Yli pyykkivuorten

Älä ikinä uhkaa lasta, että jätät hänet meille

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
vauva, lapsiperhe

Äiti sanoo lapsille: ”Mennään kavereiden luo kylään! Meille tulee tosi kivaa! Laitetaan nätit vaatteet, viedään kukkia tuliaisiksi ja sitten te saatte pitkästä aikaa leikkiä yhdessä! Ihanaa nähdä! Ihan mahtavaa!”

Perhe menee kylään ystäväperheen luo. Kaikilla on tosi kivaa yhdessä. Herkutellaan, jutellaan, ehkä ulkoillaan. Aikuisilla on hyvät jutut ja hauskaa keskenään. Lastenhuoneessa kaivetaan esiin pikkuautot, muistipelit, Barbiet ja pehmolelut. Kärrynpyöriä, sohvahyppyjä, kutituskilpailuja. Nauru raikaa. Ihanaa nähdä pitkästä aikaa!

Sitten tulevat vanhemmat ja lopettavat kaiken kivan. Juuri, kun on ollut niin kivaa! Kesken majan rakentamisen ja kotileikkien ruuanlaiton.

”Ei vielä kotiin! Ei kotiin!” Uhmis saa järkyttävät raivarit ja huutaa selkä kaarella. ”Ei kotiiiiiin!!!”

Älä uhkaa lasta

Äiti ja isi lähtee nyt kotiin! Sinä jäät tänne!

Aikuisilla alkaa hiki valua. Eteisessä vedetään yhtä aikaa vaatetta päälle ja pois. ”Ei kotiiiiiin!”

Ja sitten se tulee. Joka kerta se tulee! Miksi hitsissä se tulee aina?

”Äiti ja isi lähtee nyt kotiin! Sinä jäät tänne! Heippa”, kuuluu uhkaus. Lapsi alkaa itkeä.

”Ei, en jää tänne!!”

vauva, lapsiperhe

Aikuisten käytös menee tunteisiin

Meille saattaa joutua jäämään yksin, ja se on kamalaa!

Siinä vaiheessa minä, talossa asuva aikuinen, pyöräytän silmiäni aikuiselle ystävälleni ja käännyn sitten lapsen puoleen.

”Voi että, sehän olisi ihanaa, jos sinä voisit jäädä tänne meille! Meillä olisi tosi kivaa yhdessä, mutta nyt sinä et voi jäädä, koska on jo ilta ja pitää lähteä kotiin nukkumaan.”

Niin että jos joku menee minulla tunteisiin, niin se, että ensin kerrotaan lapselle, että on ihanaa tulla meille, ja sitten sanotaan pahin rangaistus kaikista: meille saattaa joutua jäämään yksin, ja se on kamalaa!

Älä ikinä uhkaa lastasi meille jäämisellä, kun ensin meille on haluttu tulla ja kaikilla on ollut kivaa. Siinä on aika iso ristiriita. Siinä on vähän vaikea yrittää ikinä saada lasta minnekään hoitoonkaan, jos kivoille kavereille yksin jääminen olisi pahin rangaistus kaikista. Sen sijaan nappaa lapsi kainaloon ja sano, että tullaan sitten toiste taas, nyt on aika lähteä ja kiitos kivoista leikeistä!

Älä muutenkaan uhkaa jättäväsi lasta mihinkään, se on aika järkyttävä perusturvallisuutta vahingoittava uhkaus. Sinä päätät lähtöajan, otat lapsen kainaloon vaikka ilman vaatteita, ja sitten mennään. Ja meille tulon pitää ensi kerrallakin olla ihana juttu.

Lue myös

4-6-vuotias ei osaa päättää mielialaansa

Lapsen raivokohtaukset ja jännittäminen

Lue myös

X