Yli pyykkivuorten

Arjen isoimmat haasteet koululaisten ja teinien perheessä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Lapset kasvavat, asiat muuttuvat. Meillä on nyt 8-, 13- ja pian 16-vuotiaat lapset. Elämme ihan erilaista lapsiperhearkea kuin 10 tai 5 vuotta sitten. Elämme täysin erilaista lapsiperhearkea kuin monet naapurimme ja kuin monet muut ikäsemme vanhemmat. Olemme nyt 39- ja 40-vuotiaina eläneet lapsiperhearkea siis jo 16 vuotta.

Vaikka kaikki lapsemme ovat jo koululaisia ja vanhin lapsi jo peruskoulunsa päättänyt lukiolainen, olemme silti kädet täynnä työtä ja yhä jopa syli täynnä rakkautta.

Seuraavat asiat ovat nyt erilaisia kuin lasten ollessa ihan pieniä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Huomenna nämä muruset lähtevät kouluun. Aika paljon vanhempina tosin kuin tässä. ❤️

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Nukkuminen ja herääminen

Nukkumisesta ei väännetä, ketään ei nukuteta (ei tosin koskaan nukutettu edes vauvana, saimme kolme yksin nukahtamisen heti oppivaa vauvaa) ja kaikki nukkuvat omassa sängyssään.

Jokainen lapsi tietää, monelta on hänen nukkumaanmenoaikansa arkena ja viikonloppuna. Jokaisella lapsella on oma nukkumaanmenoaikansa: 8-vuotiaalla 20.30, 13-vuotiaalla 21.30 ja 16-vuotiaalla 22.30. Lukiolaisen nukkumaanmenoaika joskus venyy, mutta se on sitten hänen tietoinen päätöksensä lukea vielä hetki kokeisiin. Muusta syystä emme salli nukkumaanmenoajan venyttämistä.

Jokainen lapsi ottaa itsenäisesti iltapalan ja tekee itsenäisesti iltatoimet. Me käymme peittelemässä pikkuisen ja välillä pesemme hänen hampaansa.

Isommat heräävät omaansa herätyskelloonsa, pieni herätetään. Pienen aamutoimissa autetaan ja hän syö aamupalan aamuhoidossa koulussa. Isommat hoitavat kaikki aamutoimensa ja lähtemisensä täysin itsenäisesti.

Haaste: Minkä ikäinen nuori on valmis päättämään itse oman nukkumaanmenoaikansa? Jos teini nukkuu viikonloppuna kellon ympäri, onko arkena tullut liikaa univelkaa?

Lue myös Katso mihin aikaan lapsi kannattaa laittaa nukkumaan!

Lue myös Vanhemmat järki käteen: koululaiset ajoissa nukkumaan, kännykät yöksi pois!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Hyvää yötä muruseni 💕

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Ruokailu

Ketään ei syötetä, kukaan ei sotke eikä kaada mitään, pääosin kaikille maistuu kaikki. Myös lapset osallistuvat ruuantekoon ja keittiön siivoamiseen.

Haaste: Ei, et voi jättää ruokaa väliin. Ei, et voi syödä kavereiden kanssa monta kertaa viikossa ulkona. Ei, pizza ei ole terveellinen vaihtoehto. Kyllä, siinä on ihan tarkoitus, että kaikki syömme yhtä aikaa tätä terveellistä ruokaa nyt.

Lue myös Meidän perheen arkiruuat (gluteeniton ja laktoositon)

Viikonloput

Viikonloppuisin kaikki nukkuvat pitkään. Jos joku herää aikaisin, hän tekee omia juttujaan herättämättä muita. Jos pienin herää ja on nälkäinen, hän käy syömässä itsenäisesti jotain pientä ennen koko perheen aamupalaa.

Jokainen touhuaa pääasiassa omiaan viikonloppuna. On partio- ja säbäjuttuja, kavereiden tapaamisia, kotitöitä, reissuja. Jos jompi kumpi vanhemmista on reissussa, perheen tilanteet, tekemiset ja dynamiikka eivät muutu juuri mitenkään. Joskus katsotaan jollain kokoonpanolla telkkaria tai pelataan lautapelejä tai käydään yhdessä shoppailemassa.

