Yli pyykkivuorten

Terveisiä somesta: ”Tämä bloggaaja jakaa Minulla on per*ereikä -postauksia.”

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
keliakia

Okei, nyt meni vähän tunteisiin.

Se, että jaan omia ja muiden bloggaajien postauksia somessa tekee minusta per*ereiän.

Bloggaajan ja sisällöntuottajan työ on yksinäistä, suurimmalla osalla pienipalkkaista, satoja työtunteja vaativaa, usein aliarvostettua ja välillä myös haukuttua.

Somevaikuttajan työ on kokonaisvaltaista ja usein ympärivuorokautista. Työssä täytyy kasvattaa tavoitettavuuslukuja, algoritmin suosiollisuutta, seuraajamääriä, yksilöllisiä kävijöitä ja asiakkaiden määrää joka päivä, koska se on työn toimimisen edellytys. Vähän sama asia kuin että kahvilayrittäjä keittää joka päivä kahvia ja leipoo joka aamu sämpylöitä tai joka aamu täyttää valmiita sämpylöitä.

Tässä työssä täytyy kehittyä ja kouluttautua ihan koko ajan. Tämä on kuitenkin ihan parasta työtä ja ihanin harrastus ikinä! Suosittelen ketä vain kokeilemaan tätä ihanaa, mutta ai että miten parjattua työtä tai harrastusta.

teini-ikä

 

Facebookissa tunteet kuumenevat

Tärkein syy blogata on sanoa ääneen asioita, joita muut eivät uskalla, osaa tai ymmärrä sanoa.

Tärkein syy bloggaamiselle on herättää keskustelua ja jakaa vertaistukea. Itselleni tärkein syy blogata on sanoa ääneen asioita, joita muut eivät uskalla, osaa tai ymmärrä sanoa. Tarjoilen vertaistukea äitiyteen, naiseuteen ja ruuhkavuosikiireeseen huumorin keinoin.

Jaan somessa omien postausteni lisäksi toisten bloggaajien postauksia ja uutisia. Herätän keskustelua, kysyn mielipiteitä ja etsin vinkkejä tärkeisiin postausaiheisiin, joihin toivon yhteiskunnallista keskustelua. Jaan omia postauksiani muualla kuin omissa kanavissani, eli käytännössä Facebook-ryhmissä, ehkä kolme kertaa kuussa. Siis maksimissaan jaan kolme postaustani kuussa ryhmissä. Sen lisäksi jaan muiden postauksia joskus.

Se, että jaan omia ja muiden bloggaajien postauksia somessa tekee minusta per*ereiän. Jaan kuulemma postauksiani ympäri somea ja kysyn, onko kaikilla muillakin per*ereikä ja miltä reiästä mahtaa tuntua marraskuussa.

Ihan vaan tiedoksi, että yksi klikkaus tuo minulle ehkä alle 10 senttiä rahaa. Pärjään kyllä ilman klikkaustakin, joten jos aihe ei kiinnosta sinua, voit swipata itsesi jonnekin, mikä kiinnostaa.

bloggaaja

No ensinnäkin, en jaa tietenkään koskaan CGM-ryhmässä. Siellähän ei saa jakaa, joten koska näit postaukseni siellä? Toiseksi, jos herätän vaikka kaksi kertaa kuussa keskustelua jollain aiheella, joka sopii kyseiseen ryhmään, en tarvitse vertaistukea ”joka asiaan”. Muistaakseni kyseisestä reiästä en ole kirjoittanut. Ja mitä tulee klikkeihin ja palkkaani, niin… Huoh. MUOKS! Ei kun olen jakanut CGM-ryhmään! Siellä on kansio blogipostauksille. Olen tosiaan linkittänyt sinne jonkun aihetta käsittelevän postauksen, joka voisi tuoda muille vinkkejä. Pahoittelut siitä!

Blogialaa ei tunneta

Bloggaaminen opettaa valtavasti 2020-luvulla tarvittavaa viestintäosaamista.

Niin siis, bloggaajan ja somevaikuttajan työ on siis yksinäistä, pienipalkkaista, satoja työtunteja vaativaa, aliarvostettua ja haukuttua. Se on kuitenkin työtä. Tai jos se ei ole työtä, se on rakas harrastus, joka opettaa valtavasti 2020-luvulla tarvittavaa viestintäosaamista.

Työnä ja harrastuksena bloggaamisen tulisi olla ihan samalla tavalla yleisesti hyväksyttyä kuin mikä tahansa muu tekeminen kuten vaikka apteekissa työskentely tai tenniksen pelaaminen. Vaan ei se ole, koska alaa ei tunneta.

