Yli pyykkivuorten

Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
teini

Jos teini mokaa, toivon, että hänen ensimmäinen ajatuksensa ei ole, että nyt vanhemmat ”tappavat” hänet. Toivon, että nuori ei pelkää kotiinmenoa tai vaikka sitä hetkeä, kun vanhemmat lukevat Wilmasta, että hän on mokannut jotain.

Toivon, että minun lapseni ei koskaan kulje kaduilla tai maleksi jossain siksi, että kotiinmeno pelottaa.

Toivon, että minun lapseni ei koskaan pelkää vanhempiensa reaktiota niin, että välttelee kotiin menemistä. Kodin pitää olla se paikka, missä saa olla turvassa ja rauhassa ja minkä sisäpuolelle muu maailma ei pääse.

teini

Viikon kestänyt hätä

Tytöt olivat rikkoneet kaverin kellon, ja lapseni oli paniikissa viikon.

Kun meidän esikoinen oli alakoulussa, hän tunnusti yhtenä iltana suuren asian. Hän ja toinen tyttö olivat vahingossa rikkoneet kolmannen tytön rannekellon. Kello oli ostettu Tallinnasta, ja kaverin perhe kuulemma suuttuisi kellon rikkomisesta.

Esikoiseni oli googlettanut viikon. Hän oli käynyt kaikki kellokaupat läpi ja etsinyt samanlaista kelloa löytämättä sitä. Hän ei kuulemma yhtään tiennyt, voiko kello maksaa vaikka montaa sataa euroa! Todennäköisesti! Lopulta hän tunnusti asian minulle hädissään. Hän pelkäsi, että suutumme ja ehkä sitäkin enemmän pelkäsi, että kaverin perhe suuttuu.

Sanoin, että ei ole mitään hätää. Jos hän on kerta ollut mukana kellon rikkoutumistilanteessa, niin tottakai korvaamme kellon. Ei siis hätää, ja meillä on sitä paitsi kotivakuutus. Pyysin, että hän tuo kaverinsa kellon meille, niin vien sen korjattavaksi tai ostan vastaavan uuden.

Sain kellon käteeni. Se oli ehkä 25 euron arvoinen ja siitä oli rikkoutunut ainoastaan lenkki, jolla saa ylimääräisen osan rannekkeesta kiinni. Samanlainen lenkki siis kuin vaikka vöissä. Korjaus kesti muutamia minuutteja ja maksoi 5 euroa.

Juttelimme asiasta kauan, ja tyttö lupasi, että ei enää koskaan hädissään pohdi asiaa yksin viikkoa vaan kertoo heti meille. Vanhemmat kyllä auttavat, ja kaikesta selvitään.

Teini mokaa, äiti auttaa

Yksi kasvatuksen tärkeimpiä asioita on opettaa nuorelle, että vanhemmat auttavat aina.

Nyt isommat lapsemme ovat yläkoulussa ja lukiossa. Kasvuun liittyvät asiat ovat ehkä tulevaisuudessa isompia kuin kellon rannekkeet.

Olen jutellut paljon lasten kanssa luottamuksesta ja siitä, että autamme aina. Kaikki järjestyy, vaikka moka olisi millainen. Vaikka emme jostain asiasta tykkäisi, autamme silti. Yksin ei tarvitse selvitä mistään.

Haluan, että jos teini mokaa, hänen ensimmäinen ajatuksensa on, että ”täytyy soittaa äidille”. Ei että ”nyt äiti tappaa minut” eli suuttuu hirveästi vaan että ”äiti kyllä auttaa”.

Mielestäni yksi kasvatuksen tärkeimpiä asioita on opettaa lapselle, että sinun takiasi minä taistelen maailmaa vastaan, minä selvitän kanssasi asiat ja vaikka olisit kuinka reikäpää, valitan, mutta autan ja tuen sinua. Se, että asiasta keskustellaan, ollaan vihaisiakin ja kasvatetaan, on tärkeä asia. Asioita ei tarvitse hyväksyä, mutta virheistä oppii ja vanhemmat auttavat. Asia täytyy kuitenkin esittää niin, että nuorelle tulee samalla tunne, että vanhemmille ei ole ihan sama, mitä hän tekee ja toimii.

Kaikesta selvitään yhdessä.

Lue myös

Äidiksi 23-vuotiaana: Jäin paitsi vain opiskelijabileistä

Back to school! Meidän lasten koulut: alakoulu, yläkoulu ja lukio

Yläkoulu läpi tapaamatta yhtäkään lapseni opettajaa

Eskarilaisen ja yläkoululaisen tytön arjen eroavaisuudet

Tilanne SOS: vauvani seuraava koulupaikka on lukio!

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

Lue myös

X