Yli pyykkivuorten

Viisi tärkeää asiaa keliakiasta

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Meidän Aavan keliakia alkoi oireilla 2-vuotiaana, ja hän sai diagnoosin 3,5-vuotiaana. Keliakia on meille nykyään tuttu juttu, jonka parissa teen myös työtäni.

Torstaina 16.5. vietetään kansainvälistä keliakiapäivää. Sen kunniaksi haluan kertoa viisi tärkeää asiaa keliakiasta.

1. Keliakia voi oireilla hyvin monilla eri tavoilla

Keliakian oireina voivat olla muun muassa suolisto-oireet, anemia, aftat, niveloireet, hampaiden kiillevauriot, lapsettomuus, lapsilla kasvun hidastuminen, murrosiän viivästyminen, vitamiinipuutokset ja laihtuminen.

Mikäli lähisuvussa on keliakiaa tai on jo valmiiksi joku muu autoimmuunisairaus, on suurempi riski sairastua keliakiaan. Joillain diabeetikoilla löytyy rutiinitutkimuksessa keliakia.

Lue myös Näin lapsemme diagnosoitiin

keliakia

2. Keliakia ei ole allergia

Keliakia on perinnöllinen autoimmuunisairaus. Keliakia ei ole allergia eikä siinä ole erilaisia herkkyysasteita. Keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.

Gluteeniton ruokavalio on murun tarkka: ruuassa ei saa olla muruakaan vehnää, ohraa, ruista tai tavallista kauraa. Pääsääntöisesti keliaakikoille käy puhdas kaura, joka on viljelty täysin gluteenittomasti.

Lue myös: Keliakia diagnosoitu, näin pääset alkuun

keliakia

3. Keliakia on alidiagnosoitu sairaus

Suomessa on 40 000 diagnosoitua keliaakikkoa ja arviolta 70 000 suomalaista, jotka sairastavat keliakiaa tietämättään.

Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan osassa tapauksista diagnosoimiseen riittää pelkkä verestä otettu vasta-ainekoe. Osassa tapauksista tarvitaan vielä tähystys. Ihokeliakiassa tarvitaan koepala iholta.

Gluteenitonta ruokavaliota ei saa koskaan aloittaa edes kokeeksi ennen keliakiatutkimuksia!

Lue myös: Lapseni olisi säästynyt kovilta kivuilta, jos olisi ollut Käypä hoito -suositus.

keliakia

4. Keliakia tuo 744 euroa lisäkustannuksia vuodessa

Gluteeniton ruokavalio on kallis. Esimerkiksi 400 grammaa tavallista makaronia voi maksaa 0,20 euroa ja gluteeniton vastaava määrä 3 euroa. Keliakialiiton laskujen mukaan gluteeniton ruokavalio tuo vuosittain 744 euroa lisäkustannuksia.

Keliakialiitto ajaa nyt hallitusohjelmaan keliakiakorvausta. Yhteiskunnan avustus toisi yli 16-vuotiaille keliaakikoille helpotusta sairauden hoitoon. Kannatan tätä sekä keliaakikon äitinä että työkseni näitä asioita pyörittävänä.

Lue myös Keliakialiitto vaatii keliakiakorvausta hallitusohjelmaan.

keliakia

5. Keliakia ei ole maailmanloppu

Keliakia ei ole maailmanloppu, mutta vaatii uuden opettelua koko lähipiiriltä. Lapsen keliakia tuo huolta ja murhetta, mutta myös ilon kyyneleitä, kun lapsi kasvaa ja häntä kohdellaan tasavertaisesti muiden kanssa.

Gluteeniton ruoka ei ole millään tavalla pahaa, eikä vitsi hajuttomasta ja mauttomasta ruokavaliosta oikeasti naurata enää ketään vuonna 2019. Kaikkea on nykyään saatavilla berliininmunkeista lihapiirakoihin, joten ennen kuin ostat riisikakkuja, kurkkaa vaikka pakastealtaan riisipiirakkavalikoimaa.

Kauppojen valikoimat ovat valtavat, ja ravintolat jo hyvin tiedostavia ja osaavia.

Jos haluat tarjota jotain keliaakikolle ja asia mietityttää, annan parhaan vinkin: kysy keliaakikolta itseltään suoraan, mitä voit tarjota ja miten voit onnistua tarjoilussa ilman kontaminaatiota tai väärän ruuan tarjoamista. Hän kertoo mielellään!

On etuoikeutettua saada kasvattaa keliaakikkolasta Suomessa ja elää itse gluteenittomasti täällä. Tämä on oikeasti gluteenittoman paratiisi!

keliakia

Postauksia keliakiasta

Jos kahvipöydässä on keliaakikko, älä kysy, mitä gluteeni aiheuttaa

”Gluteeniton, laktoositon, hajuton ja mauton.” Haha, kuolen nauruun

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Opeta ruokarajoitteiselle lapselle, että maailma ei ole reilu

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Lue myös

X