Uskotte tai ette, bloggaajan työ vaatii vahvaa ammattitaitoa. Pärjätäkseen kovassa kilpailussa alati muuttuvassa some- ja viestintämaailmassa täytyy löytyä ammattitaitoa näistä asioista:

 • Kirjoittaminen. Erityisesti journalistinen ja somemaailmaan sopiva kirjoittaminen.
 • Valokuvaus ja kuvien käsittely.
 • Julkaisualustojen käyttö.
 • Blogipostauksen toimivan rakenteen ymmärtäminen ja osaaminen.
 • Hakukoneoptimoinnin, SEOn ja Googlen toiminnan ymmärtäminen.
 • Somen lainalaisuuksien ja algoritmien ymmärtäminen.
 • Somekanavien kasvattaminen.
 • Kaupallisuuden ymmärtäminen ja yhteistöiden hankkiminen ja tekeminen niin, että tavoittaa sekä omat että asiakkaan tavoitteet yhteistyölle.
 • Kaupallisten julkaisujen oikea merkitseminen.
 • Laskutusten tekeminen, alvit, verojen maksaminen jne.
 • Oman itsensä ja perheensä esille tuominen itselleen sopivalla tavalla.
 • Mielipidevaikuttaminen, viihdyttäminen, yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttaminen.
 • Jatkuva läsnäolo ja reagoiminen.
 • Ei tarvita ammattitaitoa kirjoittaa aiheesta ”Onko sinullakin per*ereikä?”

Bloggaajan yhteistyöt raivostuttavat

Bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi.

Kenenkään ei ole pakko lukea kenenkään julkaisuja somessa. Kenenkään ei ole pakko seurata ketään. En vaan hitto ymmärrä, mikä siinä on, että joku kokee muroihinsa pissittävän, kun somevaikuttaja julkaisee jotain?

Myös kaupalliset yhteistyöt menevät jollain tunteisiin. Ajatellaan, että bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi. Hotelliöitä, vaatteita, leluja tulee tuosta noin vain kuin Manulle illallinen.

Kuiskaan salaisuuden: ei tule ilmaiseksi hitto yhtään mitään. Kyseessä on asiakkaan kanssa tehtävä markkinointi, joka vaatii ensiksi sen, että palvelu tai tuote sopii vaikuttajan ajatusmaailmaan, sitten tarkan suunnitelman, tuotteen saamisen työvälineeksi, testaamisen, valokuvaamisen, kuvien käsittelyn, näkökulman valinnan, tekstin kirjoittamisen, somejaot ja markkinoinnin. Arvostan ja huomioin asiakasta ja hänen brändiään.

Minun yhteistyöni vaativat testaamisen lisäksi aina vähintään yhden kokonaisen työpäivän. Yleensä se tarkoittaa vaikka kolmen päivän jokaista arki-iltaa töiden jälkeen alkuillasta yöhön asti. Jos testaan vaikka hotellia, otan kuvia ihan koko reissun ajan eli teen töitä ja siis havainnoin, valokuvaan, sometan ja testaan koko ajan. Siihen päälle ne lopputyöt eli illat kotona.

Saatu tuote on työväline, jota ilman yhteistyötä ei voi tehdä. Yritäpä maalata taulu ilman pensseliä tai kaataa puu ilman sahaa. Työvälineen lisäksi yhteistyöstä tarvitaan rahapalkka, koska kasvorasvalla tai lapsen lelulla ei osteta ruokaa eikä makseta laskuja.

Muutkin saavat työstään palkan. Miksi eivät bloggaajat saisi saada?

Sitä paitsi, jos haluan saada jonkun tuotteen itselleni arkeeni tai lähteä lomalle, maksan siitä tietenkin. Silloin en tee työtä.

#erotumassasta

No hip hei

Juuri nyt olen vähän poikki ja ihmettelen, miksi edes teen tätä. Jännä, että someen saa oksentaa ihan mitä vain pa*kaa, mutta jos jaat huolella tehdyn ja mielipiteellä varustetun postauksen keskustelunavaukseksi, olet per*epää. Mihin voin tulla haukkumaan sinun työtäsi ja sitä, että saat siitä palkkaa?

Someen saa oksentaa mitä vain pa*kaa, mutta jos jaat huolella tehdyn ja mielipiteellä varustetun postauksen keskustelunavaukseksi, olet per*epää.

Jos ei ole kivaa sanottavaa, älä sano mitään. Tervetuloa kokeilemaan, saatko lukijoita blogillesi ja saatko yhteistöitä.

Ps. Voidaan kyllä keskustella perärei’istä, jos joku haluaa. Ymmärtääkseni meillä kaikilla on. Kutiseeko?

Lue myös

Miten bloggaaja hyötyy blogista?

Kaksi vuotta ammattibloggaajana – näin onnistuin

Bloggaaja saa kaiken ilmaiseksi. Väitteitä bloggaamisesta

Lue myös

X