Mainos Yli pyykkivuorten

Voihan ferritiini! Kannattiko lopettaa raudan syöminen?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaupallinen yhteistyö

huijarisyndrooma

Kaupallinen yhteistyö Puhti Lab Oy

Syksyllä 2018 olin jotenkin ihan poikki. Olin väsynyt syksystä, töistä ja arjesta. Mietin, että miten ikinä ihmiset voivat jaksaa käydä vaikka salilla, kun itse en jaksanut nostaa edes kättä ylös työpäivän jälkeen. Tuntui, että kädet ja koko arki vain roikkuivat velttona sivulla.

Varasin tuohon aikaan muussa yhteydessä ajan työterveyslääkäriltä. Otin lääkäriajan loppuvaiheessa puheeksi väsymykseni ja kysyin, voisiko minulta mitata hemoglobiinin ja varastorautaa mittaavan ferritiinin.

Ferritiini oli 17,5. 

ferritiini

Ferritiini: raja-arvo 30

Ferritiini on kuuma peruna lääkäreiden ja rauta-arvoista kiinnostuneiden parissa.

Duodecimin verkkosivujen terveyskirjaston mukaan normaali ferritiiniarvo on naisilla välillä 15-125 ja miehillä 20-195. Maaliskuulle 2019 päivätyllä sivulla sanotaan näin:

”Ehdotonta ferritiinipitoisuuden arvoa, joka aina sulkee pois raudanpuutteen, on vaikea asettaa. Kirjallisuudessa ferritiinin raja-arvo 30 µg/l on hyväksytty raudanpuutteen osoittajaksi.”

Ferritiini on kuuma peruna sekä lääkäreiden että rauta-arvoista kiinnostuneiden kansalaisten parissa. Erityisesti lääkäreiden mielipiteet ferritiiniarvon vaikutuksesta vointiin vaihtelevat. Joku lääkäri sanoo hyvän arvon olevan jo reilu 10, kun toinen lääkäri pitää oikeasti hyvänä arvona lukua 70 tai yli.

Ferritiini 30, ei enää rautaa

Työterveyslääkäri ja farmaseutti olivat sitä mieltä, että voin lopettaa raudan syömisen.

Aloin tuolloin syödä rautaa. Pikku hiljaa tuntui, että olo kohenee.

Helmikuussa 2019 sain ilokseni tehdä Puhti Lab Oy:n kanssa ferritiiniin liittyvän yhteistyön.  Sain testattavaksi Puhti-terveystarkastuksen, jossa verikokeella mitataan muun muassa täydellinen verenkuva, kolesteroli, D-vitamiini, kilpirauhanen ja ferritiini sekä maksan ja munuaisten toiminta.

Ferritiiniarvoni oli tuolloin noussut arvoon 30. Sekä työterveyslääkäri että apteekin farmaseutti olivat sitä mieltä, että voin lopettaa raudan syömisen. Olo tuntui ihan hyvältä, joten lopetin.

Lue myös Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosi nopeasti.

ferritiini

Matala ferritiiniarvo tuo oireita

Aivosumu alkaa taas palata.

Nyt tänä kesänä ja syksynä on ollut paljon töitä sekä päivätyössä että sivutyössäni. Olen jaksanut ihan hyvin, mutta viime syksyn oire on nostanut päätään: tuntuu, että en aina muista kaikkea.

Aivosumu, se matalaan ferritiiniarvoon liitettävä oire, alkaa taas palata.

Äskettäin Puhti Lab Oy otti minuun yhteyttä kaupallisen yhteistyön merkeissä. Tiesin heti, minkä haluan selvittää: halusin taas testata, mikä on ferritiiniarvoni nyt.

Puhdin kautta nopeasti mittaamaan ferritiini

Puhdin testien kautta ei tarvitse jäädä murehtimaan tai tilaamaan välillä hankalasti saatavaa lääkäriaikaa. Hyvässä lykyssä verikokeeseen pääsee samana päivänä nopeastikin.

Sain testattavaksi Puhdin kautta Raudanpuutteen tutkimuspaketin. Rautapakettia kuvataan Puhdin sivuilla näin:

”Riittävä raudan saanti vaikuttaa jaksamiseen, mielialaan, yleisvointiin ja jopa sydämen terveeseen toimintaan. Testipakettiin on valittu raudanpuutteen toteamiseen tarvittavat testit. Pelkän ferritiinin mittaamisen sijaan, tulisi aina tarkistaa myös herkkä CRP ja täydellinen verenkuva.”

Tilasin testin Puhdin sivujen kautta. Tämän jälkeen varasin haluamalleni päivälle verikokeen lähimmästä SYNLABIN laboratoriosta.

Kävin verikokeessa maanantaiaamuna klo 8.30. Tiistaina iltapäivällä kahden maissa sain kännykkääni tiedon tulosten saapumisesta.

ferritiini

Nopeasti ja helposti tulokset kännykkään

Puhdin tutkimustulokset näkyvät verkkosivuilla salasanan takana selkeinä graafeina. Jokaisen tuloksen yhteydessä on asteikko sekä selitys. Tuloksia on todella helppo tulkita.

Tutkimustulokset saa itselleen pdf-tiedostona, jonka voi tulostaa mukaan mennessään lääkärin vastaanotolle. Puhdin kautta voi myös ostaa soittoajan lääkärille, joka voi auttaa tulosten tulkinnassa sekä ohjata eteenpäin.

Palvelu on helppo ja nopea varmistus ja tiedonanto omasta terveydestä.

Ferritiini 17,4

Oli taas mielenkiintoista ja huojentavaa nähdä omat tutkimustulokset. Kaikki arvot olivat kunnossa. Vain ferritiini hälytti vähän.

Ferritiini oli pudonnut takaisin arvoon 17,4. Tiedän toki syynkin: liian runsaat kuukautiset. Ei ihme, että arvo putosi heti, kun lopetin rauhdan syömisen.

Aloitan nyt jälleen rautakuurin.

ferritiini

Kuvankaappaus tutkimustuloksestani Puhdin sivuilta.

Raudanpuutteen tutkimuspaketti

 

Kiinnostaako sinua oma ferritiiniarvosi? Puhti ja Yli pyykkivuorten arpovat kaikkien Puhdin uutiskirjeen tilanneiden kesken yhden Raudanpuutteen tutkimuspaketin!

Osallistu näin:

  • Tilaa Puhdin uutiskirje täältä.
  • Osallistu arvontaan Facebookissani tai Instagamissani tai mieluiten molemmissa! Täältä pääset somekanaviini: Facebook täällä, Instagram täällä.
  • Osallistu arvontaan kertomalla, onko sinulta koskaan mitattu ferritiiniarvoa.
  • Osallistu 12.9.2019 klo 21 mennessä.
  • Tutkimuspaketin arvo on 49 euroa.
  • Arvonnassa arvotaan ensin, kummasta somekanavasta voittaja löytyy.

Puhdin tutkimuspaketit löydät täältä.

Postaukset ferritiinista

Hemoglobiini 144, ferritiini huolestuttavan matala

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Reuma vai pelkkä matala ferritiini oireiden syynä?

Ferritiini, kolesteroli, D-vitamiini: selvitä arvosi nopeasti

Lue myös

X