Mainos Yli pyykkivuorten

Ihana viikonloppu: ystävä, Hotel Katajanokka ja superkonsertti

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaupallinen yhteistyö

Hotelli Katajanokka

Mainos Hotel Katajanokka

Viikko sitten vietin viikonloppua, jonka muistan vielä kauan. Sen teemana olivat pako arjesta, Hotel Katajanokka, vankilatarinat, hyvä ruoka, Kaija Koo Hartwall Arenalla, rakkaan ystävän seura ja nauramisesta hellät vatsalihakset. Siis täydellinen viikonloppu.

Meidän ystävyytemme pikakelauksella: Minä ja Matilda, 2,5 vuotta, olimme uudella asuinalueellamme Jyväskylässä leikkipuistossa. Puistoon tulivat nainen ja pieni tyttö. Sanoin Matildalle, että juokse sanomaan moi ja kysymään heidän nimiään. Matilda juoksi, ja niin ystäväni ja hänen perheensä tulivat elämäämme.

Nyt tuosta on jo 12 vuotta. Näihin vuosiin mahtuu yhteensä kolme uutta syntynyttä vauvaa Matildan ja ystäväni esikoisen lisäksi, perhekerhoja, uhmaikiä, päivähoidon ja koulun aloituksia, opiskeluja, valmistumisia, ainakin seitsemän peräkkäistä yhdessä vietettyä uutta vuotta, reissuja, yökyläilyjä, keikkoja, yhteisiä itkuja ja lukuisia nauruja. Lisäksi esimerkiksi Aavan ristiäiset, joissa Aava sai heistä ihanat kummit sekä monia hotellireissuja, kuten viime viikonloppuna Helsingissä. Koska asumme eri kaupungeissa, näemme todella harvoin, joten tätä reissua oli odotettu!

Hotel Katajanokka

Hotel Katajanokka: kiehtova vankilahotelli

Saavuimme perjantai-iltana Helsinkiin, jossa tapasimme Kampissa. Matkustimme Helsingin keskustasta ratikalla Katajanokalle Hotel Katajanokkaan. Meitä kumpaakin kiehtovat dekkarit, vankilat ja vankilatarinat, joten vuonna 2002 vankilatoimintansa lopettanut Hotel Katajanokka oli meille ihan loistava majoituskohde. Hotellissa meitä odotti hotellin yllätyksenä skumppa, jolla skoolasimme heti aluksi, kun vihdoinkin kauan odottamamme reissu oli totta!

Kurkista hotellihuoneen esittely Instagramin kohokohdista täältä.

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka

Illallinen Ravintola Linnankellarissa

Perjantai-illalle meille oli varattu ruokailu hotellin kellarikerroksen Ravintola Linnankellarista. Ravintolassa oli samaan aikaan yksityistilaisuus, joten me pääsimme vanhaan viinikellariin tehtyyn kabinettiin. Maistelimme kuohuviiniä alkujuomana.

Alkuruokia odotellessamme ravintolapäällikkö Matti Karvonen vei meidät pienelle esittelykierrokselle hotelliin. Hotel Katajanokka on avattu vuonna 2007. Kun vankila lopetti toimintansa vuonna 2002, siellä ei ollut muun muassa vesivessoja, joten hotelliin tehtiin todella mittavat muutostyöt. Pääsimme kurkistamaan ristinmuotoisen vankilan neljännen kerroksen huoneeseen, entiseen selliin. Huoneessa oli niin korkealla ikkuna, että maata ei näkynyt. Tämä oli kuulemma siksi, että vangit tekisivät parannuksen, kun näkisivät vain taivaan.

Kuulimme, että vankilassa oli vain neljä vartijaa satoja vankeja kohti. Koko vankien elämä oli sellissä: he myös söivät omissa selleissään. Oli todella mielenkiintoista kuulla tarinoita vuonna 1888 rakennetusta vankilasta.

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka

Hengailua Nokassa

Palasimme takaisin kabinettiin nauttimaan alkuruokia. Pääruuaksi minä tilasin ”JB” Jail burgerin, jossa oli rotukarjanpihvi, Jukolan cheddaria, Maidon suolakurkkua ja paahdettua valkosipulia. Ystäväni tilasi hiiligrillatun naudan dry age -pihvin, perunaa kahdella tapaa, salottisipulia ja bearnaisekastiketta.

Jälkiruuat syötyämme kello oli jo niin paljon, että päätimme haudata ennakkoajatuksemme Helsingin yöelämään lähtemisestä. Jäimme vain suorittamaan pakoamme arjesta viettämällä aikaa hotellihuoneessa Nokassa, kuten vankilaa aikoinaan kutsuttiin. Juttelimme pitkälle yöhön.

