Yli pyykkivuorten

Tällaisia voivat olla keliakian oireet – voisiko sinulla olla keliakia?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakian oireet

Keliakia, lapsen tai aikuisen, ei ole mikään maailmanloppu. Vaikka keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, se ei ole kauhea asia. Keliakian kanssa oppii aika nopeasti elämään.

Suomessa on 40 000 keliakiaa sairastavaa. Heidän lisäkseen 70 ooo suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään. Olisi todella tärkeää, että nämä keliaakikot saisivat diagnoosin ja voisivat alkaa hoitaa sairauttaa. Keliakian ainoa hoitomuoto on elinikäinen, ehdoton gluteeniton ruokavalio. Hoitamaton keliakia voi altistaa esimerkiksi anemialle, lapsettomuudelle tai pahimmillaan suolistosyövälle.

keliakian oireet

Keliakia osa arkea

Meidän Aavan keliakia diagnosoitiin 3-vuotiaana. Nyt hän on 8-vuotias.

Arki sujuu meillä hyvin. Aava itse huomauttaa, jos joku meinaa antaa hänelle väärää ruokaa. Isoveli leipoo kotitaloustuntien läksyleivät gluteenittomina. Ystävät muistavat aina huomioida Aavankin. Matkaillessa asiat sujuvat pienellä etukäteissuunnittelulla.

Aavaa ei harmita millään tavalla sairautensa. Se on ihan tavallinen osa elämäämme, myös silloinkin, kun Aava menee vaikka kaverin synttäreille. Oikeastaan yhtään kurjaa tilannetta meillä ei ole ollut Suomessa Aavan ruokailuissa. Kaikkea saa jo lähes kaikkialta.

Lue myös Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään.

keliakian oireet

Keliakian oireet

Keliakian oireina pidetään usein vain vatsavaivoja. Ne ovat kuitenkin vain yksi oireista. Tämän lisäksi keliakiassa on monta muutakin oiretta:

aftat

nivelkivut tai -turvotus

osteoporoosi

kutiseva ja rakkulainen ihottuma

koholla olevat maksa-arvot

hampaiden kiillevauriot

laihtuminen

anemia

masennusoireet

kuukautishäiriöt

hermosto-oireet

hedelmättömyys

viivästynyt murrosikä

kasvuhäiriöt lapsilla

keliakian oireet

Keliakian diagnosointi

Keliakia diagnosoidaan verikokeen avulla. Mikäli vasta-aineet ovat yli 10 kertaa raja-arvoja suuremmat, sairaus voidaan diagnosoida pelkän verikokeen avulla. Epäselvissä tilanteissa tai ihokeliakiaa epäiltäessä tarvitaan lisäksi koepala.

Toivon, että kukaan ei tähystyksen pelossa jätä käymättä verikokeessa. On myös tärkeää, että gluteenitonta ruokavaliota ei aloiteta ennen verikoetta ja mahdollista tähystystä, että tulos on varmasti oikea.

Keliaakikon vanhemmilla, sisaruksilla ja lapsilla on 5-10 prosenttia suurempi todennäköisyys saada keliakia kuin muilla. Meillä keliakiaa ei ole löytynyt muilta, mutta minulla ja isosiskolla on keliakiageeni, mikä tarkoittaa, että todennäköisyys keliakian puhkeamiseen on vieläkin muita isompi. Muilta meillä geeniä ei ole testattu, mutta verikokeessa ovat käyneet muutkin.

Keliakiaviikko: Oivalla oireet, kesytä keliakia

Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään Keliakialiiton organisoimaa valtakunnallista keliakiaviikkoa. Vuoden 2019 keliakiaviikon teemana on Oivalla oireet, kesytä keliakia.

Keliakia voi tosiaan oireilla hyvin monella eri tavalla. Joillain keliakia on oireeton. Meillä keliakia näkyi rankkoina suolisto-oireina, mistä olen kirjoittanut postauksen Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin.

Kuten sanoin, keliakia ei ole maailmanloppu. Katsokaa vaikka tästä kaksi vuotta sitten kuvaamastamme videosta.

Keliakia ei ole allergia

Olen kirjoittanut keliakiasta todella monta postausta. Postausteni ydinsanomia ovat nämä:

– Keliakia on sairaus, ei allergia, mutta sen kanssa oppii elämään.

– On ihanaa, jos keliaakikko huomioidaan, mutta pyydäthän vinkkejä, jos asia on uusi.

– Gluteenittomat tuotteet eivät ole pahoja. Älä missään tapauksessa arvostele lapseni ruokaa hänen edessään! Sitä paitsi: Oletko maistanut 2010-luvulla? Vuoden 2015 jälkeen? Jos tietosi ovat 1980-luvulta, maistathan ensin ennen kuin arvostelet, kiitos.

– Jos epäilet keliakiaa, käy rohkeasti verikokeessa.

Ihanaa keliakiaviikkoa!

Lähde Keliakialiitto

Postauksia keliakiasta

Kaikki postaukseni keliakiasta

Lapseni olisi säästynyt kovilta kivuilta, jos olisi ollut Käypä hoito -suositus

Viisi tärkeää asiaa keliakiasta

Keliakia diagnosoitu: näin pääset alkuun

Lapsen keliakian vaikein rasti on karkkihylly

Lue myös

X