Yli pyykkivuorten

10 vinkkiä äidin ja teinipojan yhteiseen tekemiseen

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Lastenohjelma
Kuvankaappaus Wikipediasta.

Olen törmännyt nyt usein ajatukseen, että äidillä ja teinipojalla ei ole yhtä paljon yhteistä kuin äidillä ja teinitytöllä. Joku äiti kirjoitti Facebookissa, että hänellä ei ole yhtään yhteistä poikansa kanssa.

Minun kolmesta lapsestani keskimmäinen on poika. Hän täyttää kohta 13 vuotta. Keräsin tähän vinkkejä äidin ja pojan yhteiseen tekemiseen omista kokemuksistamme.

äidin ja pojan yhteinen tekeminen

 

1. Kiinnostu pojan asioista

Ole kiinnostunut poikasi kiinnostuksenkohteista. Jos hän pelaa vaikka Fortnitea, kysy saatko joskus katsoa, kun hän pelaa. Kysele pelistä. Kuuntele ja ole läsnä niiden asioiden ja tekemisten yhteydessä, jotka ovat pojalle tärkeitä.

2. Tie pojan sydämeen vie vatsan kautta

Kysy haluaisiko hän auttaa ruuanlaitossa tai leipomisessa. Tehkää kummankin lempiruokia. Käykää pizzalla. Juhlistakaa viikonloppua vaikka nachopellillä. Hyvä ruoka, parempi mieli. Toimii ainakin meillä!

äidin ja pojan yhteinen tekeminen

3. Leffat ja sarjat

Alkakaa yhdessä katsoa sarjaa, johon kumpikin koukuttuu. Katselkaa leffoja Netflixistä tai leffateattereissa. Naurakaa yhdessä leffojen kohtauksille. Meitä naurattaa nyt Game night -leffa ja New Sherlock -sarja, joiden hauskoja kohtauksia me muistelemme sopivissa väleissä. Muut perheenjäsenet ovat ihan pihalla jutuistamme.

4. Liikkukaa yhdessä

Valitkaa yhteinen liikuntalaji, oli se sitten vaikka juoksu, laskettelu, keilaus tai sup-lautailu. Ehkä mitä harvinaisempi, ehkä sitä mieluummin poika haluaa lähteä tekemään sitä kanssasi. Tai lähtekää vaikka telttailemaan kahdestaan, mikä nyt on teidän juttunne, missä some, Fortnine ja piippaava pyykkikone eivät häiritse teitä.

5. Pelatkaa lautapelejä

Tarpeeksi vaikea, aikuisten palkittu lautapeli saattaa innostaa poikaa. Unohda Trivial Pursuit, Monopoli ja muut kasarilla pelatut. Osta joku Vuoden pelinä palkittu lautapeli.

äidin ja pojan yhteinen tekeminen

6. Kuljeta ja istu yleisössä

Ota pojan kuljettamisrumba treeneihin ja kavereiden luo yhteisenä laatuaikana. Kuuntele, kysele, kiinnostu. Seuraa säbämatsit ja vastaavat aina, kun voit. Läsnäolosi on tärkeää, usko pois!

7. Kysele kokeisiin

Tarjoa apuasi kokeisiin valmistautumisessa.

8. Tunne pojan kaverit

Tutustu pojan kavereihin ja heidän vanhempiinsa. Anna pojan pyytää kavereita kylään ja yökylään. Laita erikoishyvä iltapala ja juttele poikien kanssa iltapalalla. (Äläkä anna kenenkään ottaa mitään laitteita ruokapöytään.)

äidin ja pojan yhteinen tekeminen

9. Harrasta kulttuuria ja elämyksiä

Vie poika museoon, teatteriin, konserttisaliin. Anna pojan valita välillä ja valitse sinä välillä. Vuorotellen. Jos hän tulee katsomaan sinun valitsemaasi musikaalia, niin sinä tulet sitten hänen valitsemaansa rock-konserttiin.

10. Anna rajoja ja rakkautta, kehu ja kannusta

Luo rajoja, anna rakkautta ja kunnioita lasta.  Hyväksy hänet omana itsenään ja kehu, kehu ja kehu. Mikään ulkoinen seikka, kuten asunnon koko tai kännykän merkki, ei ole loppujen lopuksi yhtä tärkeä kuin nämä asiat. Äiti aina arvosti, äiti aina kehui, äiti aina rakasti ja luotti.

Bonus: Kysy, mitä poika haluaa tehdä kanssasi

Kuuntele vastaus.

Mitä sinä teet poikasi kanssa? Keskustele Facebookissa, Instagramissa tai blogin kommenttikentässä.

Lue myös

En kirjoita koskaan pojastani blogiini, miksi?

En ehkä kestä: ilmoitin pikkuiseni yläkouluun!

Nuoret eivät ole pullamössösukupolvea, vaikka koulu alkaisi 8.45

Lue myös

X