Yli pyykkivuorten

Lapsiperheelliset: ”Lapsettomat voivat tehdä hankalat työvuorot”

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
lapsettomuus

Osalla meistä on lapsia, osalla ei. Joissain tilanteissa lapset tai lapsettomuus nousevat vahvasti esille.

Kysyin Facebookin kahdessa isossa ryhmässä, millaisia väärinymmärryksiä ja olettamuksia lapsettomat ovat kuulleet elämästään perheellisiltä ja perheelliset lapsettomilta. Sain luvan julkaista vastauksia blogissani.

Postauksessa Lapsettomat: ”Turha äidit valittaa, itse elämänne valitsitte!” kerroin, millaisia väitteitä lapsiperheet ovat kohdanneet. Tässä postauksessa kerron, mitä lapsettomat ovat kuulleet.

Tarkoituksenani ei ole asettaa vastakkain lapsiperheitä ja lapsettomia vaan herättää keskustelua ja pysäyttää. Moni vastannut koki, että törmää yhä vielä ennakkoluuloihin ja olettamuksiin. Samanlaisia ihmisiä me kaikki olemme, oli lapsia tai ei. Jokaisella meillä on kiireemme, kenties sairautemme sekä ilomme ja murheemme. Vitsikäs heitto kommenttina toisen väsymykseen tai kiireeseen voi satuttaa vielä pitkänkin ajan kuluttua.

Tärkeä asia on myös muistaa, että osa on lapseton omasta toiveestaan, osa tahtomattaan.

Numeroitu lainaus on lapsettomien kuulema väite. Alla kursiivilla lapsettomien kokemuksia ja ajatuksia väitteestä.

lapsettomuus

Lapsettomista ajatellaan näin:

1. ”Lapseton ei voi tietää, mitä rakkaus on.”

Lapseton ei ymmärrä rakkaudesta yhtään mitään. Tähän ajatukseen on törmännyt moni vapaaehtoisesti tai tahattomasti lapseton.

Tämä on nyt sitten ihan kieliposkessa kirjoitettu, joten älkää ottako turhan tosissaan: Jos en tiedä mitä rakkaus on ennen lapsia, niin pitäisikö minun kokeilla tehdä lapsi, vain, jotta tuntisin sen maagisen ylimaallisen rakkauden? Mitäs sitten jos sitä maagista rakkautta ei tulekaan, mihin saan palauttaa sen ipanan?

Tätä kysyn ihan puhtaasta mielenkiinnosta. Jos ei kerran tiedä, mitä rakkaus on ennen kuin saa niitä lapsia, niin koskeeko se vain biologisia lapsia vai lapsia ylipäätään? Miten lapsipuolet, bonuslapset, adoptiolapset, keinohedelmöityslapset, sijaislapset (sijoitusvanhempi lapselle), kohdunvuokrauslapset?

Enkö tosiaan osaa rakastaa ystäviäni, vanhempiani, sisaruksiani, sisarusteni lapsia…?

2. ”Lapsettomalla on rahaa kuin roskaa!”

Moni lapseton kokee, että lapsettomien rahavaroja kadehditaan.

Tyypillisin on, että rahaa on ku roskaa, ku ei oo lapsia, niin mihin ne menee?

lapsettomuus

3. ”Lapseton ei voi olla väsynyt!”

Väsynyt voi olla elämässään vain siksi, että on lapsia. Tämä on tuttu väite monille lapsettomille.

Enhän minä muuta kuin vedä ympäripyöreitä päiviä firman takia. Jotta niistäkin veroista voidaan kustantaa homekouluja. Ja kyllä, yrittäjyys on oma valinta, mutta niin ovat lapsetkin.

Se on aika tyhmä oletus, että lapseton ei vois olla yhtä väsyny ku lapsellinen. Olin ehkä jopa enemmän väsyny lapsettomana kun nyt perheellisenä.

Välillä tuntuu, ettei lapseton saa sanoa ääneen olevansa ihan poikki, koska en tiedä mitä se oikeasti on.

Voi kun voisi huilata millon huvittaa. Valitettavasti joidenkin elämä on sellaista, että vaikka ei ole lapsia saa elantonsa eteen tehdä töitä 24/7. Tietenkin se on valintakysymys millaista työtä tekee, mutta on se lastenkin hommaaminen nykymaailmassa ihan valinta kysymys.

Lapseton saattaa kärsiä pahoista univaikeuksista, stressistä ja ties mistä ja olla väsynyt. Lapsettoman kokemus väsymyksestä on ihan yhtä aito ja oikea kuin sen lapsellisen ihmisen…

Itse lapseton monisairas kipukroonikko, univaikeudet, huoli sairastavista läheisistä, huoli toimeentulosta, vaikka palasin töihin puolikkaalle, että kykenisin ees jotenkin selviämään. Lemmikit vie oman aikansa ja harrastukset. Ja juu oon niin hemmetin väsynyt ettei rajaa. Ei kannata yleistää, ettei joku tiedä mitä väsymys on, jos ei ole lasta tai lapsia. Väsymystä on niin erilaista ja eriasteista.

lapsettomuus

4. ”Lapseton on itsekäs”

Moni lapseton on kohdannut arvostelua, jossa häntä haukutaan itsekkääksi.

