Yli pyykkivuorten

Keliakia diagnosoitu: näin pääset alkuun

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
sokerittomuus
Suu tiukasti kiinni, kerta on päätetty!

Meidän Aavan keliakia todettiin vuonna 2014 hänen oireiltuaan yli vuoden. Diagnoosi oli tietysti shokki, vaikkakin hyvin odotettu.

Lapsen tai aikuisen sairastuessa keliakiaan arki muuttuu hieman, mutta ei liikaa. Keräsin tähän muutamia tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon perheenjäsenen sairastuessa keliakiaan.

Perustietoa keliakiasta

1. Keliakia on autoimmuunisairaus, josta ei voi parantua. Se ei siis ole ruoka-aineallergia. Ainoa lääke on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen, joten vaikka näkyviä oireita ei olisi, gluteeni tekee aina vahinkoa.

2. Gluteenia on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Kaurasta useimmille käy puhdas, gluteeniton kaura. Gluteenin voi korvata monella muulla, kuten esimerkiksi maissilla, hirssillä tai tattarilla.

3.Gluteenin syöminen aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen. Näkyvinä oireina voivat olla esimerkiksi ripuli, pahoinvointi, kuumeilu, ihottuma, kova väsymys tai vatsakrampit. Kaikille ei kuitenkaan tule oireita, vaikka gluteenia olisikin ollut ruuassa.

4. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa muun muassa anemiaa, lapsettomuutta tai osteoporoosia. Harvinaisempi hoitamattoman keliakian aiheuttama sairaus on syöpä.

sokerittomuus

Suu tiukasti kiinni, kerta on päätetty!

Keliakia keittiössä

1. Puhdista keittiö hyvin. Pese laatikot ja tasot. Eristä gluteenia sisältävät tuotteet keittiössä jonnekin, missä ei ikinä käsitellä gluteenittomia tuotteita. Aika nopeasti gluteenia sisältävistä tulee vähemmistö – tai ehkä jo on, koska eihän esimerkiksi suolassa, sokerissa ja öljyissä ole gluteenia. Joissain mausteseoksissa voi olla gluteenia!

2. Harkitse, voisiko koko perhe alkaa syödä gluteenitonta ruokaa. Meillä on gluteenia syöville vain omat leivät ja murot, kaikki muu makarooneista leivontatarvikkeisiin on gluteenitonta.

3. Pidä huolta, että leikkuulaudat, leipäveitset ja leipäkorit on pesty, jos käytät samoja välineitä gluteenittomille ja gluteenia sisältäville. Samaan leipälaatikkoon ei kuitenkaan kannata laittaa kumpiakin leipiä yhtä aikaa.

4. Tutki kaikki kodin ruoka-aineet ja hävitä esimerkiksi gluteenia sisältävät soijakastikkeet, liemikuutiot, nonparellit ja mausteseokset, että vahinkoja ei sattuisi. Osta samat gluteenittomina.

5. Gluteeni ei piiloudu minkään E-koodien taakse. Ruuan ostamisesta löytyy ohjeita Keliakialiiton sivuilta.

6. Osta gluteenittomille leiville oma levite. Keliaakikko ei voi käyttää hilloa, jos purkista on laitettu hilloa gluteeniletuille ja lusikka on osunut lettuihin.

7. Mieti, leipoisitko jatkossa kaikki gluteenittomana. Ohjeita on helppo muuttaa yksi yhteen gluteenittomien jauhojen kanssa tai etsiä netistä ohjeita. Oikeastaan kaikkea voi tehdä gluteenittomanakin. Leivonnassa auttaa ksantaani tai psyllium sitkon saamisessa.

8. Siivoa, puhdista, ole tarkka. Älä nappaa juustohöylää, puolita sillä puolihuolimattomasti gluteenileipää ja laita juustohöylää takaisin juuston päälle. Älä ota samalla lusikalla sokeria ja vehnäjauhoja. Älä säästä tiskiä ja käytä kaverin lautasta, jossa onkin gluteenimurusia. Pyyhi leivänmurut kahviloissakin pöydältä. Opettele olemaan sairaan tarkka ja ennakoimaan.

9. Osta oma leivänpaahdin. Katso, että kukaan ei ikinä laita sinne gluteenileipää.

keliakia

Keliakia muualla kuin kotona

1. Ota varuilta aina eväät, jos et ole varma, onko gluteenitonta tarjolla. Omat eväät ovat turvallisempi valinta kuin ruoka, jonka valmistustavasta ei voi olla ihan varma.

2. Ota matkoille aina mukaan Keliakialiiton kielikäännökset ja ne eväät…

3. Kerro, opasta ja ymmärrä muita. Muut eivät ole sairautesi asiantuntijoita, mutta kiitä, jos he haluavat oppia.

keliakia

Tärkeintä keliakian diagnosoimisen jälkeen

1. Keliakia ei ole maailmanloppu. Et jää mistään paitsi. Opit kyllä nopeasti kaiken.

2. Oikeastaan kaikkea saa valmiina tai voi tehdä itse gluteenittomana. Netti on täynnä ohjeita. Kaupoissa on hyvät valikoimat. Jos jotain et saa gluteenittomana, korvaa se vastaavalla vähän erilaisella, mutta vielä paremmalla! Jos et kylässä saa jotain, syö kotona vielä paremmin kuin muut kylässä!

3. Kerro kaikille läheisillesi, että et syö koskaan murenaakaan gluteenia. Tämä ei ole mikään ”pikkuisen sitten pierettää” -valinta vaan ehdoton ei. Pyydä, että läheiset kunnioittavat terveyttäsi eivätkä loukkaannu. Sinä voit hyvin ottaa heille kylään tullessasi eväät tai kertoa tuotemerkit tai ruuat, jotka sopivat sinulle.

4. Pyydä ja vaadi, että sairastuneen lapset, sisarukset, vanhemmat, isovanhemmat, tädit ja sedät testataan. Moni suomalainen sairastaa tietämättään keliakiaa. Keliakiavasta-aineet on helppoa mitata verikokeella.

5. Opettele pitämään itsestäsi huolta. Olet niin arvokas, että terveyttäsi täytyy vaalia tarkasti. Se on loppujen lopuksi aina tärkeämpää kuin Marju-tädin paha mieli, kun et otakaan vehnäpullaa.

keliakia

Keliakia postauksissa

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Jos pöydässä on keliaakikko, älä kysy mitä gluteeni aiheuttaa

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Gluteenittomia reseptejä

Lue myös

X