Yli pyykkivuorten

Kaksi vuotta ammattibloggaajana – näin onnistuin

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
onnellinen

Huomasin juuri, että tässä kuussa tuli täyteen kaksi vuotta Otavamedian Kaksplussan blogiportaalissa! Koska portaalissa maksetaan palkkaa bloggaamisesta, voi kai ajatella, että portaalibloggaaja on ammattibloggaaja ja että olen siis ollut ammattibloggaaja kahden vuoden ajan.

Heinäkuussa blogini täyttää neljä vuotta. Toisaalta tuntuu, että blogi on ollut elämässäni vasta pienen hetken ja toisaalta tuntuu, että se on kulkenut mukanani aina.

Myönnän, että välillä päivätyö, kolme lasta ja kotityöt isossa talossa yhdistettynä bloggaajan sivutyöhön ovat liikaa. Kuitenkin vain harvoin, hyvin harvoin, koska tätä minä rakastan.

bloggaaminen

Bloggaaminen työnä ja intohimona

Bloggaajan somessa käyttämä aika menee kaikkien ruutuaikasuositusten yli.

Moni läheiseni on kysynyt, miksi haluan tehdä kahta työtä. Taloutemme pärjäisi hyvin, vaikka minun osuuteni olisi pelkkä päivätyöni palkka. Tässä ei olekaan kyse rahasta vaan siitä, että bloggaaminen ja sen somekanavien ylläpito on tärkein harrastukseni ja intohimoni. Se, että saan siitä pientä palkkaa sekä täytettä ansioluettelooni, on unelmieni täyttymys.

On totta, että bloggaajan työ imaisee helposti kaiken liikenevän ajan. Varsinkin somekanavien kasvattaminen on hidasta ja todellinen aikarosvo sekä someenkoukuttaja. Bloggaajan somessa käyttämä aika menee kaikkien ruutuaikasuositusten yli, mutta silti haluan tehdä tätä.

Ajattelin kertoa teille havaintojani ja kokemuksiani sekä sen, mistä kaikki minulla alkoi ja mitkä vaikuttivat siihen, että sain bloggaamisesta sivutyön ja -ammatin.

bloggaaminen

Blogin avaamisen syy: cv

Avasin blogin tietämättä bloggaamisesta yhtään mitään.

Aloitin bloggaamisen vuonna 2015, kun olimme muuttaneet Pirkanmaalle ja olin hetken työttömänä. Aloitin bloggaamisen puhtaasti ammatillisesta syystä: halusin päivittää toimittajana ja viestintäalan ammattilaisena cv:täni. Halusin oppia uuden ja mielenkiintoisen kirjoitustavan sekä sen ympärillä olevan markkinoinnin ja somevaikuttamisen.

Aloitin ensin Keliakialiiton Arjen murusia -ryhmäblogissa huhtikuussa 2015. Avasin rinnalle oman blogini Yli pyykkivuorten, läpi lasikattojen heinäkuussa 2015. Arjen murusista jäin pois vasta loppuvuonna 2017.

Aloitin tietämättä bloggaamisesta yhtään mitään. Etsin netistä tietoa ja tein vain sen enempää osaamatta ja miettimättä. Perustin blogille Facebok-kanavan ja juhlin, kun blogissa oli 300 uniikkia lukijaa ja Facebook-ryhmässä 100 tykkääjää.

Opiskelin ja kirjoitin, ja pikku hiljaa aloin saada lukijoiksi muitakin kuin ystäviäni.

Ensimmäisen syksyn aikana kävijäni nousivat johonkin 4000-5000 uniikkiin kuukaudessa. Joulukuussa 2015 pääsin mukaan Kaksplussan blogiverkostoon. Jossain vaiheessa lyhensin blogin nimestä pois loppuosan.

bloggaaminen

Blogiverkostosta blogiportaaliin

Toiset bloggaajat opettivat minulle kaiken, mitä tiesivät.

Aloin kasvattaa blogini lukijamäärää ja sen somekanavia raivokkaasti. Luin netistä kaiken eteentulevan, missä opetettiin bloggaamista. Eniten opettelua oli Blogger-pohjan ulkoasun luomisessa blogiin. Se oli vaikeaa ja stressaavaa, mutta sain hyvin ohjeita netistä ja muilta bloggaajilta Kaksplussan verkostossa.

