Yli pyykkivuorten

Gastroskopia tai kolonoskopia – näin selviät tähystyksestä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
gastroskopia

Onko sinulla edessä jompi kumpi tähystyksistä, kolonoskopia tai gastroskopia? Onko lääkäri väläytellyt mahdollisuutta jompaan kumpaan?

Älä missään tapauksessa jätä kumpaakaan väliin pelon takoa! Selviät kyllä kummastakin!

Minä olen ollut kummassakin kerran ja Aava gastroskopiassa neljä kertaa. Olemme kumpikin selvinneet hienosti!

gastroskopia

Keliakian uusi Käypä hoito

Gastroskopia = mahalaukun ja ohutsuolen tähystys

Aina välillä kuulen henkilöistä, joilla on oireita ja kenties sukurasite keliakiaan, mutta he eivät halua selvittää asiaa gastroskopian pelossa. Se on mielestäni tyhmyyttä.

Kolonoskopia = paksusuolen tähystys

Ensinnäkin uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan kaikissa tapauksessa ei keliakiadiagnoosiin vaadita enää ohutsuolen tähystystä. Mikäli transglutaminaasiarvo on viitearvoon verrattuna kymmenkertainen ja endomysiumarvot ovat positiiviset, diagnoosi voidaan tehdä ilman tähystystä. Meidän perhe olisi välttänyt 1,5 vuoden tuskalta, jos suositus olisi ollut jo voimassa. Lue tästä Lapseni olisi säästynyt kovilta kivuilta, jos olisi ollut Käypä hoito -suositus.

Toiseksi hoitamaton keliakia voi aiheuttaa muun muassa anemiaa, lapsettomuutta tai pahimmillaan suolistosyöpää. Miksi ei haluaisi selvittää asiaa, kun on kyse omasta terveydestä? Aikuisenkin gastroskopia voidaan tehdä nukutuksessa.

gastroskopia

Lapsen gastroskopia

Gastroskopian huippuhetki: jäätelöä, pillimehua, satuja ja ohjelmia.

Aavan gastroskopiat ovat sujuneet aina hyvin. Tutkimus on tehty hänelle 2-, 3-, 4- ja 5-vuotiaana.

Tutkimus on edennyt esimerkiksi näin:

Saapuminen sairaalaan kello 8. Emlat sekä verenpaineen, painon ja pituuden mittaaminen. Kello 9 sängyllä makoillen käytäviä pitkin toimenpidehuoneeseen, jossa maskin ja sen jälkeen kanyylin kautta nukutusainetta. Äiti kahville. Kello 9.45 soitto minulle kahvioon, että Aava on herännyt. Jäätelöä, pillimehua, satuja ja tv-ohjelmia, minkä jälkeen lääkäri on käynyt kello 11.30 kertomassa alustavista tuloksista ja olemme päässeet kotiin.

Pari päivää Aavalla on ollut kurkku kipeä. Lue tästä postaus Epäilyksenä keliakia tai ruokatorven tulehdus? Lapsen gastroskopia.

gastroskopia

Aikuisen gastroskopia

Ajatus ennen gastroskopiaa: Korkeintaan 15 minuuttia, minä selviän siitä.

Minulla on oireita, jotka viittaavat keliakiaan sekä muihin suolistosairauksiin. Olen kiitollinen, että olen päässyt tutkimuksiin. Kumpikin tutkimus sujui minulla hyvin.

Kävin gastroskopiassa vuonna 2016. Sitä varten söin kolme kuukautta gluteenia, mikä ei kyllä ollut kiva kokemus. Muuta valmistautumista tutkimus ei minulta vaatinut.

Muistan, että istuin odotusaulaan kello 8.50. Aulassa istuivat kanssani kaksi naista, joista toinen näpytteli kännykkää ja toinen kilisytti hermostuneesti sukkapuikkoja. Minä istuin silmät kiinni ja ajattelin, että korkeintaan 15 minuuttia elämästäni, minä selviän siitä, minä selviän siitä! Ajattelin myös, että vihdoinkin pääsen tutkimukseen, jolla on suuri merkitys terveydelleni. Olin onnellinen, että vihdoin pääsisin!

Minut kutsuttiin sisään tasan kello yhdeksän. Sain juotavakseni Cuplatonia ja suuhuni kurkun puudutusainetta. Sain tehtäväkseni mennä kyljelleni, kietoa kädet ympärilleni ja ajatella nielaisemista. Ja sitten mentiin!

Kun nousin tutkimuksen jälkeen istumaan, katsoin seinällä olevaa kelloa ja näin, että se oli 9.08. Tutkimus kesti alle viisi minuuttia, mutta se tuntui tosin puolelta tunnilta.

gastroskopia

Gastroskopia: kuristava tunne kurkussa

Tutkimusta ei voi omilla toimilla vaikeuttaa tai estää.

Gastroskopiasta selviää. On paljon pienempi juttu käydä se läpi ja kävellä heti tutkimuksen jälkeen pois kuin viettää nukutuksen takia puoli päivää sairaalassa. Tutkimusta ei voi omilla toimilla vaikeuttaa tai estää. Letku kyllä menee mahaan vaikka kuinka epäilisi, että esimerkiksi yökkäilyrefleksin takia se ei menisi.

