Yli pyykkivuorten

Ihan oikeastiko kännykkä on lapsenne koulumatkan turva?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
kännykkä

Ihan oikeastiko annatte lapsen ottaa kännykän kouluun siksi, että kännykkä on sitten koulumatkan turvana? Oikeasti?

Meni kuulkaa taas tänään kukkahattutädillä tunteisiin. Ihan nopealla vilkaisulla näin tänä aamuna ekaluokkalaisen tytön kävelevän kouluun katse kännykässä ja tokaluokkalaisen tytön katse kännykässä. Iltapäivällä kolmasluokkalainen tyttö ja viidesluokkalainen poika pyöräilivät vastaan katse kännykässä. Nämä puolitutut lapset tulivat minua vastaan, mutta eivät todellakaan olleet ainoat, jotka kulkivat tänään liikenteen seassa katse kännykässä eikä liikenteessä.

Mielestäni tuo otos on jo tarpeeksi karsea. Miksi koulumatkalla on kännykkä kädessä ja katse kännykässä, jossa selkeästi pyörii joku video?

Kännykkä koulumatkalla repussa vai kädessä?

Minun mielestäni pienen lapsen ei tarvitse ottaa kännykkää kouluun.

Saanko sanoa ruman sanan? Saan. Mitä hittoa?

Haluaisin kuulla, mihin mielestänne lapsi tarvitsee koulussa ja koulumatkalla kännykkää? Siihen, että voi soittaa tarvittaessa vanhemmille tai vanhemmat lapselle? Kuinka todennäköistä on, että tällainen tarve tulee?

Minun mielestäni pienen lapsen ei tarvitse ottaa kännykkää kouluun. Jos tarvitsee, niin kännykällä ei todellakaan katsella mitään Netflixiä kouluun kävellessä. Kännykkä pysyy repussa niin kauan, että pääsee kotiin tai tulee aito tarve soittaa. Piste.

Toinen lempiaiheeni: Miksi pikkukoululaisella on kaikkialla toimiva netti? Miksi kotinetti ei riitä? Miksi koulumatkalla saa katsoa 5 minutes crafteja? Tai siis: tiedättekö, että lapsenne tekevät sitä?

kännykkä

Kännykkä kädessä pyöräilevä teini

Kyllä minunkin perheessäni perseillään, mutta puutun siihen.

Vaikka kukkahattuilen, anteeksi taas ruma sana, perseillään minunkin perheessäni. Minä olen somevaikuttajana ja viestinnän asiantuntijana koko perheestä eniten netissä roikkuja. Kännykkä on kädessäni about aina, mutta ei autoillessa, pyöräillessä tai liikenteessä kävellessä.

Some on osa elämäämme, mutta ei yöllä, syödessä eikä liikenteessä. Meidän ruokapöytäämme ei tuoda kännyköitä. Piste. Taas.

Minun omat lapseni ovat myös jääneet kiinni katse kännykässä pyöräilemisestä ja jopa suihkussa muovipussissa olevan kännykän katsomisesta.

Kun teini jäi kiinni toisen kerran kännykkä kädessä pyöräilystä, kännykkä lähti 24 tunniksi takavarikkoon. Se oli kova rangaistus, joka tepsi. Yksi ainoa kuoppa tiessä, niin teini olisi vahingoittanut pahasti itsensä, jonkun muun tai molemmat.

kännykkä

7-vuotiaalla satojen eurojen kännykkä

Miksi 7-vuotiaalla lapsella on kalliimpi kännykkä kuin kännykällä töitä tekevällä aikuisella?

En vaan jaksa ymmärtää, miksi vanhemmille on ihan sama. Miksi jollain 7-vuotiaalla on kalliimpi kännykkä kuin minulla, vaikka minulle kännykkä on yhtä tärkeä työväline kuin läppäri? Miksi pieni lapsi tarvitsee oman laitteen? Miksi ei perheen yhteinen tabletti riitä? Miksi laite pitää olla oma ja omassa huoneessa?

Miksi yksi 7-vuotias sai joululahjaksi vain oman kalliin tabletin, kun äidin mielestä lelut eivät enää olleet kiva lahja?

Miksi joillain lapsilla ei ole lainkaan rajoittu laitteiden käyttöä? Miksi leikkiä ei tueta? Ostaisiko kukaan tuosta noin vain 7-vuotiaalle leluja kännykän hinnalla eli vaikka 300 eurolla?

Tiedättekö te, mitä lapset tekevät laitteillaan? Onhan kännykät aina yöllä esimerkiksi keittiössä eikä lapsen tai nuoren omassa huoneessa?

Uskallatko ottaa lapsen tai nuoren kännykän pois, jos hommat eivät suju?

Kännykän käyttö on tärkeä taito

Sovitaanko, että suojellaan näitä rakkaita lapsia eikä anneta heidän kulkea liikenteessä katse kännykässä?

En tietenkään kiellä teknologiaa lapselta. Pelit ovat viihdyttäviä ja kehittäviä ja some tärkeä osa elämää. Olen ylpeä esimerkiksi 8-vuotiaastani, miten hienosti hän pelaa Minecraftia. Automatkat mummolaan 400 km:n päähän sujuvat hyvin, kun puolet matkasta saa katsella kännykällä videoita. Ihan kotonakin saa rentoutua pelaamalla tai videoita katselemalla, tietenkin.

On myös tärkeää oppia käyttämään sovelluksia ja oppia netikettiä ja medialukutaitoa. Todella tärkeitä tulevaisuuden taitoja.

Sovitaanko kuitenkin, että suojellaan näitä rakkaita lapsia eikä anneta heidän kulkea liikenteessä katse kännykässä? Se on ehkä vähintä, mitä voimme tehdä heidän suojelemisekseen.

Nonni. Meni vähän tunteisiin. Kiitos ja anteeksi. Jatketaan juttelua blogin Facebookissa ja Instagramissa. Saa sanoa vastaan tai kukkahattuilla kanssani.

Sana on vapaa!

Lue myös

Estä lapsen pyöräily kännykkä kädessä!

Aikuinen, uskalla ottaa lapsen kännykkä pois

Siivoa huoneesi! Kännykkä pois! (näin sanon aina lapsilleni)

Vanhemmat järki käteen: koululaiset ajoissa nukkumaan, kännykät yöksi pois!

Lue myös

X