuitenkin miettinyt, että oikeasti pitäisi kirjoittaa siitä, miten väsynyt lapsiperhe- ja työarjen keskellä voi olla.

rautavarasto, ferritiini

Työpäivän jälkeen ihan loppu

Vaihdoin syksyllä työkuvioita, mikä on ollut vähän rankkaa, kun on tullut uusia juttuja. Olen ollut työpäivän jälkeen ihan loppu.

Olen alkanut unohdella sanoja tavallisessa puheessa enemmän kuin ennen. En ole voinut kuvitellakaan meneväni salille, kun tuntuu, että en jaksa nostaa edes kättä ylös. Olen jaksanut juuri ja juuri käydä pienillä kävelyillä, lähinnä metsässä, jossa olen käynyt puhaltelemassa ja potkimassa puita. Olen ollut väsynyt ja jopa ahdistunut syystä, jota en ole täysin ymmärtänyt.

Tyylilleni uskollisena en ole kuitenkaan hidastanut tahtia enkä vähentänyt töitä. En ole vain jaksanut liikkua, enkä, jos totta puhutaan, ole ollut kovinkaan hyvällä tuulella missään välissä. Olen nukkunut kahdeksan-kymmenen tunnin unia ja herännyt väsyneenä.

Olen alkanut pohtia, että olenko suorastaan uupunut.

Ferritiini matala

On alkanut tuntua, että en ole ollenkaan oma itseni. Minä en ole tämä, joka raahautuu huoneesta toiseen ja päivästä toiseen eikä oikein innostu mistään. Tuntuu, että aivot ovat pelkkää sumua välillä. Aivot jotenkin toimivat hitaammin kuin ennen. Väsymys on tuntunut enemmän fyysiseltä kuin henkiseltä.

Kävin lääkärissä muissa asioissa ja pyysin samalla, että minulta tarkistettaisiin muutamia veriarvoja. Kerroin väsymyksestäni ja pyysin, että minulta katsottaisiin ferritiiniarvo. Minulla on parin vuoden ajan ollut aiempaa runsaammat menkat, jotka ovatkin todella runsaat, joten pohdin, että ferritiiniarvo voisi olla hyvä tarkistaa.

Luin tänään tuloksiani näistä eri tutkimuksista. Ferritiini nousi heti esille: ferritiini oli 17,5, kun viitearvo on 10-150. Jonkun lähteen mukaan naisilla tulisi olla arvo 70 tai jopa 100!

varastorauta, ferritiini

Raudanpuute näkyy monella tavalla

Keskustelen lääkärin kanssa tuloksista vasta myöhemmin. Olen tässä nyt lueskellut tuosta ferritiinistä ja raudanpuutteesta. Luin, että raudanpuutteella saattaa olla osuutensa myös alakulossa, sillä rauta osallistuu myös aivojen dopamiiniaineenvaihduntaan, joka taas vaikuttaa mielialaan (Hyvä terveys).

Hemoglobiinini oli sen sijaan todella hyvä, 144. Iltalehden artikkelin mukaan hemoglobiiniarvo voi olla koko ajan hyvä, vaikka ferritiiniarvo olisi alhainen. Siksi pelkän hemoglobiinin tutkiminen ei riitä, koska raudanpuute voi jäädä tällöin huomaamatta. Iltalehden mukaan kansainvälisesti vakavasta raudanpuutteesta puhutaan, jos ferritiiniarvo on alle 30 mikrogrammaa litrassa. Jollekin ferritiiniarvo 20 aiheuttaa merkittävää toimintakyvyn alenemista, kun toinen pystyy vielä suoriutumaan. Tähän samaan olen nyt törmännyt muuallakin. Jotenkin pysäyttävää tuo, että joku pystyy vielä suoriutumaan. Kohta siis ei?

Aika moni pitää myös ferritiiniä höpöhöpöjuttuna, mutta itse mietin, että tämä selittäisi monia oireitani. Meillähän on ihan vitsi, että valitan lapsille, että koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle (lue!) ja että olen itse ihan kananlihalla 20 asteen lämmössäkin. Talvella pidän kahta neuletakkia päällekkäin ja yöllä villasukkia, pyjamaa ja kahta peittoa.

Eiran sairaalan listauksen mukaan raudanpuutteen oireita ovat muun muassa väsymys, heikotus, huimaus, päänsärky, masennus, ahdistuneisuus, käsien ja jalkojen kylmyys, kynsien halkeilu, painon lasku tai nousu, keskittymiskyvyn puute ja nopeutunut syke. Aika monta näistä kohdista löytyy.

Nyt lääkäriaikaa odottaessa haluan kuulla kaikki teidän kokemuksenne matalasta ferritiiniarvosta, oireista ja hoidosta! Kertokaa kokemuksianne blogin kommenttikentässä tai blogini Facebookissa!

Lue myös

Ei mitään hattaraa vaan oikeaa arkea: laskuja, väsymystä ja täitä

Kuinka paljon äitien kestävyyskuminauha venyy?

Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosti nopeasti

Lue myös

X