Yli pyykkivuorten

On tämä teinin äitiys vähän (ihan hiton) vaikeaa

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
työ

Pidän itseäni ihan hyvänä äitinä ja kasvattajana. Olen läsnä, kuuntelen, torun aiheesta lasta kunnioittavalla tavalla ja mahdollistan lapsille turvallisen ja terveellisen lapsuuden. Vien lapsia lastentapahtumiin tai vaikka leffaan, kuljetan treeneihin, luen satuja, asetan ruutuaikoja, pelaan lautapelejä heidän kanssaan ja halaan ja otan syliin. Olen menestynyt ihan jees tässä elämäntehtävässäni.

Ja sitten muuttaa teini-ikä taloon. Yhtäkkiä en osaakaan enää mitään ja koen olevani täysin tietämätön ja täysin valmistautumaton tähän työtehtävään, johon pääsin ilman tutkintoa ja työhaastattelua.  Teinin äitiys onkin ihan uudenlainen siivu äitiyden piirakassa.

äitiys

Teinin äitiys tuo uusia kysymyksiä

Mikä on sopiva käyttörahasumma teinille?

Vauvan, taaperon ja koululaisen kanssa olen jo oppinut tekemään päätöksiä. Olen tehnyt toimintasuunnitelmat, budjetit ja vuosikertomukset esimerkiksi tutin, vaippatyypin, päivähoidon, rokotusten, ruokavalion, harrastusten, kaverisuhteiden ja kokeisiin lukemisen suhteen.

Nyt sitten pitäisi ottaa kantaa ja samalla tarvittaessa ymmärtää olla ottamatta kantaa ihan uusiin asioihin. Olisiko mitään ohjekirjaa?

Mietin, miten suoritan äitiyttä näissä tilanteissa:

– Lapsen mielestä paras toppatakki on se, missä on vetoketju rikki, mutta ei haittaa, takki kuuluukin olla auki. Hän ei suostu käyttämään mitään muuta talvitakkia, joita olisi naulakossa useita, kun äidin vaatekoko on tismalleen sama.

– Hanskat, hattu ja kaulaliina eivät kuulu asustukseen. Kuinka oppia ummistamaan silmänsä sille, kun lapsi on sen ikäinen, että voisi jo asua yksinkin enkä olisi marmattamassa hanskoista? Lue myös Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

– Kuka päättää, mikä on teinin huoneen siisteystaso?

– Kuinka myöhään saa lukea öisin koeviikolla?

– Jos vanhemman täytyy herätä aamulla töihin esimerkiksi neljältä, onko oikein, että vanhemmat käskevät lukiolaisenkin ajoissa nukkumaan, että vanhempi saa nukkua?

– Kuinka usein teini saa käydä kahviloissa ja ravintoloissa kavereidensa kanssa, jos kaikki muut saavat käydä monta kertaa viikossa ja nuori jää ulkopuoliseksi, jos ei lähde mukaan?

– Mikä on lapsen kasvun ja vastuullisuuden kannalta järkevä ja kullekin perheelle kohtuullinen rahasumma teinin vaatteisiin, kenkiin, kännykkään ja muihin tarpeisiin? Miksi jotkut teinit saavat vanhemmiltaan kaiken, mitä haluavat? Miksi jollain teinillä on lähes tonnin arvoinen kännykkä?

– Olisiko jotain ohjetta, johon on tiivistetty, miten suorittaa edes jotenkin menestymällä se kasvatuksen kohta ”rajat ja rakkaus”?

– Kuinka voisi oppia olemaan ihan jees teinin vanhempi? Ehkä nolo ja tiukka mutsi vain kasvattaa lasta elämää varten?

äitiys

Teinin äitiys hämmentää

Kaipaan vertaistukea huono äiti -fiilikseen, en niinkään ohjeita.

Tarkoituksenani ei ole tuoda esille oman lapseni asioita vaan sitä hämmennystä, mikä tulee minulle tästä uudesta elämänvaiheesta. Perheen kahden lapsen kanssa kokee koko ajan olevansa ihan kiva ja hyvä äiti. Yhden lapsista taas tahtomattaan suututtaa joka hetki ihan vain hengittämällä. Tai niin koen, ei se ehkä oikeasti ole niin.

Kaipaan vertaistukea! Onko kenestäkään muusta tuntunut, että on ihan surkea äiti, kun lapsesta on tullut teini-ikäinen, oli se sitten lapsen täytettyä 12, 13, 14, 15 tai vaikka 16? Osallistu keskusteluun Instassa ja Facebookissa!

Lue myös

Minusta on tullut paska mutsi

Arjen isoimmat haasteet koulu- ja teini-ikäisten lasten perheessä

Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Nämä asiat teet teinin mielestä väärin!

Lue myös

X