Yli pyykkivuorten

Nuoret eivät ole pullamössösukupolvea, vaikka koulu alkaisi 8.45

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
koulu alkamaan aiemmin

Kuvitellaanpa, että olisit 15-vuotias ja lähtisit pyöräilemään kouluun aamulla kello 7.45. Olisi pimeää ja kylmää.

Olisit kotona esimerkiksi kello 15.15 vietettyäsi päivän täynnä hälinää, hankalia sosiaalisia ihmissuhteita sekä oppiaineita, joista osa ehkä tuottaisi sinulle vaikeuksia ymmärtää asiat. Olisit ihan puhki.

Söisit vähän, koska olisi kiljuva nälkä. Ehkä hetken lukisit ystäviesi lähettämiä viestejä ja vastaisit niihin. Lukisit myös kännykällä koelistaa sekä muita muistettavia asioita, että et unohtaisi mitään, mitä sinulta vaaditaan tänään ja huomenna.

Tämän jälkeen tekisit läksyt. Siihen menisi sellaiset 1,5 tuntia. Viideltä söisit perheen kanssa päivällisen ja lähtisit sitten esimerkiksi pianotunnille.

Illalla tekisit läksyt, lukisit kokeeseen, kävisit soittotunnilla ja viimeistelisit kouluprojektin.

Soittotunnin jälkeen lukisit vaikeaan kokeeseen, viimeistelisit kouluprojektin ja kävisit suihkussa. Kello 21 katsoisit hetken kännykkää tai telkkaria. Söisit vähän, kuuntelisit sisarusten riitaa, ehkä ajautuisit siihen mukaan väkisin, kuulisit muistutteluja huoneen imuroimisen ehdottomasta huomisen deadlinesta, ja menisit sitten nukkumaan kello 22. Kännykkä jäisi latautumaan muualle.

Koska olisit kasvava teini, sinua väsyttäisi herätä kello 6.30 tai 7.00. Olisiko kuitenkin kivempi herätä vähän myöhemmin ja polkea pyörällä kouluun vähän valoisammalla, esimerkiksi kello 8.45?

Olisit laiska pullamössöihminen, jos haaveilisit, että ei tarvitsisi pimeällä pyöräillä kouluun tai että sinulla olisi vähän kiireettömämpi aamu!

Laiska pullamössösukupolven edustaja!

koulu alkamaan myöhemmin

Koulupäivät alkamaan myöhemmin

Tampereella aloitetaan koulupäivät jatkossa kello 8.15–8.45.

Pullamössösukupolvea siis ovat kuulemma nykyajan vetelät teinit, jotka kaikki vain kaiket yöt näppäilevät puhelimiaan ja vetelehtivät eivätkä muka jaksa herätä kasiksi kouluun.

Hyi teitä nuoriso! Ihan oikein teille, että teidän koulu alkaa kahdeksalta, niin!

Ihan oikeesti aikuisjengi, nyt valot päälle!

Yle Tampere uutisoi juuri, että Tampereella aloitetaan koulupäivät jatkossa myöhemmin. Kaupungin kasvatus- ja opetuspalvelujen johtoryhmä on päättänyt, että koulupäivät alkavat jatkossa kello 8.15–8.45. Yle Tampereen Facebook-sivulla kirjoittavien kommentoijien mukaan kouluajan myöhäistäminen on ”pullasmössösukupolven hyysäystä”. Kuulemma nuorisolle ei saa alkaa opettaa mitään laiskoja elämäntapoja!

Keskustelijat käskivät laittamaan älypuhelimet kiinni ja menemään ajoissa nukkumaan, niin ongelma on sitten sillä poistettu ja nuoriso jaksaa paremmin! Ennenkin on menty kouluun pimeällä!

Haha sanon minä.

koulu alkamaan myöhemmin

Kännykkä ei ole paholainen

Älypuhelimia lähinnä soittamiseen käyttävät pitävät laitteita yhtä pahana kuin vanhemmat aikoinaan rock´n rollia.

