Yli pyykkivuorten

Arkivapaa on koululaisten äidin märkä uni

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
arkivapaa
Sohva. Suosittelen. Itse ehdin olla sohvalla vapaapäivänä viimeksi juuri tämän lavastetun kuvan ottamisen verran. Mutta suosittelen.

Arkivapaa, tuo kahdeksasta neljään toimistotyötä tekevän äidin märkä päiväuni. Sellaisen kun joskus saisi, niin muuta ei elämältä enää pyytäisi. Arkivapaa, vapaapäivä keskellä viikkoa, vapaahetki valoisan aikaan, vapaata aikaa yksin kotona. Herra mun vereni, onko sellaista olemassakaan?

Jos sinulla, oi toimistossa tietokonetta tai firmassa asiakkaita suurimman osasta päivän tunneista ja elämästäsi tuijottava äiti-ihminen, on joskus mahdollisuus ottaa arkivapaa ihan vain itsellesi, niin hyvä ihminen tee se!

Yleensähän on niin, että äiti-ihmisen kaikki ylityötuntien plussasaldot luiskahtavat mukavasti lasten arviointikeskusteluissa, lasten hammaslääkäri-, korva-kurkku-nenälääkäriajoissa, neuvolakäynneissä, puheterapioissa ja mitä näitä nyt olikaan. Nämähän on hoidettava, ei siinä mitään, mutta kyllä äiti-ihmistä joskus salaa väsyttää – ja ärsyttää.

arkivapaa

Äidin plussatunnit kuluvat terveyskeskuksessa

Tiedättekös katsokaas. Äiti-ihminen tulee keskiviikkona töihin poikkeuksellisesti vasta kello 11, koska hän teki viime kuussa sitä tilinpäätöstä tai toimintakertomusta tai veti maratonkokousta yöhön asti. Myös lapsensa jo kasvattanut tai lapseton tulee töihin samana päivänä kello 11.

Äiti on herännyt kuudelta, saanut ekat raivarit viimeistään 6.22, vienyt hoitoon ja kouluun lapset ja sukset ja varavaatteet ja lupalaput ja synttärikutsut ja unikaverit, juossut lasta perässä vetäen viime hetkellä koululääkärin vastaanotolle, pohtinut lapsen terveysasioita sydän sykkyrällä ja ajanut rattia hakaten ja raivoten ruuhkassa, että ehti töihin just myöhässä 11.03.

Lapseton taas heräsi ilman herätyskelloa 9.00, kävi juoksemassa ja suihkussa, söi hyvän brunssin, luki lehden ja tuli kauniisti meikattuna ja ylityötunneista kertyneistä plussatunneista nauttineena ja levänneenä töihin 10.55.

Ei siinä mitään, lasten asiat täytyy hoitaa ja on etuoikeus olla äiti ja kyllähän te nämä jutut tiedätte, mutta joskus kannattaa ottaa itsekkäästi oikea arkivapaa, jos siihen on mahdollisuus! Vaikka on ihanaa säästää kaikki lomat siihen, että lapset ovat lomalla, kannattaa joskus ottaa myös itsekäs oma vapaapäivä. Eri asia on, jos on yh ja on pakko pitää lomaa lasten kanssa, mutta jos ei ole pakko, kannattaa harkita arkivapaata yhdeksi päiväksi joskus.

arkivapaa

Sohva. Suosittelen. Itse ehdin olla sohvalla vapaapäivänä viimeksi juuri tämän lavastetun kuvan ottamisen verran. Mutta suosittelen.

