Yli pyykkivuorten

Lapseton syyllisti: ”Kaikilla on yhtä paljon tunteja”. Ei muuten ole!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Äidin oma aika
Jyväskylän kodissa äitienpäivänä vuonna 2011, kun syli ja kainalot olivat täynnä työtä ja rakkautta.

Keskustelin kerran naisporukassa kuntoilusta. Huokaisin, että nyt ei vain riitä aika. Yksi lapseton katsoi minua pitkään ja sanoi vähän kärkkäästi, että ”kyllä kuule kaikilla meillä on yhtä paljon tunteja elämässään”. No ei muuten ole!

On pikkuisen eri asia tulla tyhjään kotiin töistä kello 16.30, kuin koko ajan töissä katsoa kelloa, ajaa tööttiä hakaten päiväkodille viime hetkellä ja raahata pari rimpuilevaa kurahousuista, hikipäistä uhmaikäistä ruokakauppaan ja alkaa sitten vasta tehdä ruokaa nälkäisinä tappeleville lapsille.

Ei ole kaikilla meillä yhtä paljon tunteja! Ei varsinkaan käytettäväksi omaan itseensä.

Tätä me halusimme

Muistan kyllä, että kyseessä ei ole ollut neitseellinen sikiäminen.

No niin, itsehän me nämä lapsemme ja täydet päivämme olemme tehneet. Muistan kyllä, että omalla kohdallani kyseessä ei ole ollut neitseellinen sikiäminen. Minä en myöskään ole ollut yksi heistä, jotka ensiavussa kuulivat ihan puskista synnyttävänsä juuri nyt. Voi kyllä oli oksentelua, huimausta ja migreeniä, selkäkipuja, pingviinimäistä vaappumista, harjoitussuppareita ja venynyttä nahkaa. Ei tullut kuulkaa puskista mikään.

Itse me olemme lapsemme halunneet. Itse olemme tulleet sitten myöhemmin siihen tulokseen, että töihin on pakko palata, että saadaan velat maksettua ja nakkikastiketta pöytään. Itse olemme hypänneet ruuhkavuosiin ja kellottaneet arkemme päiväkodin, koulun, työn, lasten harrastusten ja Wilman käskyjen mukaan.

Äidin oma aika

Jyväskylän kodissa äitienpäivänä vuonna 2011, kun syli ja kainalot olivat täynnä työtä ja rakkautta.

Lasten aikataulut vaikuttavat työhön

Töistä on pakko lähteä niin, että ehtii hakea lapsen ennen kuin päiväkoti menee kiinni.

Nämä asiat ovat valintakysymyksiä. Me olemme halunneet tämän elämän. Silti, varsinkin työelämässä, ajattelen, että meillä kaikilla ei ole yhtä paljon aikaa elämässämme. Aina ei ole kyse siitä, että priorisoi väärin tai että tekee itse kiireen itselleen. Kaikki eivät vain voi päättää, että tänään tulen myöhempään töihin ja lähden vasta seitsemältä ja menen suoraan salille, koska omalle itselleen täytyy varata aikaa.

Lapsiperheellisen arkeen vaikuttavat vahvasti lasten aikataulut. Päiväkodin aamupalalla on oltava tiettyyn aikaan tai annettava kotona aamupala, mikä taas on ehkä pois omasta valmistautumisesta, kun keittelee aamukiireessä puuroa ja pyyhkii kaatuneita maitoja. Töistä on lähdettävä niin, että ehtii hakea lapsen ennen kuin päiväkoti tai koulun iltapäivähoito menee kiinni. Lasten harrastukset, läksyjenluku ja kuulumistenkysely sekä pienempien hoitaminen ja viihdyttäminen täyttävät illat. Täyttä elämää, rikasta arkea.

Naiset vaativat itseltään liikaa

Kolme-neljäkymppiset naiset vaativat itseltään ihan liikaa.

Jos tunnet piston sydämessäsi jostakin asiasta, jota et vain nyt ehdi, kuten vaikka sinne salille menosta, niin ei se mitään. Nyt et vain pysty.

Oli se sitten kuntoilu, saunan pesu, ystävien tapaaminen, kukkien multien vaihto, sähkösopimusten kilpailuttaminen tai säännöllinen politiikan seuraaminen, niin muista, että ei se mitään. Lapsiperheellinen: sinulla ei todellakaan ole yhtä paljon aikaa kuin jollain muulla. Sen kun hyväksyy, niin ymmärtää, että tekee nyt jo ihan riittävästi. Tämä riittää!

Varsinkin kolme-neljäkymppiset naiset vaativat itseltään ihan liikaa. Pitää olla lapset, parisuhde, nousussa oleva ura, sisustuslehtiin kelpaava koti ja treenatut pakaralihakset. Totuus kuitenkin on, että välillä on pakko nukkua. Jos nyt tuntuu hyvältä juosta, mutta ei ole aikaa pestä vessaa ja jääkaappia, niin juokse.

Jos somen selaaminen illalla tuo sinulle kaivatun oman ajan, tee se sen sijaan, että puhdistaisit vessan lavuaarin hajulukon siksi, että naapurin Mariakin on aina puhdistanut ja kun hän tulee huomenna kylään ja saattaa käydä vessassa ja sitten hän näkee sen hajulukon ja ajattelee, että sinulla ei ole elämänhallinta kunnossa, kun et edes yhtä hajulukkoa saa puhdistettua. Niin ei. Selaa somea!

äidin oma aika

Tee sitä, mitä rakastat

Ehdit treenata pakaroita sitten, kun kukaan ei halua tulla kainaloosi.

Kaikilla meillä ei ole yhtä paljon tunteja itsellemme. Kun niitä omia hetkiä löytyy, tee sitä, mitä rakastat. Jos taas oikeasti päätät aloittaa jotain, mille ei tuntuisi olevan aikaa, niin raivaa sille väkisin aikaa. Älä kuitenkaan anna muiden syyllistää sinua sellaisesta asiasta, jota et nyt jaksa tai ehdi.

Mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että kuuntelet, että kaverin kanssa tuli välitunnilla riitaa, kun kumpikin halusi ensin keinua, miten harmitti, kun sormeen tuli haava, miten päiväkotikaveri ottaa aina sen pikkuauton, mistä eniten tykkäät, ja miten ystävä yhtäkkiä poisti Snapchatista ja Instagramista ilman mitään selitystä. Ehdit treenata pakaroita ja pestä ikkunoita sitten, kun kukaan ei halua tulla kainaloosi kertomaan huoliaan.

Ja hei kuulkaa, tervetuloa testaamaan, millainen on arkipäivä lapsiperheessä vaikka tavallisena torstaina. Kaikilla ei ole yhtä paljon tunteja elämässään itselleen, niin se vain on.

Mitä mieltä sinä olet? Keskustele kommenttikentässä, blogin Facebookissa tai Instagramissa. Tervetuloa somekanavien seuraajaksi!

Lue myös

Ilta, jolloin kaikki karjuivat

Kuinka paljon äitien kestävyyskuminauha venyy?

Minusta on tullut paska mutsi

Lue myös

X