Yli pyykkivuorten

Voisipa keliakian unohtaa loman ajaksi. Vinkit matkustamiseen!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
#klikinsäästäjä

Voihan keliakia, gluteeniton ruokavalio ja loma! Voisiko eritysruokavaliosta saada lomaa lomalla, varsinkin eksoottisissa olosuhteissa?

Meillä on vielä viikko töitä, ja sitten alkaa meidän loma! Ihanaa! Lähdemme loman alussa Kroatiaan. Mies tuossa äsken luki tietoja Vodice-kylän ravintoloista ja totesi, että voi olla, että gluteenittomuus ei ole siellä ihan tuttu juttu.

Minä olen lukenut, että Kroatiasta saisi ihan hyvin gluteenitonta, mutta tiedättekö mitä? Siinä on huomattava ero, onko gluteeniton ravintolassa nautiskelija aikuinen vai lapsi.

keliakia

Aikuinen keliaakikko pärjää

Aikuinen keliaakikko tai muusta syystä gluteeniton löytää aina ruokaa. Aikuinen voi ottaa salaatin tai vaikka lohta ja perunoita. Niin lapsikin, mutta ei aina.

Välillä on ihanaa mennä pitsalle tai hampurilaiselle tai ostaa ranskalaisia perunoita. Täytetyt leivät maistuvat kaikille! On ihanaa syödä välillä vähän epäterveellisemmin kuin aina kotona.

Siinäpä sitten on kiva sanoa pienelle lapselle, että ota sinä salaatti, me muut otetaan pitsa. Täältä ei nyt kuule kulta saa gluteenitonta pitsaa, mutta otatko perunamuussia ja pihvin?

Juu ei.

Siinä onkin hetki mietittävä jo etukäteen, että vaihtaako koko perhe ravintolaa, syökö kaikki perunamuussia vai mitä tehdään.

keliakia

Lapsen keliakia tuottaa reissussa työtä

Aavan keliakia alkoi oireilla 2-vuotiaana. Hän sai diagnoosin 3,5-vuotiaana. Nyt hän on 8-vuotias.

Me olemme matkustaneet näinä vuosina aika paljon. Aava on käynyt diagnoosin saatuaan ainakin Espanjassa, Italiassa, Kreetalla ja Turkissa. Kaikkialla gluteenittomuus on kyllä sujunut ihan hyvin.

Muistan, että kerran selvitimme kiinalaisessa ravintolassa ikuisuuden, mikä annos Aavalle kävisi. Siinä oli kokkia myöten väkeä ympärillä. Kaikki puhuivat, lukivat ja ihmettelivät. Asian selvittely kesti kauan.

Kun annos lopulta tuli pöytään, lapsi ei halunnutkaan syödä sitä kuin yhden haarukallisen. Miksikö? Koska hän oli kolme-neljävuotias eikä sen ikäiset aina haluakaan syödä kaikkea. Semmoista se nyt vaan on. Ei lapselta voi vaatia isomman käytöstä vain siksi, että hänen ruokavalionsa on hankala.

Kun Aava oli ihan pieni, teimme tuon jälkeen aina niin, että annoimme hänelle hyvän iltapalan hotellissa. Lähdimme syömään niin myöhään, että Aava söi hetken omia keksejään ravintolassa ja nukahti sitten tai jo matkalla rattaisiin. Se oli kaikille toimiva ratkaisu, kun hotellissa syöty puuro, leipä ja jugurtti maistuivat kuitenkin paremmin.

keliakia

Ei saa raivostua

Kerroimme Aavalle juuri, että matkalla sitten voi käydä niin, että pitsaa, pastaa tai ranskalaisia ei ole tarjolla. Se täytyy vain hyväksyä. Ruokaa saa aina, mutta valita ei välttämättä voi. Siitä ei saa raivostua, mutta harmittaa tietenkin saa.

Lupasimme, että se on varmaa, että jäätelöä matkalla saa kyllä syödä vaikka kuinka paljon. Se korvaa sen, että ruoka on enemmän terveellisen kotiruuan tyyppistä kalaa ja perunaa.

Lue myös Opeta ruokarajoitteiselle lapselle, että maailma ei ole reilu

keliakia keliakia

Keliaakikko, matkusta näin

Olisi se vaan ihanaa, jos erityisruokavalion voisi unohtaa edes lomaksi! Minäkin olisi onnellinen, jos pähkinäallergiaa ei olisi matkojen aikana. Vaan näillä mennään…

Keliaakikon lähtiessä matkalle kannattaa tehdä aina nämä valmistelut:

– Tulosta Keliakialiiton kielikäännös ja laita siihen päälle kontaktimuovi.

– Laita hotelliin sähköpostia ja kerro erityisruokavaliosta.

– Varmista erityisruokavaliotiedon saapuminen heti hotelliin kirjautuessa.

– Tutki etukäteen alueen ravintoloita esimerkiksi TripAdvisorin avulla.

– Osta mukaan varuilta leipiä ja vaikka välipalakeksejä sekä lentoa että hotellia varten.

– Soita ravintolaan jo aamulla, että tulette illalla syömään.

– Varmista ja tarkista. Jos epäilet, älä ota!

– Facebookin ryhmistä, kuten Gluteenittomasta matkailusta, kannattaa kysyä vinkkejä.

– Muista, että Suomi on keliaakikon paratiisi. Maassa maan tavalla. Jos gluteenittomia leipiä, pastaa ja pitsaa ei ole, syö tuoreita hedelmiä ja paikallista kalaa, lihaa ja kasviksia. Tuttua leipää saa sitten taas kotona.

Ps. Kuvat Italiasta, lue tästä postaus Omatoimimatka Italiaan, osa 1/3: Amalfin rannikko Maiori

keliakia

Lue myös nämä

Viisi tärkeää asiaa keliakiasta

Keliakia diagnosoitu: näin pääset alkuun

Ammattikeittiöt huijaavat keliaakikkoja

Elämä ruokarajoitteisena on välillä paskaa (FODMAP ja IBS)

Lue myös

X