Yli pyykkivuorten

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
palelu
Talvi tulee. Hymy tulee hyytymään, kun jo nyt parin asteen pakkasella on ihan jäässä.

Yksi asia ja ominaisuus tekee lastenkasvattamisesta hiton vaikeaa. Se on se, että minulla on aina kylmä. Palelu is my middle name.

Esimerkiksi eilen, marraskuussa, kodissamme, jossa on normaali sisälämpötila, minä ja Henrik, 12, olimme taas ihan eri lämpövyöhykkeillä.

Katselimme illalla telkkaria. Poika oli vaihtanut jo yöpuvun, jossa oli lyhyet lahkeet ja lyhyet hihat. Minulla oli sukkahousut, farkut, sukat, pitkät ja paksut villasukat, t-paita ja huppari. Hytisin peiton alla. Henrik työnsi jalkansa jääkylmiin käsiini. Hänen jalkansa olivat ihan lämpimät.

Miehen mielestä on hyvinkin hupaisaa saada minusta irti kiljahdusreaktioita. Eilen nukkumaan mennessä tärisin peiton alla. Hän työnsi käsiään peittoni alle ja yritti työntää käsiään myös paitani alle. Kiljuin, joten hän sai toivomansa reaktion.

Ei kosketa niillä jääkylmillä räpylöillä minuun! Haluan kietoutua peittoon, kuumavesipulloon ja talviunilla olevaan karhuun. Kylmillä näpeillä ei kosketa!

palelu

Talvi tulee. Hymy tulee hyytymään, kun jo nyt parin asteen pakkasella on ihan jäässä.

Palelu ja kylmä helteelläkin

Hellekesällä olin kananlihalla, kun lämpö laski varjossa alle 25 asteen.

Töissä minulla on aina kaksi pitkähihaista päällekkäin, joista vähintään toinen on paksu neuletakki. Katson kauhulla työkavereita, jotka kulkevat t-paidassa tai ohuessa pitkähihaisessa samaan aikaan, kun minulla on kaksi villapaitaa päällekkäin.

On ihan turha ostaa mitään 3/4-hihaisia paitoja. Koska niitä muka voi käyttää?

Sormeni ovat aina jäässä ja hytisen usein. Käyn niin kuumassa suihkussa kuin suihkusta ja rahapussista lähtee. Ruuan syön mieluiten tulikuumana.

Minulla on siis kylmä ihan koko ajan. Tämän vuoksi lastenkasvattaminen on ollut aina ihan kauhean vaikeaa.

lumienkelit

Napalukko! Äidillä on kylmä!

Kyllähän te tiedätte, että olen lasten ulkovaatepukeutumisen lähetyssaarnaaja. Koululaiset jumaliste, tuolla kaduilla ei kuljeta alastomana! Takki kiinni ja nilkat piiloon! Napalukko! Nilkkalukko! Toppahaalari-kauluri-Kuomat-kaulahuivi -lukko, ja avaimen saat toukokuussa.

Alan nyt jo uskoa, että lapset alkavat itse ymmärtää, mikä pukeutuminen on heille hyväksi. Tosin en kyllä oikeasti usko, että teinien myllerryksessä olevat aivot pystyvät siihen. Todisteena tästä ovat teinien tulipunaisina hehkuvat sormet pakkasella, jolloin silloinkaan hanskoja ei kuulemma tarvita. Jep jep. Mutta äiti laittaa itselleen rukkaset!

Onneksi Aava, 7, sentään suostuu pukeutumaan minun mittapuullani järkevästi.

Ferritiini 17,5

Jos nyt mietitte, niin kyllä, kilpirauhasarvoni ovat normaalit. Hemoglobiini on normaali.

Ferritiiniarvostani kirjoitin aiemmin. Alan vähän luulla, että lääkärit heittävät tikkaa ja päättävät sen mukaan mielipiteensä ferritiinistä. Minun arvoni 17,5 on kuulemma ihan normaali, mutta itse en koe voivani täysin hyvin, eikä se joidenkin lääkäreiden mukaan olekaan missään tapauksessa normaali arvo.

Jatkan raudan syömistä ja toivon, että tämä palelukin helpottaa joskus. Ehkä sitten vaihdevuosien tultua… Syön vielä hetken rautaa ja kirjoitan sitten myöhemmin lisää kokemuksistani tässä ferritiiniasiassa.

Näin kylmä minulla ei ollut edes muutama vuosi sitten, kun painoin lähes 10 kiloa vähemmän kuin nyt.

Löytyykö vertaistukea? Onko sinulla aina kylmä? Onko syynä ollut matalat rautavarastot?

Lue myös

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosti nopeasti

Lue myös

X