Yli pyykkivuorten

Olin valmis luopumaan sormuksista sairauden takia

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Sidekudossairaus

Varasin tänään ajan päivystykseen. Vähän harmitti. Ehkä vähän itketti.

Olen kirjoittanut jo monen vuoden ajan aina silloin tällöin niveloireistani. Minulta turpoaa kipeästi aina joku nivel sormista tai varpaista. Kortisonipiikin olen saanut nyt muistaakseni viisi kertaa.

Pahimmat kivut ovat olleet päkiöissä varpaissa. Pahimmillaan olen ontunut vuoden putkeen.

Nyt minulla on oireillut vasen käsi parin kuukauden ajan. Eilen vasen nimetön turposi niin pahasti, että en saanut sormuksia pois.

Sidekudossairaus

Vihkisormuksen timantit

Yritin irrottaa sormuksia kylmän veden, rasvan, öljyn ja saippuan avulla monta kertaa.

Kun heräsin yölläkin kipuun, päätin aamulla varata ajan päivystyksestä

Soitin terveyskeskukseen ja kuulin, että sormukset täytyy sahata heti pois. Kun lähdin terveyskeskukseen, vähän harmitti. Okei, paljon.

Kihla- ja vihkisormukset symboloivat minulle ihan valtavasti kaikkea. Niissä kulkee mukana koko elämäni aina 19-vuotiaana kihlautumisesta 22-vuotiaana naimisiinmenoon ja siihen, mitä meillä on nyt nelikymppisinä.

Vihkisormuksessani on viisi timanttia, joista yksi on pudonnut enkä ole raaskinut vielä korjauttaa sormusta.

Ajattelen, että ne timantit kuvastavat viisihenkistä perhettämme. Joskus kun on oikein väsyttänyt, olen katsellut sitä puuttuvaa kohtaa ja miettinyt, että se kuvaa minua timanttiperheessämme. Arjen pyörittämisestä kulunut timantin paikka, jonka joskus korjaan loistamaan yhtä kirkkaana kuin muut.

Olin valmis luopumaan sormuksista, koska sattui ja ahdisti. Silti harmitti.

Määrittämätön sidekudossairaus

Päivystyksessä saimme kuitenkin taisteltua tuskalla sormukset irti! Sattui, mutta ei tarvinnut sahata sormuksia!

Nämä oireet ovat vieneet minut lähes kymmenelle eri lääkärille, joista viisi on ollut reumalääkäreitä. On otettu lukuisia verikokeita ja ultraäänikuvia ja kerran magneettikuva.

Sain hetki sitten vuosien tutkimusten jälkeen diagnoosiepäilyn. Minulla on todennäköisesti sellainen sairaus kuin MCTD, määrittämätön sidekudossairaus. Aloitan siihen nyt lääkityksen.

Mitä enemmän luen tuosta sairaudesta, sitä useampi kohta check. Laita yv, jos sinulla on tuo sairaus!

Sellaista kuuluu tänään. Millaisia itsenäisyysviikonloppusuunnitelmia teillä on? Meidän viikonlopusta postaus tulossa sunnuntaina!

Lue myös

X