Yli pyykkivuorten

Katseesi kertoo millainen olen. Kirje tyttäreltä isälle

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
isä

Tiedätkö mitä isä. Olit aika erikoinen isä 1980-luvulla ja olet sitä yhä.

Tämä on julkinen isänpäiväkirjeeni sinulle.

isä

Kiitos, että uskot minuun, isä

Kiitos isä, että olet aina rakastanut minua ehdoitta. Kiitos, että olet aina uskonut minuun.

Opin lapsena sinulta ajatuksen, että pystyn ihan mihin vain mitä ikinä haluan. Jos ehdotin, että lähden lukemaan aivokirurgiksi, haen kesätöitä isosta firmasta tai aloitan uuden, vaikean harrastuksen, sinä sanoit, että kiva idea. Autoit minua ottamaan selvää asioista.

Sinä et koskaan sanonut, että en pystyisi siihen tai että idea on naurettava. Sinä tuit, autoit asiassa ja annoit minun itse huomata, että ehkä sittenkin joku muu juttu on minulle parempi. Kiitos siitä!

Et ole koskaan sanonut, että en pystyisi johonkin asiaan siksi, että olen tyttö. En ole koskaan kuullut sinulta yhtään ajatusta siitä, että en voisi unelmoida tai saavuttaa joitain asioita sukupuoleni, ikäni, taitojeni tai fyysisten ominaisuuksieni vuoksi. Olet aina kasvattanut minua tietyllä tavalla sukupuolettomasti, vaikka olen myös saanut olla kaunis prinsessasi, jota ihailet.

Otit minut mukaan vaihtamaan auton renkaita, kerroit sähkösopimuksista ja pankkilainoista. Kasvatit minut oppimaan elämää, et oppimaan naisena oloa, johon ei esimerkiksi kuuluisi renkaiden vaihto tai auton käyttöohjekirjaan tutustuminen siksi, että on nainen.

Isä kaikessa mukana

Moni 1970-1980-luvulla lapsuutensa viettänyt kokee, että isä oli aina töissä tai vähintään etäinen.

Sinä konttasit lattialla hevosenamme, veit meitä luistelemaan, uimahalliin ja pulkkamäkeen ja pelasit kanssamme lautapelejä ja Nintendoa. 1990-luvun alussa sinä olit aina se isä, joka kuvasi videokameralla jokaisen kuoroesiintymisen ja oli koulun myyjäisissä mukana.

Kun leivoimme vaikka pullaa tai koulun myyjäisiin mokkapaloja, vaatteemme, pöydät, lattia ja ehkä seinätkin olivat täynnä jauhoja ja tahmeaa taikinaa, mutta leivonnaiset olivat herkullisia ja me lapset olimme onnellisia. Toivottavasti sinäkin olit. Uskon, että olit.

Ystäväni muistaa hämmästyneensä sitä, että sinä, 1980-luvulla isäksi tullut mies, ostit tytöillesi vaatteita. Minulle oli itsestäänselvää, että saatoit kauppareissulta tuoda meille jotkut kauniit hameet ihan siinä missä äitikin toi. Jos löysit jotain kaunista, ostit sen meille. Miksi et olisi ostanut tytöillesi?

Kaikki pihan, ja minusta tuntuu, että myös kaikki kaikki kylän, lapset rakastivat sinua. Olin joskus siitä vähän mustasukkainen. Kun lähdimme luistelemaan, uimahalliin tai mökille, saimme usein ottaa kavereita mukaan. Pihan lapset ja serkkumme roikkuivat sinussa, koska olit niin höpsö, hauska ja lempeä.

Siinäpä vasta ominaisuudet, joita vaalia!

isä

Isän katse

Isän hyväksyvä ja arvostava katse tekee tytöstä ja myöhemmin naisesta itseään arvostavan. Katseesi minua kohtaan on aina ollut ihaileva, kunnioittava ja hyväksyvä. Myös silloin, kun teiniangstissani värjäsin hiukset vihreiksi, ostin kirppikseltä 70-luvun tyylisiä, leveälahkeisia samettifarkuja ja violetteja kauluspaitoja ja laitoin Kehitysmaakaupasta ostamani värikkään olkalaukun täyteen rintamerkkejä, joilla julistin maailman pahuutta ja ihmisten julmuutta. Sitten niissä kuteissani klampsin otsa rypyssä ja katse maassa kaikessa teiniviisaudessani ja -ahdistuksessani. Vaikka olin pienessä kylässä kuin kävelevä överivarusteltu joulukuusi, katsoit minua silti ihaillen ja arvostaen. Silloinkin.

Anteeksi, että olin joskus niin julma sinulle siksi, että epäonnistuin välillä itse elämässä. Sinä olit niin lähellä, että oli helppo purkaa sinuun turvallisesti paha oloni. Mutta hei, me selvisimme lopulta yhdessä jopa siitä autokoulusta opetuslupineen! Anteeksi ne rumat sanat siinä(kin) projektissa!

Anteeksi kaikki muutkin hölmöilyni, joiden vuoksi sinulta on kulunut aikaa, rahaa ja mielenterveyttä.

isä

Minä, isä ja hassut peruukit joulukuussa 1989.

Kolme oppia isältä

Olet opettanut minulle kolme tärkeää asiaa omalla elämänasenteellasi.

  1. ”Haitanneeko tuo mittään?” Tämän lauseen olen kuullut sinun sanovan satoja kertoja. Itse olen helposti stressaantuva, mutta sinä et. Asiat järjestyvät eivätkä ole niin vakavia. Tällä lauseella olet lohduttanut ja auttanut minua myös kasvattaessani omia lapsiani rankkoina pikkulapsivuosina. Haitanneeko tuo nyt mitään, jos maitolasit kaatuilevat eikä lapsi opi samassa tahdissa potalle kuin muut. Ei se ole niin vakavaa.
  2. Rakasta lähimmäistäsi. En koskaan lakkaa ihailemasta sitä pyytetöntä lähimmäisenrakkautta, jota sinä ja äiti toteutatte. Te ajattelette aina ensin toisia. Jopa joulupöydästänne olette vieneet ruokaa heille, jotka sitä tarvitsevat. Kunpa kaikki osaisivat olla yhtä epäitsekkäitä kuin te.
  3. Ota asioista selvää. Sinä rohkaiset aina selvittämään, tutkimaan, kysymään ja vaatimaan. Minä tuijottelen seiniä ja huokailen, kun sinä jo toimit. Kysy tuolta, selvitä täältä, vaadi tuolta, opetat.

Olen kiitollinen, että olet ollut koko elämäni ajan lähelläni ja olet vieläkin. Vastaat heti kun soitan ja olet valmiina auttamaan mikä ikinä olisikaan ongelmani. Antaisit paitasi päältäsi, jos minulla olisi kylmä. Minäkin antaisin omani sinulle.

Jokainen lapsi ansaitsisi sellaisen isän kuin minulla on ja sellaisen isoisän kuin lapsillani on.

Hyvää isänpäivää rakas isä!

Lue myös

X