Välillä letku kuristi kurkkua ja tuntui ikään kuin kurkussa olisi ollut ruisleipä poikittain. Näytteiden otto tuntui vähän kurjalta; se sekä nipisti mahaa että kuristi kurkkua. Tutkimus ei kuitenkaan tuntunut niin pahalta, että se olisi pitänyt keskeyttää tai että olisi tullut esimerkiksi pakokauhu. Yökin, mutta en oksentanut. Puristin sairaanhoitajan kättä, mikä auttoi.

Uskaltaisin mennä uudestaankin! Parasta oli tieto siitä, että tutkimus on hyvin nopeasti ohi. Henkilökunta oli sydämellinen, rauhallinen ja rohkaiseva koko tutkimuksen ajan.

Koko illan kurkkuni oli kipeä enkä syönyt koko päivänä kuin jäätelöä. Nyt tiedän, miten kipeältä kurkku ja maha tuntuvat tähystyksen jälkeen, joten jos lapsellani on edessä vielä tähystyksiä,  osaan auttaa enkä yritä tuputtaa hänelle ruokaa liian pian. Ruisleipä poikittain kurkussa -fiilis tuntui muutaman päivän ajan.

kolonoskopia

Kolonoskopia: Colonsteril-juoma

Kolonoskopia-aikani oli iltapäivällä kello 16. Olin saanut päivää varten tarkat ohjeet ja työjärjestyksen, joten päivä vaati sairasloman.

Minun piti juoda Colonsteril-juomaa neljä litraa. Ensimmäinen litra tuli juoda kello 8-9, toinen 9-10, kolmas 10-11 ja neljäs 11-12. Heti aamulla otin neljä vesikannua, joihin sekoitin juomat valmiiksi ja laitoin jääkaappiin. Kylmä juoma sekä valmiiksi tehnyt annokset olivat hyvä ratkaisu.

Istuin keittiönpöydän ääressä, luin lehteä ja katselin välillä kännykällä Sykettä. Jaoin kunkin litran tunnin ajalle niin, että kestin koko ajan aikataulussa. Aloin heti alussa juoda niin, että tunnin loppuun jäi kymmenen minuutin hengähdystauko.

Juoman maku oli sitruunainen ja vähän jotenkin kipulääkkeen makuinen. Ensimmäiset kaksi litraa menivät kevyesti, mutta sen jälkeen alkoi vähän tökkiä. Loput kaksi litraa join niin, että minulla oli suussa eukalyptys-pastilli (ja loppuvaiheessa monta) tai otin vuorotellen hörpyn lääkejuomaa ja hörpyn limsaa. Se auttoi.

Eniten minua auttoi tunne siitä, että todella pääsen tutkimukseen, jolla voidaan tutkia esimerkiksi suolistosyövän mahdollisuutta.

kolonoskopia

Kolonoskopia tutkimuksena

Tutkimus kesti ehkä vartin.

Colonsteril-juoman tarkoituksena on tyhjentää suoli kokonaan, että tutkimus voidaan tehdä. On yksilöllistä, missä vaiheessa lääke alkaa vaikuttaa, mutta kun se alkaa vaikuttaa, on kiire. Rehellinen vinkki: nauti juoma kylpytakissa ilman housuja ellet sitten ole pikajuoksija. Oikeasti.

Lähdin kotoa bussilla kello 14.30, jolloin pystyi jo hyvin matkustamaan bussissa ilman pelkoa vahingosta.

Olin sairaalassa puoli tuntia ennen toimenpideaikaa. Vaihdoin päälle sairaalan vaatteet. Sain kipulääkkeen ja rauhoittavan. Niitä ei ole välttämätöntä ottaa, mutta suosittelen.

Sairaanhoitaja sanoi, että saan lääkkeistä kivan päiväkännin, mutta sitä reaktiota ei tullut. Sen sijaan olin rauhallinen ja rento, minkä vuoksi tutkimus oli helppo ja lähes kivuton. Parissa kohdassa sattui, mutta hoitaja paineli siltä kohtaa mahaa, mikä helpotti. Kipukohdat kestivät muutaman sekunnin.

Tutkimus kesti ehkä vartin. Rauhoittavan takia tarvitsin hakijan. Rauhoittavat vaikuttivat myös niin, että olin koko illan tosi väsynyt. Kokemuksena kolonoskopia vei koko päivän, mutta oli helpompi kokemus kuin gastroskopia.

Älä pelkää gastroskopiaa tai kolonoskopiaa.

Yhteenvetona: älä pelkää kumpaakaan tutkimusta. Ole iloinen, jos pääset niihin, jos tilanne sen vaatii. Aika helpot tutkimukset, jotka kertovat paljon terveydestäsi.

Ps. Ei löytynyt suolistosyöpää minulta.

Oletko ollut jommassa kummassa tähystyksessä? Mikä fiilis jäi?

Lue myös

Kävin jalan magneettikuvauksessa – ja mietin aivosyöpää

Silmien laserleikkaus oli elämäni paras päätös

Olin valmis luopumaan sormuksista sairauden takia

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Lue myös

X