Yli pyykkivuorten

En ole jouluhössöttäjä, vaikka meillä on lapsia

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
joulu

Joulu, sieltä se kohta taas tulee.

Mies lokakuussa: Joko voitaisi laittaa kaamosvalot?

Minä: Ne on jouluvalot. Ei voi!

Mies marraskuussa: Laitoin nyt meille ne kaamosvalot.

Minä: Ok.

**

Mies lokakuussa: Niin nyt on vuoro olla aatto sun vanhempien kanssa. Tuleeko ne meille vai mennäänkö me niille?

Minä: Kaikki käy, en tiiä. En oo muistanut kysyä.

Mies marraskuussa: Missä me nyt sitten ollaan jouluna?

Minä: Kaikki käy, en tiiä.

Mies: Se on tärkeä asia! Joulu on tärkeä asia!

Minä: Joo… Yritän muistaa kysyä. Mutta kun minä en ole jouluihminen, ei sillä väliä, kaikki käy! Pääasia, että olemme heidän kanssaan jossain.

Mies: Mutta minä olen!

Tyttö: Ja minä!

Minä: No soita vaikka mummille ja sopikaa te.

Mies: Soitettu, menemme sinne.

Minä: Ok, kiva.

joulu

Joulu tulee vaikka ei hössötä

Katsokaas, kun minä en ole jouluihminen. Tai tykkäänhän minä joulusta, mutta en ole millään tavalla jouluhössöttäjä. En vaikka meillä on lapsia.

Leivomme kerran tai kaksi pipareita, mutta valmistaikinasta. Joulutorttuja emme keliakian tultua perheeseen ole enää leiponeet, koska en ole saanut opeteltua gluteenitonta taikinaa. Piparkakkutalon olen tehnyt kerran. Se näytti juuri siltä, miltä näyttävät ne meemit, joissa muovinen Tyrannosaurus rex syö piparitalon kattoa.

Sisustuksemme on aika jos ei minimalistinen niin hillitty. En halua joulunakaan jokaista tasoa täyteen tavaraa. Pääosassa meillä on kuusi, joka nykyään on harmikseni muovikuusi, koska olemme yleensä aaton poissa. Kuusen lisäksi koristamme kodin lasten vuosien varrella tekemillä jouluaskarteluilla. Turha edes mainita, että nuo tontut ja porot on tehty päivähoidossa ja koulussa… Anteeksi, mutta en askartele iltaisin lasten kanssa tonttuja. Se en vain ole minä.

joulu joulu

Joulun jälkeen koristeet heti pois

Punaista toki haluan jouluna kotiimme, mutta vain vähän. Pari tyynyä ja lasten tekemät tontut riittävät. Tänä vuonna laitoimme kuusen ja tontut itsenäisyyspäivänä, joten ne saavat nyt olla aika kauan. Heti joulun jälkeen, tai heti loppiaisen jälkeen oikeastaan, koristeet lähtevät varastoon.

Jouluvaloja meillä tosiaan on ulkona sekä ikkunoissa, kun mies on ne laittanut reippaana. Yksivärisiä, ei vilkkuvia eikä väriä vaihtavia.

Ulkona tykkäisin polttaa kynttilöitä lyhdyissä sekä ulkotulia, mutta päättyvän tien varressa niitä ei kukaan näe enkä vain muista laittaa. Jos olisin reipas ja elämässä olisi aikaa lisää, niin ehkä sitten. Ajatuksena se olisi ihana, mutta kun välillä tulee kotiin töistä vasta klo 17.30, niin ei vaan ensimmäisenä lähde sytyttelemään ulkotulia.

joulu joulu

Lahjat kuuluvat jouluun

Lahjoja tykkään tietysti ostaa, mutta vasta marraskuun lopussa tai joulukuussa. En osaa ostaa joululahjoja kesällä. Omille, kummilapsille ja sukulaislapsille on ihanaa ostaa lahjoja. Ostamme myös lähisuvun aikuisten kesken aina toisillemme lahjat. Lisäksi osallistumme aina joululahjakeräyksiin.

Jouluruuistakin tykkään, mutta emme tee niitä kotona ennen aattoa. Joululaulut soivat kotona, jos lapset laittavat ne soimaan. Itse en edes muista.

Entäpä joulukalenterit? Kahden lapsen aikaan vielä tein tonttujen yllätyksiä ties minne sohvien alle sekä haalin kalenterin luukkuihin pikkuleluja ja yhteisiä joulupuuhia, mutta nykyään en vaan jaksa. Lapset pärjäävät suklaa- ja kuvakalentereilla eikä tuskin jää mitään hirveitä traumoja. Tonttuovi? Ei.

Kauneimmat joululaulut ja aattokirkko kuuluvat sen sijaan aina jouluumme. Siitä emme tingi.

Siis: joulu on tosi kiva, mutta en pääse samalle intoilulevelille kuin te muut. Minulle saa kyllä tarjota jouluglögit (terästettynä tai vaikka ihan ilmankin) ihan koska vain!

joulu

Lue myös

Lapsen keliakia korostuu jouluna

Lasten joululahjakeräys: vinkit joulun tärkeimpään lahjaan

Joulukorttikuvat lapsista – kuusi vinkkiä

Meidän jouluperinteemme

Kutsutaanko joulupukki, jos yksi lapsista pelkää hysteerisesti?

Tämän voi ostaa 6-vuotiaalle tytölle joululahjaksi

Toimme sukujouluun taudin: 10 sairastui!

Lue myös

X