Arkivapaa: kuudelta ylös

Totuushan on se, että äidin arkivapaalla kello soi joka tapauksessa kuudelta, ellei nyt sitten lapset ole jo armeijaiässä tai muuten erinomaisesti kasvatettuja (joitain harvoja hyvin kasvatettuja tapauksia on todettu Suomessa vuosittain). Siitä nyt ei pääse mihinkään, mutta yritä päästä sen yli. Nukkukaamme sitten eläkkeellä, jolloin itse asiassa kuulemma luonnostaan herää kuudelta…

No mutta. Arkivapaa on nautinnollisin silloin, kun lapset ovat kouluikäisiä. Silloin välttyy siltä takaraivossa kolkuttavalta ajatukselta, että koska olen vapaalla, lapsetkin ansaitsevat vapaan hoidosta, ja se siitä levosta sitten! Siispä arkivapaa koululaisten kanssa: ”Sorry, oppivelvollisuus, hyvää koulupäivää!”.

Voi että sitä hiljaisuutta, joka laskeutuu tyhjään kotiin kaiken sen aamusäädön jälkeen. Vau, siis vau!

arkivapaa arkivapaa

Varoitus: älä ole bussikuski

Jos oikein haluaa hemmotella lapsia, niin voi poikkeuksellisesti tarjota kyydin kouluun ja koulusta kotiin. Jos kolmen lapsen koulupäivät alkavat kello 8, 9 ja 10 ja päättyvät 12, 13 ja 14, niin en suosittele kyytipalvelua kuin korkeintaan toiseen suuntaan kaikille. Muuten äidin arkivapaa kuluu bussikuskina ja kelloa tuijottaen. Sitä paitsi liikunta on terveellistä! Lapsille. Äiti saa halutessaan maata vapaapäivänsä sohvalla.

Lasten hemmottelua voi kokeilla myös itsensä tuntien joko leipomalla tai hakemalla kyyditsemisreissulla pullat tai sämpylät kaupasta. Valmis välipala on luksusta, jota koululainen arvostaa taatusti. Toki isot koululaiset osaavat itsekin kaivaa jääkaapista välipalaa, että ihan fiiliksen mukaan!

Yksi vaihtoehto on myös karata kotoa vaikka shoppailemaan viittä minuuttia ennen ensimmäisen lapsen kotiin tuloa. Näin oman ajan venyttäminen on maksimiteholla.

arkivapaa

Äidin lounas: kahvia ja suklaalevy

Arkivapaalla kannattaa syödä sitä, mitä haluaa, kun kukaan ei näe. Sulata palastimesta pari muffinia, vedä yksin suklaalevy, syö sohvalla, tilaa pitsa tai tee itsellesi todella terveellinen smootie ja salaatti. Tee ihan just sellainen lounas, mikä tuntuu hyvältä. Ja sitä ennen syö tietysti täydellinen aamupala. Ihan rauhassa ja yksin!

Arkivapaan ohjelmaksi suosittelen sohvalla makaamista. Tai jos et osaa sitä, makaa sängyllä. Tai urheile, shoppaile, siivoa, lue, tapaa ystäviä. Kaikki käy, kunhan nautit siitä!

Arkivapaalla astianpesukoneen tyhjennyskin on juhlaa, varsinkin, jos paistaa aurinko ja yrittää olla katsomatta leijailevia pölyjä ja sormenjälkisiä ikkunoita. Ja hei muuten, fiksu mutsi järjestää koko perheen siivouspäivän arkivapaata edeltävälle illalle. Siinä sitten voi vapaalla vain fiilistellä siistiä kotia ja miettiä, että hitto, tällästäkö se elämä oli ennen lapsia. Vau!

Ja sitten ne lapset tulevatkin viiden minuutin päästä kotiin. Ellet muistanut karata shoppailemaan. Mutta sitten voi kruunata arkivapaan sillä pullalla. Vaikka se olisi äiti-ihmisen päivän neljäs. Hei kyllähän nyt vapaapäivänä!

Mutta lapsille vain yksi. Eihän nyt keskellä viikkoa!

Lue myös, vaikka arkivapaalla sohvan kulmassa

Rintsikat voivat hajota kesken työpäivän. Terveisiä perheestä 2

Minä en tee koskaan ruokaa. Erotellaanko teillä ”naisten ja miesten työt”?

Työssäkäyvän arki-illat ovat ihan liian lyhyitä!

Lue myös

X