Yli pyykkivuorten

Nainen näkee itsensä isompana kuin muut hänet näkevät

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
naisen paino
Tammikuun alussa 2019

Sanoisin, että iso osa naiseutta on pohtia, mikä olisi itselle sopiva paino. Väitän, että moni nainen on pohtinut sitä usein. Aika moni miettii, että jos vain viisi kiloa saisin pois, niin olisi kiva juttu… Käsi ylös, jos et ole koskaan ikinä milloinkaan pohtinut, mikä on sinulle paras naisen paino!

Eri elämäntilanteissa ja eri iässä suhtautuu omaan painoon ja kehoon eri tavoin. Joissain elämänvaiheessa esimerkiksi ulkonäkö ja fyysinen terveys ovat mielessä usein, kun taas toisessa elämänvaiheessa niille ei ole aikaa tai ne eivät tunnu tärkeiltä. Myös yksilöinä olemme tietenkin erilaisia.

Tunnustan, että minä pohdin näitä asioita usein. Jokaisella meistä on mielessä sellainen paino, jossa elämä tuntuu hyvältä ja joka tuntuu omalta. Ei sillä ole väliä, mikä sen painon BMI on, kunhan voi hyvin siinä painossa eikä koko ajan mieti muuta.

Silloin tällöin joissain terveyteen liittyvissä Facebook-ryhmissä joku jakaa kuvansa ja kertoo painonsa. Aika usein hämmästyn. En ikinä uskoisi, että henkilön paino on hänen kertomansa. Veikkaan aina paljon alemmaksi. Usein näissä kuvissa henkilöä harmittaa oma painonsa, mutta itse näen vain kauniin, sopusuhtaisen naisen. Väitän, että muut näkevät naisen aina kevyempänä kuin hän itse näkee itsensä tai kuin mitä vaaka oikeasti näyttää.

Naisen paino on vain numero

Tärkeämpää kuin katsoa vaakaa on katsoa ruokavaliota, vireystasoa ja ehkä mittanauhaa.

Painohan on vain numero. Tärkeämpää kuin katsoa vaakaa on katsoa ruokavaliota, vireystasoa, elämäntilannetta ja ehkä mittanauhaa. Tärkeintä on voida hyvin.

Olen pohtinut aika paljon tätä ajatusta siitä, että paino on vain numero ja että moni näkee itsensä eri tavalla, kriittisemmin, kuin muut. Minä painan tällä hetkellä enemmän kuin koskaan ilman raskautta. Tunnustan, että ihan uuden lukeman näkeminen on tuntunut oudolta, vaikka se onkin täysin normaali lukema.

Päätin kysyä teiltä, kuinka paljon mielestänne painan tässä kuvassa. Kysyin sitä blogini Instagramissa ja Facebookissa. Halusin kuulla, miltä painoni teistä näyttää.

naisen paino

Tammikuun alussa 2019

Arvelitte paljonko painan

Arvauksien keskiarvo oli 57,4 kg.

Kuvassa minulla on tiukat farkut sekä tiukka paita. Kysyin, kuinka paljon arvelette minun painavan. Olen 166 cm pitkä.

Sain 50 vastausta, joista alhaisimmat arviot olivat 52 kg ja korkeimmat 65 kg. Arvauksien keskiarvo oli 57,4 kg.

Painan kuvassa 62 kg, ja se on tosiaan korkein koskaan saavuttamani lukema ilman raskautta. Arvelitte minun painavan noin 5 kg vähemmän kuin painan, joten arvasin oikein. Oli mielenkiintoista todeta se.

Paino on vain numero

Painoni on sahannut pääosin 50-58 kg välillä

Koko aikuisikäni ajan painoni on sahannut pääosin 50-58 kg välillä. Toki raskausaikoina paino on noussut, mutta palautunutkin sitten. Ennen lapsia painoni ei ollut koskaan yli 52 kg. Silloin en tehnyt painon eteen yhtään mitään.

Olen tässä katsellut vanhoja kuviani ja pohtinut kehonkoostumusta sekä vaatekokoja. Mietin, että oikeasti ei ole mitään väliä sillä, mitä vaaka näyttää, jos ei ole kyse painosta, joka on terveydelle vaarallinen. Normaalipainon rajoissa pysyessä painon lukemalla ei ole väliä.

Yllä olevan kuvan ottamisen aikaan painoin siis 62 kg. Mielestäni tässä pituudessa painon vaihtelu 12 kg välillä on kuitenkin aika iso vaihteluväli. Paino on kuitenkin vain numero, joka ei kerro mitään. Painoon vaikuttaa niin moni asia, kuten lihasten määrä.

Näytän teille esimerkkeinä muutaman kuvan aikuisiältäni. Näettekö kuvissa paljonkin eroa? Olisitteko arvanneet painoni näiden kuvien perusteella?

Naisen paino

Vuosi 2013. Paino 50 kg, vaatekoko XS.

naisen paino

Vuosi 2013. Paino 50 kg, vaatekoko XS.

naisen paino

Vuosi 2013. Paino 50 kg, vaatekoko XS.

naisen paino

Vuosi 2006. Paino ehkä 55 kg, vaatekoko M.

Vuosi 2009. Paino ehkä 57 kg, vaatekoko M.

naisen paino

Vuosi 2012. Paino 57-58 kg, vaatekoko M.

naisen paino

Vuosi 2019. Paino 60-62 kg, vaatekoko XS.

Kehonkoostumus vaikuttaa

Ei ole väliä, näyttääkö vaaka 50 vai 62 kg.

Nyt kun olen käynyt vaa´alla, olen painanut 60-62 kg. Silti vaatekokoni on yhä sama XS kuin silloin vuonna 2013, kun painoin tasan 50 kg. Tuolloin painoni putosi, ja luovuin kaikista M-koon vaatteistani. Nyt painoni on jälleen sama kuin ennen laihtumistani, mutta vaatekoko on pysynyt samani. Käyn epäsäännöllisesti salilla. Kehonkoostumus on siis ehkä aika erilainen kuin aiemmin.

Huomaatteko te jotain eroa näissä kuvissa? Minä en. Ei siis ole väliä, näyttääkö vaakani 50 vai 62 kg, jos peilistä näyttää melkein samalta. Vai mitä olette mieltä?

Provosoiduitko, ärsyynnyitkö tai huokaisitko helpotuksesta? Keskustelu on auki Pyykkivuorten Facebookissa.

Ps. Ei hätää, en IKINÄ enää leikkaa etuhiuksia ja värjää tummiksi, heh.

Lue myös

Voi sitä vittuilun määrää, kun laiha jättää pullan väliin. Terveellinen elämäntapa sucks?

Kelpaanko ja pärjäänkö?

Voi paska, nyt se kriisi iski taas

Ystäväni tarina: Lapseni ottamasta valokuvasta ymmärsin, että todella painan 148 kg

Lue myös

X