Yli pyykkivuorten

Laulu rakkaudelle – Olli Lindholmin muistokonsertti

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Yö Laulu rakkaudelle

Laulu rakkaudelle, Olli Lindholmin muistokonsertti, Yö-yhtye ja artistit, Tampere-talo 11.5.2019.

Isolle screenille heijastetuissa valokuvissa näkyi koko elämä: iloisia lapsuushetkiä, nuoruuden rohkeutta ja uskoa tulevaan, aikuisuuden viisautta ja lempeyttä. Ensimmäisistä hetkistä viimeisiin hetkiin asti.

Täysi Tampere-talo katsoi kuvia hiljaa.

”Niin särkyvää on onni tää, niin mitättömästä voi kaikki sirpaleiksi sälähtää.
Niin särkyvää, kun meitä kehoitettiin rakkaudesta huolta pitämään.
En voinut ymmärtää se kuinka helppoa niin on särkeäkään, mitä meille silloin jää.”

Yö Laulu rakkaudelle

Yö on minussa ikuisesti

Miehet jäivät lasten kanssa. Me menimme sinne, missä oli Yö.

Pääsin 15-vuotiaana ensimmäistä kertaa Punkaharjun Huviniemeen. Se oli tanssilava, jossa esiintyi ajan kovia suomipopin nimiä. En oikeastaan muista, mitä kaikkia bändejä näin kesinä 1995 ja 1996, mutta muistan, että yksi niistä oli Yö.

Ystäväni Pia oli jo tuolloin kova Yö-fani, ja minäkin aloin kuunnella. Kuuntelin kasetit puhki keskellä murrosikää.

Siirryin lukioon, aloin seurustella, lähdin opiskelemaan. Elämä muuttui, Pia ja Yö säilyivät aina. Oli keikkoja opiskelijana baareissa ja pubeissa. Yön kokoonpano muuttui, Olli säilyi, ja me kävimme keikoilla.

Saimme kumpikin lapsia. Kun saimme vapaan viikonlopun ja miehet jäivät lasten kanssa, suuntasimme sinne, missä Yö esiintyi. Menimme Mikkeliin, Kuopioon, Jyväskylään, Tampereelle, Helsinkiin, Espooseen, Itämerelle. Se oli vapautta, onnea, ystävyyttä ja riemua, ja kohta saapui Yö.

Menimme konserttitaloihin, baareihin, pubeihin, messuhalleihin, laivalle, suurkonsertteihin, festareille. Sinne, missä oli Yö.

Kuuntelin Yötä erityisesti yhden kesän ajan, kun ajoin pitkää työmatkaa kesätöihin. Tietyistä levyistä tulee se kuuma ja iloinen kesä mieleen.

Yö Laulu rakkaudelle Yö Laulu rakkaudelle

Radio: Olli Lindholm on kuollut

Muistatko, missä olit, kun Olof Palme murhattiin? Minä en tietenkään, koska olin kuusivuotias. Muistan, missä olin, kun kuulin, että prinsessa Diana on kuollut.

Muistan, missä olin, kun kuulin, että Olli Lindholm on kuollut. Olin lapsen kanssa matkalla sairaalaan lääkärikäynnille. Kuulin sen Suomipopilta silloin, kun asia oli juuri tullut julkiseksi.

Muistan yhä, miten epäusko täytti mieleni ja kyyneleet silmäni. Harvoin artistin kuolema on tullut näin iholle.

Yö Laulu rakkaudelle

Laulu rakkaudelle -muistokonsertti

Laulu rakkaudelle -muistokonsertin liput myytiin hetkessä. Onnistuin saamaan minulle ja Pialle liput.

Ajattelin tietenkin, että kirjoitan konsertista arvostelujutun. Ajattelin kirjoittaa konsertin edetessä penkissäni muistiin esiintyjät, kappaleet ja päällimmäiset tunnelmat, jotka sitten heti kotona julkaisisin.

Sitten ajattelin, että ei hitto, nyt oikeasti hei!

