Yli pyykkivuorten

Anteeksi, mutta en ymmärrä helteestä valittajia

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
palelu
Onneksi on neuletakit.

Minä ja monet muut suomalaiset elämme kesäisin joissain eri ulottuvuuksissa. Minä ja muutama muu toisessa ja loput toisessa. Ulottuvuuksissa elävät helteestä hirmuiset kiksit saavat ja helteestä ei-niin-nauttivat.

En mitenkään pysty samaistumaan helteestä valittajiin enkä heihin, jotka huokailevat, että ihana viilentävä tuuli.

Minä saatan helposti olla ihan kananlihalla 25 asteessa. En pelleile enkä liioittele: minulla on kylmä! Inhottava tuuli, inhottava pilvi!

Minä koen ilmeisesti lämpötilat täysin eri tavalla kuin muut. Se on kyllä todella hassua, ja usein aika kurjaakin.

Kylmä talvella, kylmä kesällä

Kun menee 30 asteen yli, minulla alkaa olla lämmin.

Niin kuin olen ennenkin kirjoittanut, minulla on läpi vuoden kylmä. Talvisin nukun paksulla peitolla sekä pitkähihaisella ja -lahkeisella pyjamalla, villasukilla ja villapaidalla. Töissä talvella minulla on lähes aina kaksi villapaitaa päällekkäin.

Kesällä, kun on 20 astetta, olen kananlihalla, jos ei ole farkkuja ja paksua paitaa. Jos on 25 astetta ja erehdyn laittamaan shortsit, ja sitten tuuleekin, olen ihan kananlihalla. Värisen kylmästä. On tosi inhottava olo.

Kun menee 25 asteen yli eikä tuule, en enää palele. Kun menee 30 asteen yli, minulla alkaa olla ihanan lämmin. Tulee ihan mahtava kesäfiilis, että vihdoinkin, ihanaa!

Mikään Suomen säätila ei ole liian kuuma minulle. Egyptissä ja Symin saarella olen kokenut 50 asteen helteen. Se oli aika paljon, mutta ei siinä mitään kamalaa ollut. Ihan parasta lomafiilistä!

Jos lentokoneesta astuessa ei iske vähintään 35 astetta kasvoille vastaan, niin pitäisi saada rahat takaisin!

palelu

Onneksi on neuletakit.

Palelu on inhottavaa

Minne tahansa lähden, mietin, palelenko siellä.

Tänään töissä kävelimme pienen matkan lounasravintolaan. Työkaverilla oli t-paita. Minulla oli pitkähihainen tunika ja todella paksu neuletakki. Vedin tuulessa neuletakkia tiukemmin ympärille ja värisin.

Minne tahansa lähden, mietin, palelenko siellä. Palelu on inhottavaa! Siispä otan varalle vielä yhden neuletakin ja laukkuun villasukat, jos siellä otetaan kengät pois ja onkin kylmä…

Jos on kylmä, en saa yöllä unta. En nauti ravintolassa syömisestä. En muista palaverista mitään. Hampaat lyövät loukkua ja tuntuu, että kylmyys menee luihin asti.

Lomien sääodotukseni ovat hurjia

Olisi kauhea ajatus, jos hiukset kastuisivat. En lämpenisi ikinä.

En todellakaan menee uimaan helposti. Jos yhtään tuulee, olen rannalla ihan jäässä. Värisen kylmästä. Olisi kauhea ajatus, jos vielä hiuksetkin kastuisivat. En lämpenisi ikinä.

30 astetta on ihaninta, mitä voin kuvitella. On ihan kauheaa, jos koko kesänä pääsen Savonlinnaan mökille pariksi päiväksi ja silloin onkin pilvistä ja kylmä tuuli ja lämpöä alle 20. Silloin kuljen villapaidassa ja villasukissa.

Minulle alle 20 asteen lomasää on pettymys. Kesän lyhyiden lomieni sääodotukset ovatkin välillä vähän kohtuuttomia omassa päässäni. Olisihan se nyt silti ihanaa, jos lyhyen lomani aikana ei olisi koko ajan ihan saakelin kylmä!

No, viime viikonloppuna oli lämmin! Se oli ihanaa! Pystyin käyttämään shortseja ja hihatonta toppia enkä palellut! Ihan parasta!

Tai no, sunnuntaina uimarannalla tuulessa palelin. Kietouduin lasten pyyhkeisiin. Veivät ne mokamat minulta, kun tulivat uimasta.

palelu

Moni ei usko, että voin olla 25 asteen helteessä kananlihalla, jos yhtään tuulee.

Ferritiini 17

Miksi kellään muulla ei ole kylmä?

Olen usein miettinyt, että tämä palelu ei ole normaalia. Muut lähtevät terassille t-paidassa, minulla on pitkähihainen ja takki – ja silti vähän viileä. Miksi kellään muulla ei ole kylmä? Tuntuu, että elän ihan eri todellisuutta kuin muut.

Niin, jos mietit, niin kyllä, kilpirauhasarvot on tarkistettu moneen kertaan. Ferritiini on ehkä 17 tai ehkä 30, tai sitten jo laskenut, mutta jaksan nyt paremmin kuin syksyllä, joilloin ferritiini oli viimeksi 17. Kylmä silti on, aina.

Onneksi on villasukat ja villapaidat, mutta eihän niitä kuuluisi käyttää kesällä!!!

Sanokaa, että en ole ainoa! Jakakaa minulle vertaistukea Instagramissa ja Facebookissa! Saa myös vapaasti haukkua hellettä ja helteestä intoilevia.

Lue myös

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

Lue myös

X