Luulen, että olen maksanut yksityishenkilönä ja yrittäjänä enemmän veroja tähän yhteiskuntaan, kuin moni kotiäiti. Että se siitä vastuunkannosta.

5. ”Ymmärrät sitten, kun sinusta tulee äiti”

”Et tiedä mitä menetät.” Minusta tuntuu, että sinä tiedät, ja sekös harmittaa.

Mua vatuttaa edelleenkin se kommentti, et ”ymmärrät sit, ku sulla on omia lapsia”. Aaargh. Nyt mulla on oma lapsi, enkä mä ymmärrä tätä maailmaa yhtään paremmin. Korkeintaan päinvastoin, koko elämä kun pyörii tän oman pienperheen ympärillä.

Elämä on valintoja. Ite oon valinnut lapsettomuuden ja paras päätös on ollut minulle. Monet ei vaan tunnu ymmärtävän, jos lapsia ei halua. Mulle on sanottu, etten oo nainen, ku en ole synnyttäny. En tiedä elämästä ja rakkaudesta mitään ilman lapsia.

Monella lapsellisella tuntuu olevan myös aivan mahdoton ymmärtää, että on ihmisiä, ketkä ei halua lapsia. Ja sen kunnioittaminen. Lähes poikkeuksetta kun sanon, että en halua lapsia, kommentoidaan, että kyllä sä vielä niitä haluat tai kyl se tunne viellä sieltä tulee. No ei oo tulossa.

Joo toi, et ”no katotaan, kyllä sun mieli muuttuu”. Tolla kommentilla ilmaistaan siis selkeeati, et IHAN SAMA mitä nyt sanot, sun mielipide on merkityksetön ja mä oon oikeessa. Ei hirveesti kieli mielipiteen kunnioituksesta.

Kun kaikki ei niitä saa. Ja se voi sattua niin perkeleesti. Älä hemmetti kommentoi kenenkään lapsettomuutta, jos et tiedä, onko se vapaaehtoista.

lapsettomuus

6. ”Lapseton on tyhmä”

Lähinnä tuntuu, että ajatellaan, ettei ymmärrä mistään mitään, koska ei ole lisääntynyt. Ei myöskään tajua lasten kasvatuksesta mitään, vaikka on ihan todistettavasti ollut (jopa hyvin kasvatettu) lapsi.

Ehkä jotenkin välillä se ajatus siitä, että lapsettomat ihmiset on jotenkin epäkypsiä tms. vajavaisia tai keskeneräisiä ihmisinä. Tämä asenne paistaa vaan joskus läpi. Että se elämän tarkoituksen pitäisi kaikille olla se, että hankkii sen perheen ja kaikki ennen sitä on jotenkin vaan valmistautumista siihen ja jotenkin vaillinaista. Eikä nähdä sitä, että kaikille se ei ole niin vaan se elämä voi olla ihan täyttä ja ne tavoitteet voi olla jossain muualla kun perheessä ja että se PERHE voi olla jotain muutakin kun aviomies ja omat lapset.

7. ”Lapsettomalla on pelkkää vapaa-aikaa koko elämä”

Kun on lapseton, niin vapaa-aikaa on hirveästi. Koko ajan on ihanaa ja hauskaa! Ei muuten ole, yhtälailla se arki meillä on kun niillä joilla on lapsia.

”Teillä ei oo lapsia, teillä on aikaa” tai syyllistetää, että ei oo tultu käymää ”teijän on helpompi lähtä ku teillä ei oo lapsia”. Ymmärrän, et lapsiarki on erilaista, mut se ei tarkota, etteikö meillä olis elämää ja kiirettä.

Kaikilla on vuorokaudessa yhtä paljon tunteja, se miten ne käyttää on jokaisen oma asia. Näin lapsettomana kuulee usein juuri nuo ”voit tehdä mitä haluat”, ”voit syödä milloin haluat”, ”voit matkustella milloin haluat”, ”voit sitä, tätä ja tuota”…. Välillä tekee mieli kysyä, että no jos lasten kans on nii hankalaa, ni miks niitä piti tehdä.

Vuorotyössä ollessani näen punaista, kun joku toinen haluaa saada enemmän viikonloppuvapaita perustellen, koska hänellä on lapsia. Eli lapsettomilla ei ole mitään niin tärkeää syytä, etteivätkö he voisi tehdä enemmän viikonloppuja!?