Yö Laulu rakkaudelle Yö Laulu rakkaudelle

Keskityin hetkeen

Ajattelin, että jos en edes tämän yhden kerran työnnä itsessäni vahvana olevaa toimittajaa ja bloggaajaa taakse, niin koska sitten.

Jos en tämän yhden kerran ole tekemättä töitä, niin koska sitten?

En elänyt konserttia teitä varten vaan itseäni varten. Tallensin Suvi Teräsniskan, Juha Tapion, Pauli Hanhiniemen, Jonne Aaronin ja monien muiden koskettavat esitykset vain omaan mieleeni, en paperille.

Nautin Yön Ari Toikan, Mikko Kangasjärven, Jari Latomaan, Jussi Turpeisen ja Timo Mynttisen konsertista tietäen, että tämä oli nyt tässä. Heidän elämäntyönsä, minun tärkeä osa elämääni.

Yö Laulu rakkaudelle

Röyhkeää Facebook-liveä

Kuinka röyhkeitä ihmiset voivat olla?

Minä tallensin musiikin sydämeeni, mutta moni tallensi konsertin myös kännykällään.

Edessäni istui kaksi naista, jotka kuvasivat kaikki kappaleet Facebook-livenä. Se tuntui röyhkeältä, väärältä ja sivistymättömältä. Sama konsertti oli myös vielä seuraavana päivänä, joten tuntui väärältä, että he jakoivat koko konsertin livenä ulos.

Lukuisat kännyköiden valot häiritsivät konsertin intiimiä tunnelmaa. Tunnustan, että otinhan minäkin nämä kuvat, mutta ei olisi tullut mieleenkään taltioida koko konserttia. Kuvaamista ei erikseen kielletty konsertissa, mutta silti koko konsertin taltiointi tuntui aika oudolta.

Kaiken lisäksi konsertin taltiointi tulee ulos Neloselta 1.6. klo 22, joten sen kyllä näkee uudestaankin ja hekin, jotka eivät olleet konsertissa.

Yö Laulu rakkaudelle Yö Laulu rakkaudelle

Yö ja Laulu rakkaudelle ei pettänyt yleisöä

Ei enää ikinä Yön keikkaa. Ei koskaan.

Konsertti oli loppuun asti mietitty ja hiottu. Kaikki lavalle tuotu oli harkittua ja perusteltua, juuri sitä, mitä yleisö odottikin.

Mukana oli yksin ja suurella joukolla laulettuja kappaleita, yleisön yhteislaulua ja käsien merta, vauhdikasta riemua ja kyyneleet silmiin tuovaa koskettavaa musiikkia. Screenille heijastetut valokuvat ja encorena Ollin laulama musiikkivideo kruunasivat kaiken.

Vierailevat artistit eivät tulleet loppukumarruksiin vaan poistuivat hiljaa pois. Loppukumarrukset oli varattu Yölle.

Koko porukka seisoi yhdessä yleisön edessä viimeistä kertaa. Heidän keskeltään puuttui vain hän, jolla oli niitä Suvi Teräsniskan sanoin ”saatanan kalliita farkkuja” ja joka kuulemma aina piti läheistensä puolta, tuki ja kannusti. Se taisi säteillä yleisöönkin.

Se oli koskettavaa. Se oli lopullista. Ei enää ikinä Yön keikkaa. Ei koskaan.

Ajanjakso, joka minulla kesti 15-vuotiaasta 39-vuotiaaksi, on nyt päättynyt. Musiikki elää, mutta ei tule enää ikinä Yön keikka-aikataulun määrittelemää tuntien seisomista eturivissä festareilla, ei risteilyjä, ei konserttisalikiertueita.

Yö Laulu rakkaudelle

Kiitos Yö

Kiitos Olli. Kiitos Yö.

Kiitos ja kunnia, aina jäävät saamatta.
Kuka sankariksi nostaa raskaan työnsä raatajan.
Kiitos ja kunnia, aina jäävät saamatta.
Kuka varjoista sut huomaa,
missä sinua odottaa, kiitos ja kunnia.

Yö Laulu rakkaudelle

Lue myös

X