Verkostossa oli ihan parasta muihin bloggaajiin tutustuminen. Yhteishenki oli todella hyvä. He neuvoivat minulle kaiken, mitä tiesivät. Opin yhteistöistä, postauksen rakentamisesta ja blogimaailmasta.

Kasvatin kanavia määrätietoisesti. Oltuani vuoden verkostossa, loppuvuodesta 2016, minulla oli 15 000 uniikkia kuukausikävijää. Aloin pikku hiljaa hakea eri portaaleihin.

Huhtikuussa 2017 Kaksplus otti minut osaksi portaaliblogejaan. Onnistuin tavoitteessani päästä portaaliin Yli pyykkivuorten -blogin syntymisestä 1 vuodessa ja 9 kuukaudessa. Se ei olisi välttämättä onnistunut ikinä, mutta hurjaksi yllätyksekseni onnistuin siinä ja vielä ennätysajassa.

Portaalissa tuplasin kävijämääräni, mistä olen onnellinen. Sen isommaksi blogini ei ehkä kasvakaan, mutta siitä määrästä olen onnellinen ja kiitollinen.

bloggaaminen

Tärkeää persoonallinen ääni ja tyyli

Kun uskalsin paljastaa itsestäni enemmän, aloin saada lukijoita.

Blogini alkoi menestyä, kun astuin tekstieni takaa esille. Kun uskalsin näyttää naamani ja paljastaa itsestäni enemmän, aloin saada lukijoita. Toin itseni lähemmäksi.

Tärkeintä bloggaamisessa on oma ääni, persoonallisuus, avoimuus ja kiinnostavuus. Pitää kirjoittaa niin, että vähän hirvittää julkaisunapin painaminen. Keskivaiheilla hymistely ei kiinnosta ketään. Kaikkien miellyttäminen ei onnistu ikinä eikä jaksa kiinnostaa ketään.

Blogi ei kuitenkaan ole sama asia kuin minä. Elämässäni on paljon enemmän muutakin, mistä en kirjoita. Lue: Stalkkaa kuule ihan rohkeasti vaan!

bloggaaminen

Hyvä blogipostaus: vain yksi aihe

Postaustahtia ei tarvitse pyydellä anteeksi.

Mielestäni hyvässä postauksessa on kiinnostava lähtö, kuvia, väliotsikot ja hyvä, virheetön kieli. Tärkeää on myös ulkoasu: jos teksti on liian vaaleaa tai fontti liian taiteellinen, postausta on vaikea lukea, ja mielenkiinto loppuu.

Yhdessä postauksessa tulee olla aina vain yksi aihe. Ei siis reseptiä, kuulumisia ja kesäsuunnitelmia samaan tekstiin. Jos tekstin otsikkona on täydellisen suklaakakun resepti, lukija ärsyyntyy, jos tekstissä on alussa monta kappaletta kesälomasuunnitelmia.

Tekstissä, joka käsittelee vaikka lapselle sopivien kesäkenkien ostoa, ei pyydellä anteeksi postaustahtia tai jaaritella niitä-näitä. Kuulumispostauksissa voi pohtia elämää, mutta anteeksi ei tarvitse pyydellä postaustahtia tai mitään muutakaan.

Lyhyet kappaleet ja väliotsikot sekä sopivasti rytmitetut kuvat tekstin välissä sitovat lukijan lukemaan tekstin loppuun. Rajattu aihepiiri saattaa olla toimiva juttu, kun lukija saa sitä, mitä odottaa.

Otsikoinnissa on tärkeää paljastaa tarpeeksi. Mieluummin pitkä kuin lyhyt ja kertova kuin salaperäinen.

Kumpaa otsikkoa sinä klikkaisit näistä kahdesta:

Jännä juttu VAI Kävimme testaamassa Huvipuiston kummituslinnan. Katso kuvat!

Ajatuksia tulevasta VAI Pelkään synnytystä niin, että hyperventiloin ja itken

bloggaaminen

Blogin menestyminen vaati satojen tuntien työn

Bloggaaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, opettelua ja istumalihaksia. Menestyminen vaatii satojen tuntien työn. Mikään ei tule ilmaiseksi: tämä työ vaatii paljon eikä tuota mitenkään hirmuisesti ellei sitten tee valtavasti yhteistöitä. Ammattina se ei ole kovinkaan arvostettu.

