Yli pyykkivuorten

Äitiys tiivistettynä: Minä suojelen sinua kaikelta

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Pääsiäinen

Äitiys on hetkiä, jolloin lapsen pitäisi jo nukkua, mutta hän ei jostain syystä nukukaan. Niin kuin esimerkiksi tällaisena hetkenä:

Jo hetken aikaa nukkunut lapsi tulee itkien vessaan. Saatan hänet pian takaisin nukkumaan. Parin minuutin kuluttua lapsi tulee huoneestaan uudestaan, yhä itkien. Hän on puoliksi hereillä ja puoliksi unessa. Minunkin pitäisi olla jo nukkumassa, koska aamulla soi kello kuudelta, mutta pesen vasta kiireellä hampaita.

– Pelottaa!

– Tuleeko äiti hetkeksi sun viereen?

– Joo, hän sanoo vapisevalla äänellä.

Prinsessakuvioisen peiton alla kietoudumme toisiimme kuin vastarakastuneet. Välissämme on kaksi vaaleanpunaista, pehmoista pehmolelupupua. Halaan niitä ja häntä tiukasti. Otsamme ovat kiinni toisissaan. Peiton alla on lämmin.

äitiys

Lapsi pelkää yöllä

Huoneessa on hämärää. Huoneen reunassa lipaston päällä on himmeä yövalo, jossa on yksisarvisen kuva. On niin liikuttavaa, miten paljon lapsi rakastaa yksisarvisia, hevosia ja pehmoleluja, koko sydämestään. Hän on niin hirvittävän pieni vielä.

– Mä vaan yhtäkkiä pelkään ihan hirveästi kaikkea, lapsi kuiskaa hiljaa.

– Ei sun tartte pelätä mitään, koska äiti ja isi suojelevat sua aina.

Lapsi on hetken hiljaa, katsoo silmiin, nyökkää ja kuiskaa sitten ääni yhä vapisten:

– Joo.

äitiys

Äitiys: suojelustehtävä

Lapsi laittaa silmänsä kiinni. Kädet ovat yhä tiukasti ympärilläni. Hän on hento kuin kesäniityllä tuulessa huojuva kissankello. Häntä pelotti, joten minun tehtäväni oli kömpiä prinsessapeiton alle suojelemaan.

– Pelottaa vielä.

– Laulanko sen Minä suojelen sinua kaikelta?

– Joo.

Laulan Ultra Bran jokaiseen lapsiperheeseen antaman lahjan, suojelulaulun. Se menee näin: Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä. Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi. Se laulu suojelee yhtä lailla kuin iltarukouskin.

Mietin pupujen, nallejen ja keppihevosten keskellä lapsen prinsessahuoneessa katulapsia, joita pelottaa. Mietin äitiä, joka juuri menetti lapsensa. Mietin äidiksi haluavaa, joka ei haluaisi mitään muuta enemmän kuin liian lyhyiksi jääviä omia yöunia, jos vain olisi lapsi, joka tarvitsisi halaajaa puoliltaöin.

äitiys

Äitiys on etuoikeus

– Mä uskallan nyt ehkä nukkua, sanoo lapsi, yhä kuiskaten yön hämäryydessä.

– Hyvä. Voit tulla sitten yöllä hetkeksi kainaloon, jos vielä heräät painajaiseen.

– Joo, sanoo lapsi eikä ääni värise enää. Lapsen pörröiset hiukset levittyvät hänen ympärilleen kuin kruunu. Sleeping beauty.

Kysytte millaista äitiys on. Se on muun muassa tällaista. Äitiys on suojelutehtävä. Äitiys on etuoikeus.

Lue myös

Lapsi sylissä yöllä, kun muut nukkuvat

Lapsen kauhea painajainen

Ystävän vauvan syntymä tuntuu kai samalta kuin isoäitiys

Lue myös

X