Haaaste: Eri-ikäisten lasten kanssa ei löydy mitään yhteistä, mikä varmasti kiinnostaisi kaikkia heistä.  Ainut yhdistävä asia on ravintolassa syöminen. Teini ei enää kiinnostu esimerkiksi kylpylästä. Ei todellakaan löydy yhteistä leffaa tai tv-sarjaa.

Lue myös Eri-ikäisten lasten äitiys on välillä vaikeaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Nämä kaksi löytyi riippumatosta odottelemassa, kun äidillä ja siskolla kestää aina ikuisuus, että he ovat valmiina lähtöön.

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Kotityöt

Jokainen lapsista osallistuu kotitöihin tietyn sopimuksen mukaan. Lapset siivoavat huoneensa, imuroivat, pesevät ja taittelevat pyykkejä ja tyhjentävät astianpesukonetta.

Lasten tavaroita ei ole ympäri kotia. Leluja ei ole kovinkaan usein olohuoneessa enää. Sen sijaan pyykkejä ja harrastustavaroita on paljon.

Haaste: Kuinka saada nuoren opiskelu, kavereiden kanssa oleminen, kotityöt, kotiintuloajat, riittävä nukkuminen ja ruutuaika balanssiin? Saako kotityöt jättää tekemättä koeviikoilla? Kuka päättää nuoren huoneen tyydyttävän siivoustason?

Lue myös Sopiiko teinin huone kodin sisustus- ja siisteystyyliin?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Koti ja sohva. 💕 Ja joulun sisustustyyny, joka vain jäi sohvalle. #livingroom #nordichome #scandinavianhome #scandinaavinenkoti #ylipyykkivuorten

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Riidat

Oli sitten uhmaikä, kouluikä, teini-ikä, ruuhkavuosi-ikä tai keski-ikä, välillä kiukuttaa. Meillä kukaan ei saa enää kaupan karkki- tai leluhyllyillä raivareita, mutta yhä tapellaan. Riitojen aiheet ovat isompia ja ne liittyvät kasvamiseen, perheestä irti pyristelemiseen, vanhemmuuden rooliin ja rajoihin. Täytyy tosin kehua, että meillä ei murrosiät räisky. Arkemme on oikeasti leppoisaa, ja nuoremme ovat vastuuntuntoisia ja luotettavia.

Rusinapaketin vuoksi raivoava taapero kuuloistaisi juuri nyt vain söpöltä.

Haaste: Käykö niin, että ensimmäiseltä kieltää paljon, koska asiat ovat uusia ja jännittäviä vanhemmille ja kolmas saa kaiken periksi tuosta noin vain?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Hengailua lentokentällä. 👟👜🛫 #airport #split #croatia #kroatia

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Oma aika

Vanhemmat pääsevät yksin oikeastaan minne vain koska vain. Lapset voi jättää keskenään. Koulun loma-ajat eivät tuota paniikkia puolta vuotta etukäteen.

Isotkin lapset vaativat kuitenkin aikaa – ja heille haluaa antaa aikaa. Kun nuori tulee juttelemaan omista asioistaan, olisi hyvä, jos kaiken muun voisi jättää. Jos nuori kokee, että ei tule siinä hetkessä kuulluksi, hän ei ehkä tule juttelemaan samasta asiasta enää uudestaan. Käytännössä omaa aikaa ei välttämättä ole isojenkaan lasten kanssa varsinkaan, jos haluaa edes hetken viettää aikaa jokaisen kanssa joka päivä.

Haaste: Miksi nämä kasvavat niin äkkiä? Kunpa muistaisi viedä kuopustakin vielä pikkulasten konsertteihin ja tapahtumiin niin kuin isommatkin pääsivät. Kunpa teinit vielä suostuisivat tekemään jotain vanhempien kanssa, kun vielä asuvat kotona!

Ostokset

Pienten lasten kanssa haaveilee, että pääsisi yksin kauppaan. Isojen lasten kanssa on ihanaa, jos saa jonkun mukaan kauppaan!

Haaste: Täytyy juosta kotiin uusien kenkien kanssa, että ne eivät jää kotimatkalla pieniksi. Voiko lapsi vaatia 80 euron Niket, jos tietää, että alle kolmen kuukauden päästä ne ovat taas pienet? Mihin sosiaalisen pukeutumisen vaatimuksiin vanhemmat voivat suostua? Jääkö lapsi kaveriporukan ulkopuolelle, jos ei ole varaa Nikeihin? Mikä on sopiva viikkoraha- tai kuukausirahamäärä nuorelle? Ansaitaanko raha vai saadaanko se tuosta noin vain? Voiko teini käydä usein ulkona syömässä, jos koko muu kaveriporukka käy?