Ikävintä oli automaattinen oletus, että se lapseton voi AINA joustaa… Aina voi ottaa sen huonoimman loma-ajan, koska perheellisten piti saada heinäkuu, koska päiväkoti. Aina voit jäädä ylitöihin tai iltavuoroon, koska päiväkoti menee kiinni. Aina voit olla joulun tai juhlapyhät töissä, kun sinulla ei ole perhettä. Ja viikonloput tottakai, että muut saavat laatuaikaa lasten kanssa. Se vaan oli oletus. Lapsettoman loma ei ollut niin tärkeä, lapsettoman vapaapäivät eivät olleet niin tärkeitä, eikä lapseton tarvitse jouluakaan…

lapsettomuus

8. ”Lapsetonta ei hoida kukaan vanhana”

Loistava vastaus tähän on nykyään se, että minua hoitaa Esperi Care.

”Kukaan ei käy katsomassa sua vanhana.” Ja sinua käy vai? Oletko ihan varma?

Älä ikinä vertaa. Kuuntele ja arvosta

Lapset on rikkaus, mitä ei kaikki saa. Ne todellakin vie aikaa, se on mahtavaa. Mahtavaa on myös oma aika. Ite en osannu sitä ottaa, olis pitänyt.

En voi ees käsittää, miten raskaalta voi tuntua syyllistäminen siitä, ettei saa tuntea itteesä väsyneeks etkä ymmärrä mistään mitään, koska ei ole lapsia. Ja sitten kun ei mitään muuta toivois kun sitä lasta ja ois valmis ottamaan sen väsymyksen ja raskaat vaiheet kaikkineen. On niin vaikee ymmärtää, miten toiset puhuu niin helposti ohi suunsa. Aatteleeko niin monet ihmiset tosiaan, et niitä lapsia tuosta vaan saadaan tai että se on itsestäänselvyys kaikille naisille?

Se lapsellinen ei tarkoita pahaa sanoessaan noin, se on sinulle kateellinen, koska sillä ei ole enää samoja mahdollisuuksia. Se sama tyyppi on myös mahdollisesti henkisesti ja fyysisesti tosi väsynyt. Nuo kommentit ei todellakaan poissulje etteikö sinuakin voisi väsyttää.

Ensinnäki ne lapset ootte hommannu ite, me lapsettomat ollaan todellakin yhtä väsyneitä ja kaikkemme antaneita ku äiditkin mut vaan eri elämän osa-alueilla ja toistan tän: noita tilanteita ei voi mun mielestä ees verrata oikeesti keskenään.

Kyllähän tuota kilpailua on ihan lapsperheidenkin kesken.. Aina on joku joka on sitä mieltä, että vain hänellä on rankkaa ja rankempaa kuin toisella. Ei, sä et ikinä tiedä sen toisen arjesta ja sen tuomista haasteista mitään joten älä vertaa.

Mun on vaikea ymmärtää äitien itsensä jalustalle nostoa, me kaikki ollaan yhtä tärkeitä ja arvokkaita ilman lapsia tai lapsilla. Ja meillä kaikilla on omat ongelmat mitkä voi tuntua ylitsepäsemättömän vaikeilta elämässä lapsilla tai ilman. Ja joku oikeesti on voinut kokea kipua mikä on voinut olla kovempaa kun synnytyskipu, itse siitä en tiedä koska en ole synnyttänyt joten en voi verrata.

Niin että sillo ku on lapsia ei mistään saa valittaa?

Lapsettomana sitä kuulee välillä sitä että ”ai ei vieläkää lapsia?” Ja yks mikä sattuu aina ihan helvetisti, on tämä: ”et sä tarvii ku yhen miehen ja ilman ehkäsyä nii oot jo raskaana.” Anteeks mut ei, se ei ole niin helppoa edes terveellä ihmisellä, mutta PCOS:n kanssa se on tuplasti kauempana tuollasesta fantasiasta.

Ehkä eniten ärsyttää ne vanhemmat, jotka usean lapsen ja näiden menojen lisäksi ehtivät (ja jaksavat!) käymään töissä, opiskelemaan korkeammalle, liikkumaan, tekemään käsitöitä, rakentamaan taloa, panostamaan itseensä ja kotiinsa. Ja pirskatti jos ovat vielä mukaviakin. 😅

Mun täytyy sanoa, että lapsettomat ystävät ovat olleet mun oma tuki ja turva, enkä oo ajatellut, että he eivät voisi ymmärtää perhearkea vaikkei heillä itsellä omia lapsia olekaan. Lapsettomat ystävät ovat pääasiassa aina tsempanneet ja ymmärtäneet, arvostaneet meidän valintojamme vaikka ne ovatkin poikenneet omistaan.  Itse peräänkuulutan ja kaipaan niin monesti armollisuutta, ja mulle sen paras lähde on puolison lisäksi lapsettomat ystäväni.

Oletko sinä kuullut väitteitä, jotka liittyvät lapsettomuuteen? Keskustele kommenttikentässä, blogin Facebookissa tai Instagramissa. Tervetuloa somekanavien seuraajaksi!

Lue myös

Lapseton ottaisi lapsiperheen toukokuun kiireen

Lapsettomat: ”Turha äidit valittaa, itse elämänne valitsitte!”

Älä anna lapsettomalle vinkkejä lapsen saamiseen

Miehen lapsettomuus on yhä tabu

Lue myös

X