Ajatus siitä, että blogipostausta ei haluta avata siksi, että bloggaaja voisi hyötyä klikistä, tuntuu hassulta. Blogin klikkaaminen tuo ihan maksimissaan 10 senttiä bloggaajalle, joten sillä ei ihan Karibian-risteilyjä tilailla. Lue myös #Klikinsäästäjä iskee: Blogit joutuvat usein arvostelun kohteeksi.

Myös bloggaajien tekemiä yhteistöitä arvostellaan usein. En ymmärrä miksi. Miksi bloggaajien tekemä työ näyttäytyy vastenmielisenä tai kateutta herättävänä? Usein ajatellaan, että bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi tuosta noin vain. Ajatus on väärä ja huvittava.

Minunkin lähipiirini ihastelee, että onpa hienoa, että saatan saada perheellemme pääsyliput johonkin tapahtumaan. Niitä vastaan kuvaan, sometan ja markkinoin tuntikausia tapahtumassa sekä jälkikäteen teen kotona 1-2 täyttä työpäivää markkinoidessani tapahtumaa ja yritystä. Kahden päivän työtunteja en äkkiä kutsuisi ilmaislipuiksi vaan työksi. Sitä paitsi maksan päälle lipuista ja muista saamistani tuotteista verot.

Jotta yhteistöitä edes saa, on oltava tuhansia seuraajia, vakiintunut aihepiiri, kirjoitus- ja kuvaustaito sekä ymmärrys vaikuttajamarkkinoinnista.

Lue myös Bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi. Väitteitä bloggaamisesta.

bloggaaminen

Haluatko menestyä bloggaajana?

Parasta bloggaamisessa on yhteys lukijoihin. Tunnistan nimeltä monta blogini seuraajaa Facebookista ja Instagramista. Teille tätä teen. Yllätyn aina myös, jos joku teistä tulee jossain vastaan ja kertoo lukevansa blogiani. Kiitos, että mahdollistatte parhaan harrastuksen ikinä!

Jos haluat menestyä bloggaajana, kokeile tätä:

Päätä omat rajasi. Kuinka paljon kerrot, käytätkö oikeita nimiä? Takaisin ei voi palata, mutta rajoja voi höllätä, jos siltä tuntuu. Niin minä tein.

Jos blogisi ei ole valmiilla alustalla, käytä aikaa blogipohjan rakentamiseen. Blogiin tarvitaan banneri, arkisto, sinun esittelysi ja yhteystietosi sekä somekanavien linkit.

Päätä aihealue ja blogin ydinaihe. Mistä aihesta kirjoitat ja miksi?

Kenelle kirjoitat? Minkä ikäisille, naisille vai miehille, mistä asioista kiinnostuneille?

Tarkkaile analytiikkaa: mikä kiinnostaa, mihin kellonaikaan?

Perusta blogille somekanavat ja päivitä niitä säännöllisesti.

Opettele hakukoneoptimointi ja seo.

Anna itsestäsi paljon, mutta sillä tavalla, että tuntuu hyvältä. Muista, että blogiasi voi lukea myös esimiehesi, lapsesi teini-ikäiset kaverit ja äitisi. Mitä haluat heille kertoa?

Opiskele. Katso, miten muut tekevät ja pohdi, mikä heidän tavassaan tehdä kiehtoo sinua.

Innostu ja rakastu harrastukseen.

Jos stressaa eikä ole postausaiheita, pidä taukoa ja palaa, kun aihe löytyy. Älä tee väkisin.

Kiitos, että seuraatte!

Kirjoitatko blogia? Linkitä blogisi Facebook-ryhmässäni tai kommenttikentässä alla. Yli pyykkivuorten myös Ig:ssa nimellä @hannamaariap.

Lue myös

Stalkkaa kuule ihan rohkeasti vaan!

Bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi. Väitteitä bloggaamisesta

Miten bloggaaja hyötyy blogista?

Norjalainen firma varasti blogini nimen ja osoitteen!

#Klikinsäästäjä iskee: Blogit joutuvat usein arvostelun kohteeksi

Viisihenkinen perhe Pirkanmaalta

Lue myös

X