Minä menisin mieluiten töihin kello 9, ja pidän itseäni ihan ruisleipäsukupolven edustajana enkä minään mössönä pullana.

Kuudelta herääminen ei sovi minulle mitenkään, ellen sitten mene nukkumaan kello 21.00, mutta se nyt ei vain ole useinkaan mahdollista. Älypuhelin ei ole se, mikä minua valvottaa, eikä se ole syypää lastenikaan väsymykseen. Sitä paitsi vaikka olisikin, niin minulta nousee savua korvista, kun älypuhelimia lähinnä soittamiseen käyttävät pitävät laitteita yhtä pahana kuin vanhemmat aikoinaan rock´n rollia.

Ihan oikeasti. Minä käytän kännykkää työntekoon, Wilmaan, laskujen maksamiseen, ystäviin ja sukuun yhteydenpitämiseen, konsertti- ja junalippujen tilaamiseen, sähköpostien hoitamiseen, kampaamoajan varaamiseen, viesteihin vastaamiseen somessa… Että viekää vain minulta ja esimerkiksi joka päivä Wilmaa käyttäviltä teineiltä puhelin, niin katsellaan sitten miten arki sujuu.

Villasukkia voi silloin neuloa, mutta sitten jää ne laskut kyllä maksamatta.

koulu alkamaan myöhemmin

Tutkimustulokset: koulu alkamaan myöhemmin

Kommentoijien mukaan vartin myöhästyttäminen ei ole mitään. Eivätkö he ole ikinä torkuttaneet herätyskelloa?

Yle Tampereen uutisen mukaan viimeaikaiset tutkimustulokset tukevat käsitystä, että murrosikäisten koulupäivän olisi hyvä alkaa myöhemmin kuin kahdeksalta. Teiniajan rankkaan elämänvaiheeseen, uuteen unitarpeeseen ja aivojen ja koko ihmisen kasvun kehittymisprosessiin sopisi paremmin hieman myöhemmin starttaavat aamut. Jo vartinkin myöhästyttäminen olisi iso muutos, mutta Facebook-kommentoijien mukaan se ei ole mitään.

Voi kyllä se on, vai ettekö ole ikinä esimerkiksi torkuttaneet herätyskelloa? Olleet myöhässä jostain varttia? Kuulleet, että kokous alkaa sittenkin vasta vartin päästä, ja hakeneet tyytyväisenä vielä kupin kahvia kaikessa rauhassa?

Ymmärrän, että koulupäivä venyy, jos sen alkaminen venyy. Yläkoulussa päivät ovat pitkiä joka tapauksessa, eikä iltapäivällä koulun loputtua juuri enää näy aurinkoa. Voisiko siksi edes aamu alkaa vähän valoisampaan ja inhimillisempään aikaan?

Tietenkin on nuoria, joille asiat ovat vaikeita. On diagnooseja, hankalia elämänvaiheita, päihteitä, huonoa käytöstä, haistattelua ja huonoa tuuria, mutta niin on meissä aikuisissakin. Ei mekään olla mikään homogeeninen ryhmä. Vai ovatko kaikki työikäiset perheenäidit esimerkiksi viiniä lipittäviä, ylipyntättyjä ja ylivelkaantuneita, joilla on elämänhallinta päin liian kireiden teinifarkkujen takalistoa? Niin. Eivät siis teinitkään ole koko joukkona mitään pullamössösukupolvea.

Sitä paitsi, sanalaskut voi ehkä jo unohtaa. Ei niitä matoja välttämättä ole napattavaksi, vaikka kuinka etsisi yhdessä laulavan kukon kanssa.

Voitaisiko jo vähitellen päästä yli ajatuksesta, että luonnostaan myöhemmin kuin kuudelta heräävät olisivat jotenkin roskasakkia, pullamössöjengiä?

Lue myös

Tilanne SOS: Vauvani seuraava koulupaikka on lukio.

Rippimekon etsintä saa äidin ja teinin hulluiksi

Lue myös

X