Huolet

Pienet lapset, pienet murheet. Isot lapset, isot murheet.

Haaste: Kertoohan lapsi varmasti, jos joutuu vaikka koulukiusatuksi? Miten lähdetään ratkomaan asiaa, jos selviää, että lapsi on kiusattu tai kiusaaja? Mitä jos nämä asiat eivät näyttäydy kotona mitenkään?

Saunominen ja peseytyminen

Lapset hoitavat peseytymisensä itsenäisesti. Vanhemmat voivat saunoa myös kahdestaan. Kukaan ei meinaa hukkua tavallisen suihkussakäynnin aikana. Lapset lähtevät itse saunasta laittamaan yökkäreitä eikä toisen vanhemman tarvitse olla vastassa kylppärin ovella.

Haaste: Teini-iässä on kaksi vaihetta peseytymisessä. Vaihe 1: Nyt sinne suihkuun oikeasti! Sulla on likaiset hiukset! Ja nuo vaatteet pyykkiin! Vaihe 2: Nyt pois sieltä suihkusta jo, suihkussa ei olla puolta tuntia! Eikä oikeasti yhden käytön jälkeen villapaitaa pesuun!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Iltauinnille kello 20.30. Ranta oli täynnä ihmisiä, ja lämpöäkin oli yhä jotain 27 tai yli. Mieletön kokemus kotimaassa. 🥰😎

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Ulkoilu

Kaukana ovat ajat, jolloin koko perhe lähti lauantaiaamuna leikkipuistoon. To-del-la kaukana.

Haaste: Nyt kännykät pois ja käymään ulkona!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Vielä muutamia päiviä lomaa ja sitten kutsuu kakkosluokka. 💕 Monennelle luokalle sinun lapsesi menevät?

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Vanhemmuuteen kasvaminen ja rajat

Vanhemmuus on siitä jännittävä seikkailurata, että joka kulman takana on uusi haastetehtävä. Tehtävät muuttuvat koko ajan. Mihinkään ei voi valmistautua. Seikkailurata myös muuttuu sillä tavalla jännittävästi, että kun kierrokselle lähtee toisen tai viidennen kerran, niin joka kerta tehtävät ovat vähän erilaisia ja vähän eri kohdissa rataa.

Vanhemmuus on sellaista, että koko ajan on pikkuisen pihalla. Jokaisen lapsen jokaiseen ikäkauteen kuuluu kuitenkin paljon ihanaa. Lasten kasvaminen on haikeaa, mutta myös ihanaa.

Haaste: Olisko jotain ohjekirjaa tämän lapsen kasvattamiseen?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Miten tästä voi olla jo yli kahdeksan vuotta? 😭😍

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Halaukset, syliin ottaminen ja jaloissa roikkuminen

Muistan, miltä tuntui, kun uhmaikäinen roikkui jaloissa ja vauva tisseissä koko päivän ja kun heidät sai nukkumaan, iho ihan kirkui. Silloin pelkkä miehen halaaminen tuntui liialta kosketukselta. Halusin, että kukaan ei enää hipaisekaan minua tyyliin pariin tuntiin, jonka vauva ehkä hyvällä säkällä nukkui putkeen.

Isot lapset eivät ole enää iholla, mutta läheisyys ei muutu. Kuten miestänikin, halaan heitä usein ohimennessäni. Joskus teini antaa halata, joskus ei. Parasta on, kun lapsi tulee itse halaamaan. Pienimmälle luen vielä usein lasten romaaneja, kuten nyt jo Harry Pottereita, niin, että hän on sylissä.

Haaste: Kuinka saada lapsi ymmärtämään teoilla ja sanoilla, että hän on arvokas ja ihana ja olen hänestä kaikella tavalla ylpeä? Kuinka saada luotua niin hyvä suhde, että jos lapsi mokaa, hänen ensimmäinen ajatuksensa on, että äiti kyllä auttaa eikä se, että äiti ”tappaa” hänet?

Lue myös Viiden vuoden päässä oleva elämä vähän pelottaa

Lue myös Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Minkä ikäiset lapset sinulla on? Osallistu keskusteluun blogin Facebookissa ja Instagramissa @hannamaariap.

Lue myös

X