Yli pyykkivuorten

Vanhemmat järki käteen: koululaiset ajoissa nukkumaan, kännykät yöksi pois!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
kännykkä

Tavallinen arki-ilta. Menet suihkuun kello 22.30 aikoihin. Suihkusta tultuasi syöt iltapalaa kännykkää selaillen. Syötyäsi katsot jakson lempisarjaasi, minkä jälkeen jälkeen selaat somea ja juttelet kännykällä kavereidesi kanssa. Nukahdat kello 1-2 välissä jossain vaiheessa. Heräät kello 6.30 ja lähdet töihin.

Teetkö näin? Jos tekisit jatkuvasti, kärsisikö työtehosi? Olisitko virkeä? Jaksaisitko oppia uutta ja suorittaa työtehtäviäsi?

Luulen, että et. Miksi ihmeessä sitten annat koululaisesi, erityisesti teini-ikäisesi, tehdä niin?

kännykkä

Vanhemmille ei ole väliä

Tiedäthän, monelta lapsesi käy nukkumaan?

Olen ennenkin kertonut blogissa juttelusta, jonka kuulin seiskaluokan vanhempainillassa takanani. Yksi äiti kysyi kahdelta muulta, ovatko muiden lapset väsyneitä näin seiskaluokan alettua. Toinen äideistä kysyi, monelta tämä kyseinen lapsi käy nukkumaan. Äiti vastasi, että ei hän tiedä, koska lapsi jää aina valvomaan, kun muut käyvät nukkumaan, mutta että väsyttääköhän tämä koulu nyt?

Et tiedä, monelta 12-13-vuotiaasi käy nukkumaan? Mitä ihmettä?

Kyllä, moni vanhempi antaa lapsensa mennä nukkumaan silloin, kun lapsi itse haluaa. Puhun nyt yli 12-vuotiaista lapsista. Valitettavasti oman äitikokemukseni myötä olen huomannut, että monille vanhemmille ei ole juurikaan väliä sillä, moneltako lapsi menee nukkumaan oli se sitten 23 tai 1.

Käymme kotona jatkuvasti keskusteluja siitä, onko esimerkiksi kello 23 sopiva aika mennä arki-iltana suihkuun niin kuin kaikki muutkin tekevät. Ei se ole. Ei todellakaan.

Osaako alaikäinen lapsi tietää, monelta kannattaa käydä nukkumaan? Mielestäni ei.

kännykkä

Someriippuvuus estää nukkumisen

Lapset ja älylaitteet eivät yövy samassa huoneessa.

Totuus on, että moni poika on peliriippuvainen ja tyttö someriippuvainen. Ja moni poika someriippuvainen ja tyttö peliriippuvainen. Jos kaikki kaverit ovat pelaamassa tai snäppäämässä arki-iltana vielä kello 23, on varmasti houkutus olla itsekin siellä mukana, jos vanhemmat eivät aseta rajoja kännykän käytölle ja valvomiselle.

Mielestäni tärkeä osa vanhemmuutta on sanoa lapselle, oli hän sitten 8, 10, 12 tai 16, koska on viimeistään oltava valot poissa. Asetan vanhemmuuden natsiuden vielä korkeammalle tasolle: mielestäni lapset ja älylaitteet eivät yövy samassa huoneessa. Kun laitteet ovat yön muualla, ei ole kynnystä vastailla viesteihin tai katsoa Netflixiä silloin, kun pitäisi ihan oikeasti jo nukkua, että jaksaa käydä koulua.

kännykkä

Vanhempi: aseta rajat

Uskallatko asettaa rajat?

Koska lapset eivät vielä sitä itse ymmärrä, meidän vanhempien tulee auttaa heitä siinä. Viisi, kuusi tai seitsemän tuntia ei ole mielestäni riittävä uniaika koululaiselle tai toisen asteen opiskelijalle. Liian lyhyet yöunet ja tuntien älylaitteiden selailu ei auta oppimisessa eikä terveenä pysymisessä.

Jos lapsi ei osaa käyttää kännykkää järkevästi niin, että nukkuu varmasti tarpeeksi, annatko hänen silti pitää kännykkänsä? Uskallatko olla vanhempi ja asettaa rajat? Uskallatko sanoa, että kännykkä ei ole makuuhuoneessa yöllä?

Millaiset rajat teillä on? Monelta lapsesi käyvät nukkumaan?

Lue myös

Katso mihin aikaan lapsi kannattaa laittaa nukkumaan!

Aikuinen, uskalla ottaa lapsen kännykkä pois

Estä lapsen pyöräily kännykkä kädessä!

Nuoret eivät ole pullamössösukupolvea, vaikka koulu alkaisi 8.45

Lue myös

X