Yli pyykkivuorten

Estä lapsen pyöräily kännykkä kädessä!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
pyöräily kännykkä kädessä

Ai että, pyöräily kännykkä kädessä, tuo kiireisen nykyaikamme fiksu multitaskaus! Ennen kuin asettelen kukkahattua vaaleille kutreilleni, katson peiliin.

Teinimme jäi kiinni siitä, että hän ajoi pyörällä kännykkä kädessään. Kumpikin käsi oli irti ohjaustangosta. Hän piti kaksin käsin kännykästä kiinni ja ajoi niska taipuneena, leuka lähes rinnassa ja katse kännykässä. Eikä muuten ollut kypärää.

Puhuimme asiasta yhdessä.

Kun näimme saman toisen kerran (mikä on muuten sattumaa, koska yleensä tulemme kotiin paljon sen jälkeen, kun lapset ovat tulleet kotiin), kännykkä lähti takavarikkoon. Tasan vuorokauden kestänyt kännykättömyys (ja tietokoneettomuus ja tabletittomuus) oli teinille tarpeeksi kova pala. Haluan uskoa, että saarnat ja rangaistus tepsivät nyt.

pyöräily kännykkä kädessä

Pysäytä pyöräily kännykkä kädessä

Ihan tiedoksenne, että hän ei ole muuten maailman eikä kylämme ainoa lapsi, joka pyöräilee kännykkä kädessä. Ei tarvitse mennä kuin alle kahden kilometrin matka kotoa koululle, kun näkee monta katse kännykässä pyöräilevää lasta tai nuorta.

Tähän mennessä olen nähnyt aina nämä kännykkäpyöräilijät ajaessani autolla ohi. Pohdimme juuri miehen kanssa, että taidamme nyt alkaa pysäyttää autoa ja sanoa vieraillekin lapsille asiasta heti. Tähän mennessä olen vain käyttänyt koko kylä kasvattaa -periaatetta ja laittanut tutulle äidille viestin hänen lapsensa kännykkäpyöräilystä.

Eihän se nyt voi mennä niin, että lapsemme pyöräilevät tuolla pilkkopimeässä katse kännykässä eivätkä aikuiset sano mitään! Ei vaan voi!

Auton alle voi jäädä helposti ilman sitä kännykkääkin, mutta kyllähän tuo kännykän tuijotus täydessä vauhdissa nopeuttaa sairaalaanpääsemisprosessissa. Tai jopa hautajaisiinpääsemisprosessissa.

Jos lapsilla ei ole itsellään ymmärrystä tähän asiaan puheiden jälkeenkään, niin mielestäni vanhemman on otettava kännykkä pois. Jos kännykkää ei osata käyttää, niin sitä ei tarvitse käyttää sitten ollenkaan.

pyöräily kännykkä kädessä

Kännykkä turvaa koulumatkan?

Meillä yhä pohditaan, koska Aava, 7, saa oman kännykän. Vielä sille ei ole ollut tarvetta.

Moni vanhempi ostaa kännykän turvaksi lapselle esimerkiksi koulumatkalle. Katselin tässä juuri, taas autolla ajaessani, miten kaksi kakkosluokkalaista tyttöä käveli koulusta kotiin autotien reunassa katse tiukasti kännykässä. Se siitä turvasta.

Ryhdyttehän tekin sanomaan lapsille, sekä omille että vieraille, nätisti, että kännykkä kuuluu koulumatkalla vain ja ainoastaan reppuun? Puhukaa nyt ihan ensimmäisenä asiasta kotona, koska kyllä ne teidänkin lapset saattavat pyöräillä kouluun katse kännykässä… Ja sanokaa ehdottomasti myös minun lapsilleni ja kertokaa asia minulle, jos näette lisää tätä perseilyä!

Ps. Katselin tänään autoja, jotka sujahtivat ohitseni ohituskaistalla. Viidestä kuskista kaksi katsoi ajaessa kännykkäänsä… Jep jep.

Oletko nähnyt koululaisia, jotka pyöräilevät katse kännykässä?

Lue myös

 Kyseenalaista tarvitseeko 7-vuotias älypuhelimen!

Lue myös

X