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka

Luksusta: valmis aamiainen

Lauantaina menimme aamupalalle vasta aamupala-ajan loppuvaiheessa. Söimme kaikessa rauhassa ilman kaatuvia maitolaseja ja kiukuttelevia lapsia. Tai no okei, kummankin meidän lapset ovat jo aika isoja, mutta luksusta silti syödä aamupalaa rauhassa ystävän kanssa kahdestaan!

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka  Hotel Katajanokka   Hotel Katajanokka

Marriott: Tribute Portfolio

Aamupalan jälkeen pääsimme kurkistamaan eristysselliin. Olimme edellisenä päivänä muun muassa kuulleet, että vartija veti sellissä olevan pöntön, jos halusi. Oli aika hurjaa kuvitella, miten jotkut vangit ovat muutama vuosi sitten olleet siinä sellissä!

Harmittelimme, että hotellin avaamisvaiheessa oli annettu lupa alkaa kirjoittaa nimeään sellin seinille. Seinät olivat ihan täynnä ”Hanna was here 2.6.2015” -tyylisiä tekstejä. Ne vähän veivät aitoa fiilistä, mutta kyllä silti pystyi kuvittelemaan vähän sellin tunnelmia. Instagramin kohokohdissa myös video eristyssellistä!

Tätä Helsingin lääninvankilaa rakentaessa oli haluttu, että vankila näyttää uhkaavalta ulospäin ja masentavalta sisältä. Vankila toimi tutkintavankilana. Sinne passitettiin Etelä-Suomen läänissä rikoksiin syyllistyneitä odottamaan oikeuskäsittelyä. Tutkintavankilaan joutui, jos odotettavissa oleva rangaistus oli yli kahden vuoden pituinen. Lisäksi siellä oli vankeja, jotka suorittivat sakon muuntorangaistusta eli eivät olleet maksaneet sakkojaan. Nokalla oli myös vankeusrangaistuksia suorittavia sekä ulkomaalaistutkittavia. Lisää tietoa Katajanokan vankilan historiasta täällä. 

Masentavalta näyttää nykyään enää tuo eristysselli sekä vanhat valokuvat. Muuten hotelli oli tunnelmallinen ja lämmin. Katajanokka siirtyi joulukuun alussa osaksi Marriottin hotellibrändiä nimeltä Tribute Portfolio, joka on itsenäisten ja persoonallisuutta korostavien hotellien kokoelma. Kiehtova design, uniikkius ja sosiaaliseen kanssakäymiseen kannustavat julki- ja ravintolatilat ovat ominaista Tribute Portfolio -brändiin kuuluvissa hotelleissa.

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka

Aurinko ja Kaija Koo

Aamupalan jälkeen tutustuimme hotelliin tarkemmin. Ihana joulukuun alun aurinko heijastui hotellin seinille. Kävimme Helsingin keskustassa jouluostoksilla ja lounaalla. Hengailimme hotellihuoneessa ja valmistauduimme iltaan, jonka ohjelmana oli Kaija Koon superkonsertti Hartwall Arenalla. Mahtava konsertti!

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka  Kaija Koo superkonsertti Kaija Koo superkonsertti Kaija Koo superkonsertti

Hotellissa yöllä

Palasimme myöhään illalla hotellille. Emme päivällä käyneet vielä katsomassa ryhmäselliä emmekä vanhaa porraskäytävää, jossa oli mielenkiintoisia vanhoja kuvia vankila-ajoilta. Hiippailimme hiljaisessa hotellissa ja kuvasimme hotellin käytäviä. Kuvittelimme vangit selleihinsä ja käytävät punaisiksi ja keltaisiksi. Vaikka paljon oli muuttunut, hyvin pystyi kuvittelemaan kaiken!

Sunnuntaina söimme taas kaikessa rauhassa aamupalaa ja lähdimme sitten kotimatkalle. Niin kuin stooreistakin voi varmasti päätellä, me nauroimme koko reissun. Hyvän ystävän kanssa on niin mahtavaa, kun saa olla oma itsensä ja toinen on just samanlainen pöljä, joten mitään ei tarvitse perustella eikä selitellä, vaan saa vain olla.

Mahtava reissu! Nyt lainasin kirjan Nokka – kiven sisällä ja aion lukea sen kannesta kanteen. Mielenkiintoisia tarinoita!

Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka Hotel Katajanokka

Oletko sinä yöpynyt kiven sisässä? Oletko tehnyt kaverin kanssa tällaisia hotellireissuja?

Katso myös

Instagramin stoorien kohokohdat vierailusta Hotel Katajanokassa.

Lue myös

X