Yli pyykkivuorten

Päivähoidon aloitus edessä? Lue vinkit tarvittavista tavaroista!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
päivähoidon aloitus

Päivähoidon aloitus edessä? Meneekö teillä jollain lapsi tai lapset ensimmäistä kertaa perhepäivähoitajalle, päiväkotiin tai kerhoon? Kerää tästä minun vinkkini talteen!

Ihan ensimmäiseksi tärkein: Hyvin se menee! Pikku hiljaa opitte kaikki uuden arjen ja alatte nauttia siitä!

päivähoidon aloitus

Päivähoidon aloituksessa tarvittavat tavarat ja asiat

Vaatteet

– Helpot vaatteet. Lapsi tarvitsee hoitoon vaatteita, jotka hän saa, ikänsä mukaisesti toki, itse päälleen. Vaatteet eivät saa olla liian tiukkoja ja puristaa tai olla liian hankalat napittaa tai muuten pukea.

– Huolettomat vaatteet. Vaatteiden tulee olla sellaisia, että äiti ei itke silmiä päästään, jos ja kun niissä on ensimmäisen päivän jälkeen mustikkaa ja sormiväriä ja toisena päivänä ne eksyvät Topin lokeroon eikä niitä löydy sen jälkeen enää ikinä. Kannattaa siis valita sellaiset vaatteet, joissa lapsi saa reippaasti leikkiä ja askarrella eikä haittaa, jos vaatteet saavat vähän osumaa.

– Nimikointi. Kaikki vaatteet, myös villasukat ja kengät, nimikoidaan lapsen omalla nimellä. Vedenkestävä ohut tussi ja ruskea ihoteippi ovat parhaat aseet nimikoimiseen! Ihoteippi tarttuu myös villasukkiin ja unileluihin.

– Varavaatteet. Lapsi tarvitsee kaksi täydellistä varavaatekertaa reppuun. Kaksi siksi, että et ehkä heti seuraavana päivänä muista täydentää vaatevarastoa, kun vahinko on sattunut. Lisäksi varavaatteissa tulee olla esimerkiksi villasukat, toinen hattu ja hanskat sekä sadevaatteet ja kumpparit.

– Sisätossut, lenkkarit, kumpparit ja talvikengät. Muista, että jalka voi kasvaa hetkessä pari numeroa, joten tarkista usein kaikkien kenkien sopivuus. Paras tapa tarkistaa kenkien koko on irrottaa pohjallinen ja laittaa lapsi seisomaan pohjallisen päälle. Pohjallisen on oltava 0,5-1,5 cm isompi kuin jalka riippuen esimerkiksi siitä, tuleeko kenkään villasukka.

päivähoidon aloitus

Muut tavarat

– Reppu tai kassi lapsen tavaroille.

– Unilelu. Mieluiten sellainen, joka on unilla vain päiväkodissa, koska, trust me, on koko perheen painajainen huomata illalla, että maailman rakkain unikaveri unohtui yöksi päiväkotiin. SOS!

– Vaipat. Muista täydentää varastoa ajoissa! Tarvittaessa myös tutit.

– Valokuva. Anna mukaan perheen valokuva kontaktimuovissa, jos lapsi ikävöi kovasti. Kuvaa voi käydä kurkkimasta repusta, jos ikävä iskee.

päivähoidon aloitus

Muut asiat

– Taustatiedot. Käy aloituskeskustelu hoitajan kanssa tai jos sitä ei voi järjestää, tuo mukanasi paperi, jossa on tietoja lapselle tärkeistä asioista, kuten ruokavalio, allergiat, perhesuhteet, pienen lapsen unitottumukset, lapsen kiinnostuksenkohteet ja vaikka yllättävät pelot, jotka voivat vaikuttaa arkeen.

– Maalaisjärki. Puhu lapselle kauniisti ja innostavasti hoitopaikasta ja siellä olevista ihmisistä. Tutustu hoitajiin ja luota heihin. Pyydä avointa keskustelua puolin ja toisin. Kiitä lapsen hoidosta joka päivä.

– Rakkaus hoitopaikkaan. Rakastukaa hoitopaikkaan ja siellä oleviin hoitajiin. Paras ajatus ikinä on lapsen huokaus, että olisipa hoitaja äitini. Sen parempaa hoitajaa ei voi kuvitellakaan. Jos sellaisen saatte, olette onnekkaita!

– Rakkaus toisiinne. Illalla syliä, halia, pusuja, satuja ja painia kotisohvalla. Ja vähän ruokaa. Muuta ette arki-iltoihin tarvitse ainakaan alussa.

Ps. En ehkä kestä näitä Aava 2vee -kuvia! Viimeinen vinkki: Kuvaa lastasi niin paljon, kuin ikinä ehdit. Usko pois, kyllä se kasvaa joka päivä, ja kohta se on jo teini. Kuvaa!!

Päiväkotipostauksia

Kaunis kiitos kaikesta, päiväkodin kasvattajat!

Kuinka paljon kaksivuotias ehtii puhua neljässä tunnissa?

Tarvitseeko lastentarhanopettaja ja opettaja lahjan?

Ilmainen ja koskettava lahja opettajalle lapsen vastauksilla

Lue myös

X