Yli pyykkivuorten

Kepparit ovat parasta, mitä nykylapsille on tapahtunut

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
kepparisynttärit

Kepparit, heppihevoset, keprut, kht, keppihevostalli, ratsastaminen, loimet, iltatalli… Onko teilläkin nämä sanat käytössä päivittäin? Meillä nimittäin ovat. Aava on hurahtanut keppareihin eli keppihevosiin.

Aavan unelmien täyttymys oli sunnuntaina, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa ikinä keppariestekisoihin. Tampereen Hevoset-messuja olikin odotettu meillä kuin hevoset kesälaitumelle pääsemistä. Aava treenaili kotipihassa ja sisällä olohuoneessa esteiden hyppimistä ja hevosensa Veera Magian hallintaa. Kyllä kannatti: hyvin meni!

Unelmakepparin esteradalla oli maksimissaan 30 cm:n esteitä kahdeksan kappaletta. Hienosti Aava ja Veera Magia muistivat radan ja suorittivat sen upeasti. Tuloskin oli hieno: erikoismaininta ensikertalaisen hienosta suorituksesta, pieni lelupalkinto sekä upea ruusuke.

Parasta oli tietysti äitinä nähdä lapsen onnellinen hymy.

kepparit

Kepparit ja tytöt kuin oikeita ratsukkoja

Seurasin eri-ikäisten tyttöjen harjoittelua ja suorituksia este- ja kouluradoilla. Isoimpia tyttöjä oli jotenkin hypnoottista seurata. Näytti ihan siltä, kuin he olisivat oikeasti istuneet ison hevosen selässä.

Yksi tyttö oli kepparinsa kanssa pienessä ruuhkassa ilmoittautumispöydän edessä. Hänen edessään seisova mies otti yllättäen muutaman askeleen takaperin, jolloin tyttö joutui yllättäen väistämään. Hän väisti kepparillaan juuri niin kuin hevosella ratsastaessa peruutetaan yllättäen. Hän ohjasi hevosensa syrjään ja taputti sitä kaulalle.

Minä jäin tuijottamaan lumoutuneena. Sen verran paljon olen nuorena ratsastanut, että näin, että se todella näytti siltä, miten hevonen liikkuu. Siis vau! Miten nuo tytöt osaavat kävellä ja liikkua kuin hevoset?

kepparit kepparit

Kepparit saavat mielikuvituksenkin laukkaamaan

Keppariharrastuksen taustalla on usein ratsastamisen ja hevosenhoidon opettelua joko oikeiden hevosten kanssa tai kirjoja lukemalla. Oikean kokemuksen ja tiedon kautta keppareilla ratsastamiseen ja niiden hoitamiseen tulee upeaa syvyyttä. Voiko mielikuvitustaan käyttää enää paremmin, kun rakentaa talleja, askartelee loimia ja ruokia, harjoittelee koulu- ja esteratsastusta ja hoitaa hevosiaan?

Mielestäni kepparit ovat parasta, mitä nykylapsille on tapahtunut. Niiden ympärillä on vaikka mitä: satujen maailma, mielikuvituksen kehittyminen, hevostietous, askartelu, käsityöt, puutyöt, videokuvaus, improvisaatio, eläytyminen, liikunta, ulkoilu, yhteisöllisyys… Upea juttu, että eri-ikäiset harrastajat lähtevät tuntikausiksi ulos juoksemaan niityille ja hyppimään esteitä. Siis ihanaa!

Toivottavasti koulumaailma on huomannut, miten valtavan moneen oppiaineeseen voisi yhdistää keppariharrastuksen. Esimerkiksi YouTube on täynnä kepparivideoita, joita hyvinkin nuoret harrastajat ovat tehneet taitavasti aina käsikirjoittamisesta editointiin asti.

kepparit

Keppihevostalli leikkimökistä

Toivottavasti Aavalla nyt säilyy tämä innostus, ja harrastus saa hänet kesälläkin ulkoilemaan paljon. Siihen vaan liittyy yksi toive, joka on syttynyt YouTube-videoista jo kauan sitten…

Hei kuule meidän vaari. Aavan mielestä ensi kesänä täytyy rakentaa leikkimökistä keppihevostalli. Sitä varten pitäisi rakentaa leikkimökin sisäseiniin kiinni pieniä pilttuita hevosille sekä hyllyjä ja naulakoita varusteille. Aavalla on kyllä kaikki piirustukset ja suunnitelmat valmiina.

Niin että koskas tulisit sahan ja vasaran kanssa käymään…?

Harrastetaanko teillä keppareita? Keskustele kommenttikentässä, blogin Facebookissa tai Instagramissa. Tervetuloa somekanavien seuraajaksi!

Lue myös

Aavan unelmien synttärilahja: DIY keppihevonen

Suojele leikkiä – se katoaa teiltäkin liian pian!

Joskus lapsen kanssa leikkiminen on lapsellisen helppoa

Lue myös

X