Yli pyykkivuorten

Pirkanmaa, tykkään sinusta, mutta yksi asia järkyttää yhä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Pirkanmaa

Pirkanmaa on ollut kotimme nyt neljän vuoden ajan. Olemme kotiutuneet hyvin, ostaneet unelmiemme kodin ja saaneet ystäviä. Ihan vieraaseen maakuntaan muutto oli kuin hyppy kalliolta mereen tarkistamatta, onko meren pinnan alla haita tai kareja. Me vain hyppäsimme koko perhe käsikädessä silmät kiinni.

Ennen kuin muutimme Pirkanmaalle, olin käynyt suunnilleen vain Ideaparkissa ja Särkänniemessä. Kävimme pari kertaa tutustumassa kotikuntaamme sekä Tampereeseen ennen muuttoa. Kävimme kurkistamassa kotia, jossa asuimme ensin pari vuotta. Kun olimme käyneet katsomassa kerran kotia ja lasten uutta koulua, tulimme jo muuttoauton kanssa. Ehkä nenästä ehdimme ottaa kiinni ennen kuin laskeuduimme mereen, mutta siinä kaikki.

Muutimme tänne Jyväskylästä miehen työpaikan siirron vuoksi. Lapsillemme Jyväskylä oli ainoa edellinen koti, mutta minulle ja miehelleni ei todellakaan. Me kumpikin olemme perheistä, joissa on muutettu paljon. Yhdessä olemme eläneet ensin nuoruudessamme omissa perheissämme Itä-Suomessa ja sitten asuneet yhdessä Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella ja Seinäjoella sekä Keski-Suomessa Tikkakoskella ja Jyväskylässä. Minulle Pirkanmaa on viides maakunta ja tämä kotikunta yhdeksäs paikkakunta.

Pirkanmaa

Välimatkat liian pitkiä

Pirkanmaa on ollut meille hyvä. Muuttovoittokuntaan on ollut lempeää tulla. Lasten kouluissa, naapurustossa ja lasten harrastuksissa meidät otettiin avosylin vastaan. Kuntaan muuttaa vuosittain 900 ihmistä ja lähtee saman verran poiskin. Lasten mielestä on ihan tavallista, että jokaiselle luokalle tulee joka vuosi pari uutta oppilasta. Kokemuksemme mukaan porukkaan mahtuu hyvin. Muutto oli ehkä hankalin 5.-luokkalaiselle tytölle, mutta pikkuhiljaa hänkin pääsi kaveriporukkaan hyvin mukaan.

Pirkanmaan välimatkat muualle ovat meille ristiriitaiset. Ystävien, kummien ja serkkujen luo Helsinkiin ja Jyväskylään pääsee parissa tunnissa näppärästi, mutta kaikki isovanhemmat ovat Itä-Suomessa Savonlinnassa hirvittävän kaukana 400 km:n päässä. Niin kuin olen kirjoittanut, meillä ei ole tukiverkkoja täällä, mutta onneksi on ystäviä, ja pikkulapsivuodet ovat jo takana. Pärjäämme hyvin keskenämme.

Pirkanmaa

Pirkanmaalla ei ole lunta!

Välimatkoihin on totuttu. Murteeseen tottumista opettelemme. Erityisesti opettelemme sitä, että lapset kasvavat natiivien keskellä ja omaksuvat yhä enemmän alueen murretta. Onhan se hassua kuulla, että omat lapset käyttävät sanoja liiksa, köksä ja reenit. Vielä he eivät käytä sanoja poies, tämmötteen, tommotteen, semmotteen, tällatteen ja tollatteen tai vallan merkityksessä pelkästään tai kokonaan, mutta luulen, että sitä kohti mennään. Se heille sallittakoon. Ihanaa, että kotiutuvat ja luovat omaa identiteettiään kotiseudullaan.

Yksi asia kuitenkin järkyttää yhä, ja se on se, että täällä on talvi paljon lyhyempi kuin Jyväskylässä! Meillä ei ole nyt 16.12.2018 yhtään lunta. Näin eilen ystäväni Instagram-kuvan Itä-Suomesta Punkaharjulta. He luistelivat lumimaisemassa! Järkytyin. Luulin, että vasta Lapissa on talvi. Viesti lähti samantien vanhemmille Savonlinnaan, siskolle Jyväskylään ja ystävälle Rantasalmelle. Kysyin hämmentyneenä, että onko siellä muka lunta, täällä ei ole pisaraakaan.

Vastauksena sain valokuvia ja kertomuksia lumitöistä, pulkkamäestä ja luistelusta. Hämmennyin ihan täysin! Vaikka pidämme yhteyttä koko ajan, emme ole puhuneet talvesta mitään. Täällä ei ole yhtenäkään talvenamme ollut lunta ennen tammikuuta. Vaikka en ole talvi-ihminen, en ole myöskään tämän loputtoman syksyn ihminen. Olisipa pikkuisen erilainen fiilis ulkoilla, jos pääsisi lasten kanssa vaikka luistelemaan! Vähän järkytyin siitä, että parin tunnin ajomatkan päässä Jyväskylässä lapset käyvät jo pulkkamäessä.

Toivomme, että talvi tulee tammikuussa. Voisiko sitä toivoa joulupukilta?

pirkanmaa

Talvi tuli päiväksi joulukuussa Pirkanmaalle. Seuraavana yönä vesisade sulatti kaikki lumet.

Pirkanmaa: plussat ja miinukset meidän mielestämme

Plussat

  • Ystävälliset ihmiset kotikunnassa
  • Hyvät terveys- ja sosiaalipalvelut sekä muutkin kunnan palvelut
  • Hyvä välimatkat pääkaupunkiseudulle
  • Rikas kulttuurielämä
  • Muutto- ja kasvuvoittoisuus
  • Järvet ja luonto, joita yhä on ympärillä
  • Enemmän työllistymismahdollisuuksia kuin esimerkiksi Keski- ja Itä-Suomessa

Miinukset

  • Kalliit elinkustannukset
  • Lumettomuus
  • Välimatka mummoloihin
Pirkanmaa

Pirkanmaa blogipostauksissa

10 lapsiperheen arvostamaa asiaa kotikunnassaan (Pirkkalasta nämä löytyvät)

Pieni varoituksen sana, jos muutat Tampereelle tai muualle Pirkanmaalla

Muuttaja, muista nämä asiat!

Isovanhemmat asuvat liian kaukana

Lue myös

X