Yli pyykkivuorten

Reuma vai pelkkä matala ferritiini oireiden syynä?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
blogi

Rakkaat lukijat, kaipaan kokemuksianne! Onko teillä kenelläkään reuma tai toistuvia niveloireita, joihin ehkä liittyy matala varastorauta-arvo eli ferritiini?

Minulta on jo lähes kolmen vuoden ajan tutkittu reuman mahdollisuutta. Tutkimus- ja lääkärikäyntilistani on jo aika pitkä: useita verikokeita, kolme käyntiä reumalääkärillä, kaksi käyntiä leikkaavalla jalkaortopedillä, useita yleislääkärikäyntejä, fysioterapiakäyntejä, useita röntgenkuvia ja magneettikuva.

reuma

Oireileeko reuma näin?

Näiden kolmen vuoden aikana minulla ovat oireilleet sormet, varpaat ja päkiät. Oikea jalka oli kipeä ja turvonnut 11 kuukautta, kunnes parani lopulta kortisonpiikkien myötä pikku hiljaa. Vasen jalka on nyt ollut kipeä kohta kaksi kuukautta.

Sormista minulla on oireillut napsusormena tai nivelen turvotuksena nyt kolme eri sormea. Tilanne on rauhoittunut kortisonipiikeillä.

Toistaiseksi mitään syytä ei ole löytynyt. Verikokeita on otettu hurja määrä. Ainoana poikkeuksena ovat korkeat tumavasta-aineet sekä suvussa oleva reuma.

reuma

Sittenkin ferritiini?

Niin kuin olen kirjoittanut, minun ferritiiniarvoni oli syksyn alkupuolella 17,5. Voitte uskoa, että olen lukenut aika paljon varastoraudasta ja aiheesta raudanpuute ilman anemiaa. Olen lukenut, että matalaan varastorauta-arvoon voi liittyä niveloireita. Reumalääkäri tyrmäsi kuitenkin sen ajatuksen.

Tällä hetkellä syön kortisonia pitkän kuurin ja odotamme, mikä nivel oireilee seuraavaksi. Ihan jännittää, joko kohta olisi peukaloiden vuoro… Seuraavan oireilun myötä tieni vie todennäköisesti Taysin reumapolille.

Te ihanat lukijat, onko kenelläkään teillä jalkapohjissa geelityynyn tunnetta sekä voimakkaasti turpoavia varpaita tai turpoavia sorminiveliä? Mikä näissä on ollut syynä?

Ferritiini postauksissa

Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosti nopeasti

Lue myös

X