Yli pyykkivuorten

Suojele leikkiä – se katoaa teiltäkin liian pian!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
leikki

Leikki on tänä päivänä jotenkin tosi pyhää. Kun lapset leikkivät, tuntuu, että ei uskalla edes hengittää, että leikki ei keskeytyisi.

Aavalla oli viikonloppuna kylässä monen tunnin ajan ystävä edellisen kodin pihapiiristä. Tytöt leikkivät keskeytyksettä Schleich-hevosilla ja Duploilla ratsutallileikkiä. Olohuoneeseen asti kantautuivat innostuneet vuorosanat, hirnunta ja nauru.

Leikki on ihanaa! Muistan yhä itse, millaista oli sukeltaa satujen ja mielikuvituksen maailmaan. Jos me aikuiset emme anna leikille tilaa, se voi sammua nopeammin kuin uskommekaan.

leikki

Leikki ilman leluja

Kävin Aavan kanssa sunnuntaina kävelemässä metsässä. Hän pyysi, että voisimme leikkiä, että hän olisi koirani. Huutelin koiraani, pyysin sitä tekemään temppuja ja heitin sille keppiä. Aava meinasi kuolla nauruun, kun huomasimme metsässä koirankakan ja kehuin koiraani kovasti tarpeiden tekemisestä.

Leikin avulla olimme uskomaani aikaa paljon kauemmin metsässä, ja meillä oli tosi hauskaa! Enpä ollutkaan pitkään aikaan kouluttanut koiraa, varsinkaan niin tottelevaista ja sileäturkkista koiraa kuin tämä koirani Silla. Tarvitsimme leikkiimme vain metsän ja keppejä. Koirakin käveli neljällä jalalla vain leikisti, että hän pystyi juoksemaan tuulispäänä.

Kännykät parkkiin, leikki käyntiin

Muistan yhä, kun Henrikillä oli toisella luokalla ollessaan luokkakaveri käymässä. Hetken vierailun jälkeen menin huoneeseen ja takavarikoin kännykät. Heti, kun ehdin sulkea oven, kaveri huudahti innoissaan, että ”Nythän me voidaan leikkiä”. Niin he leikkivät!

En demonisoi kännyköitä, mutta huomaan, että meillä näillä pienillä syntyvät leikit heti, kun ilmoitamme, että ruutuaika on täynnä, nyt jotain muuta. Kun on tylsää, on tilaa leikille.

Kuulin kerran, että yksi ekaluokkalainen poika sai joululahjaksi vain oman tabletin, koska hän ei enää äidin mukaan leikkinyt millään. Tabletti on varmasti ihan ok lahja, jos sille on oikeasti iso tarve (vaikka minä en ikinä ostaisi omaa tablettia ainakaan alle 10-vuotiaalle), mutta mielestäni on ihan höpönlöpöä, että alle 12- tai alle 10-vuotias ei enää leiki. Ihan taatusti leikkii, jos sille annetaan mahdollisuus.

Leikkiminen voi olla myös askartelua, lautapelien pelaamista, rakentelua tai pihaleikkejä, kuten hyppynarulla hyppelyä. On vanhemmilta aika pikkusieluista tarjota vain elektroniikkaa ja hyväksyä, että ihan pienen lapsen leikkiaika olisi muka ohi.

Lähtökohtaisesti meille ei saa tulla Aavan kaveri pelaamaan konsolipelejä tai katsomaan telkkaria. Toki nekin välillä sallitaan, mutta kaveri tulee meille mielestäni leikkimään. Kuudennella olevan Henrikin sallin pelata kaverin kanssa paljon enemmän kuin Aavan. Kun Henrik pelaa Fortnitea, hän puhuu innostuneesti, kauniisti ja kohteliaasti ja on innoissaan kavereiden kanssa pelaamisesta ja siitä yhteisöllisyydestä. Sen sallin, mutta en tuntikausia. Välillä pitää mennä vaikka pelaamaan pingistä tai heittelemään frisbeegolfia.

Aikuinen, aloita leikki

Mikään ei ole ihanampaa kuin lasten leikin seuraaminen. Haluaisin sanoa, että lasten kanssa leikkiminen, mutta en ala mitään sädekehää syyttä virittelemään kutreilleni. Minä en osaa leikkiä kuin korkeintaan metsässä koiran omistajaa, mutta haluan tehdä kaikkeni, että leikki onnistuu.

Istun mielelläni lastenhuoneen lattialla ja etsin Dulpo-korista ihmiset yhteen kasaan, eläimet toiseen ja punaiset palikat kolmanteen. Rakennan prinsessalinnan ja harjaan Barbien hiukset valmiiksi. Rakennan sohvasta laivan ja lähetän sankarit purjehtimaan maan ääriin. Rakennan majan ja ojennan leikkiruuat majan ovesta kuin kauppakassipalvelun kuriiri.

Ikään kuin aloitan leikin ja lähden sitten tyhjentämään astianpesukonetta tai tekemään vain äkkiä jonkun muun jutun. Usein leikki jatkuu lähtöni jälkeen.

Anna lapsen rakastua leluihin

Rakastan sitä innostusta ja ihastusta, joka lapsella on johonkin leluun. Kahden teinin äitinä tiedän, että se innostus sammuu pian. Jonain jouluna toivelistalla ei ole enää yhtään Lego-pakettia eikä yhtään kauppareissua enää mene niin, että äitiä katsotaan koiranpentusilmin toiveina ”ihan pieni yksi Petsi pliis pliiiiis”. Siksi kehotan muitakin syttymään leluista. Minä ostan välillä itselleni tuosta noin vain neljän euron meikkisienen, vaikka en sitä tarvitsekaan, joten lapsikin voi välillä saada neljän euron pikkuauton.

Haaveilkaa yhdessä unelmien kepparista tai vauvanukesta ja jos se saadaan, olkaa siitä yhdessä onnellisia. Heltykää aina välillä ostamaan uusi pehmolelu, jos lapsi tulee siitä onnelliseksi.

Viekää vanhat lelut varastoon ja hakekaan ne puolen vuoden kuluttua uudestaan, niin niillä leikitään päiväkausia. Aika ihana idea on myös vaihtaa leluja kaverin kanssa.

Mahdollistakaa leikkien maailma. Sen maailman ovi sulkeutuu ihan liian pian.

Vanhempi:

  • Mahdollista leikit järjestämällä tylsiä hetkiä
  • Rajoita ruutuaikaa
  • Vie välillä osa leluista varastoon
  • Aloita leikki rakentamalla apuna maja
  • Helly ostamaan leluja välillä, vaikka kirpputorilta
  • Tee kaverin kanssa lelujen vaihtotori
  • Laita oma mielikuvituksesi koetukselle ja ota itsellesikin keppihevonen ratsuksi
  • Anna lapsen ottaa ulkoiluun mukaan joku sisälelu, niin ulkoilu saa uutta innostusta
  • Keksi ulkoiluun tarina, kuten vaikka anna lapselle mielikuvitusmopo ja -yksisarvinen metsäretkellä vauhdittajaksi

Minkälaisia leikkejä sinun lapsesi leikkii?

Lue myös

Joskus lapsen kanssa leikkiminen on lapsellisen helppoa

10 vinkkiä äidin ja teinipojan yhteiseen tekemiseen

Lue myös

X