Yli pyykkivuorten

Teinin äiti on nolo vaikka olisi alle 40-vuotias somevaikuttaja

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
teinin äiti
Let´s face the facts: On noloa kuvata itseään someen. Ainoastaan voi kuvata itseään Snapchatissa kavereille. #nolomutsi

Teinin äiti on nolo äiti. Oli äiti sitten minkälainen vain, äiti on nolo äiti.

Teinini, 16, kertoi juuri näyttäneensä uusille lukiokavereilleen Instagramini. Bloggaajaksi ja somevaikuttajaksi 2700 seuraajaani on aika mitätön määrä, mutta perusmutsiksi hyvinkin respect.

− Kaverit oli silleen, et whaaaat, enemmän seuraajia ku niillä. Sit ne kysy, et onks mun äiti cool mom ja mä olin silleen et no ei, se kirjottaa kännykällä etusormella, avautui teini.

Nolo mutsi.

Mutta hei, kirjoitan tätä nyt Nyssessä matkalla töihin ja käytän peukaloita. Opettelen olemaan edes ripauksen katu-uskottavampi mutsi. Hyvä minä!

teinin äiti

Let´s face the facts: On noloa kuvata itseään someen. Ainoastaan voi kuvata itseään Snapchatissa kavereille. #nolomutsi

Teinin äiti ei ole cool

Lukiolaisen 39-vuotiaana äitinä koen olevani edes vähän cool. Okei, jo tuo cool-sanan käyttö paljastaa minun eläneen aikana, jolloin edistykselliset nuoret hankkivat jo niinkin varhain kuin 18-vuotiaana oman kännykän, jossa oli matopeli. Nokia 5110 for ever!

Omasta mielestäni olen tietysti ihan ookoo mutsi. Kukapa ei olisi. Tarkempaa mielipidekyselyä en ole lähiaikoina uskaltanut järjestää, koska pelkään suosiodiagramien olevan jyrkässä laskusuhdanteessa.

Nyt on alkanut tulla lisää ymmärrystä siitä, että toimintatapani ja mieltymykseni eivät ole ihan päivitetty 2020-luvun tyyliin. Avaan tätä:

Teini etsii lämmintä paitaa. Ehdotan omaa villapaitarivistöäni kaapissa. Hän pyöräyttää silmiään ja jatkaa tuskailua vaatteettomuudestaan.

Kysyn haluaako teini uudet kenkäni, jotka sopivat ehkä paremmin hänen kokoonsa. Vastaus on paketoitu diplomaattisen neutraalisti: Hän ei välttämättä tarvitse. Lue: ei tarvitse juuri tuollaisia kenkiä.

Kuljetan teiniä autossa. Radiokanava voisi olla mielummin joku hyvä.

Laitan takkini kiinni. Laitan pipon päähän. Laitan farkut, joiden vyötärö jää kainaloiden alapuolelle. Farkkujen lahkeet yltävät nilkkoihin. Istun bussissa puoliväliin enkä ihan taakse. Kännykässäni on läppäkuoret.

Nolo.

teinin äiti

Äiti on nolo vaikka olisi 2700 seuraajaa Instagramissa.

Teinin äiti on peili ja seinä

Anni Sinnemäki sanoi jossain haastattelussa vuosia sitten, että vaikka äiti olisi vain 16 vuotta vanhempi, teinin äiti on nolo, koska äiti on äiti.

Sinnemäki myös sanoi, että äiti on peili, josta peilata ja seinä, jota potkia. Kai se teini kuitenkin osaa katsoa siihen peiliin jonkin filtterin kautta, että suodattuu pois esimerkiksi nolot nahkahanskat, joita mutsi käyttää jopa silloinkin, kun ei ole edes 20 astetta pakkasta. Ehkä, toivon.

Vaikka tällä hetkellä näen, koen ja tunnen ytimissä asti sukupolvien välisen kuilun vaikka nyt siinä, monelta mennään nukkumaan ja herätään ja missä tilanteissa vastataan ystävien (kymmeniin ja kymmeniin) viesteihin ja missä ei, koen, että olemme silti monessa asiassa samalla puolella.

Elämässäni arvokkainta ovat tällä hetkellä ne pienet hetket, jolloin kuulen murusia teinin elämästä. Kuulen juttuja oppitunneilta ja niiden välistä. Kuulen, mitä hänen ystävilleen kuuluu. Kuulen, mistä hän on iloinen ja mistä harmistunut. Kuulen, mistä hän haaveilee. Saan auttaa, jos hänellä on joku ongelma, joka liittyy vahvuusalueisiini, kuten vaikka julkaisujärjestelmien tai sovellusten käyttöön tai lukion äidinkielen tehtäviin.

Kaikesta huolimatta koen, että tehtävänäni on olla nolo ja tylsä aikuinen, joka asettaa rajat, mutta kuuntelee ja on läsnä. Mielummin olen se tyhmä mutta turvallinen aikuinen kuin vain cool mom. Vaikka teinin silmissä olisi nolo, se on ihan jees. Ei haittaa.

Sitä paitsi en halua nostaa housuja yhtä ylös kuin teinietiketissä kuuluu enkä kulkea tammikuussa t-paidassa. Ehkä ne peilin filtterit joskus poistuvat ja teinitkin huomaavat, että pakkasella on itse asiassa lämpimämpi kävellä kouluun, jos takki on kiinni ja takin alla pitkähihainen. Ei nyt sentään kuitenkaan vielä muutamaan vuoteen, mutta jos tavoitteeksi otetaan vaikka talvi 2023?

Mites teillä? Löytyykö muita ei-niin-cool -mutseja?

Teinin äiti, lue nämä:

Minusta on tullut paska mutsi

Olen tytöilleni esikuva naiseudesta – se on aika pelottavaakin

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

On tämä teinin äitiys vähän (ihan hiton) vaikeaa

Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Nämä asiat teet teinin mielestä väärin!

Lue myös

X