Yli pyykkivuorten

Älä ota mallia vanhempiesi parisuhteesta tai parisuhteista

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Supervanhemman keittokirja
Supervanhemman keittokirja. Löydät keittokirjan osoitteesta superkeittokirja.fi

Olen jutellut 16-vuotiaan tyttäreni kanssa lähiaikoina paljon ihmissuhteista ja parisuhteista. Hän on kertonut usein kertoneensa ystävilleen meidän, vanhempiensa, parisuhdetarinan. Olen joka kerta sanonut hänelle, että älä ota mallia vanhempiesi parisuhteesta.

”Sanoin kavereille, että mieti, äiti alkoi seurustella 17-vuotiaana ja on yhä naimisissa sen saman kanssa!” sanoi lapseni, lukiota käyvä nuori, kertoneensa vanhempiensa suhteesta.

Sanon, että kyllä, onhan tämä onnellista ja harvinaista, mutta ei näin tarvitse mennä.

parisuhde

Lukioihastuksen kanssa perhe

Kihloihin 19-vuotiaana ja pian naimisiin.

Minä ja mieheni aloimme seurustella lukiossa, kun olimme 17- ja 18-vuotiaita. Olimme kumpikin toistemme ensimmäinen oikea seurustelusuhde.

Kaikki tuntui nopeasti varmalta. Menimme kihloihin, kun olin 19. Menimme naimisiin, kun olin 22-vuotias. Lapset syntyivät, kun olin 23-, 26- ja 31-vuotias. Mitään en tekisi toisin, mutta sanon lapselleni, että älä ajattele, että tämä on se ainoa oikea ja tavoiteltava tapa, vaikka tämä on se, minkä todellisuuden keskellä elät.

Se, mitä lapsi näkee kotonaan, on useimmiten hänelle se ainoa oikea todellisuus. Kodin tapahtumat ja asiat ovat usein ne ainoat, mitkä lapsi tietää, näkee ja kokee. Hyvässä ja pahassa. Ihan pienet kodin tavat, käytännöt, ilmapiiri ja suhtautuminen eri asioihin luovat lapselle kuvaa todellisuudesta.

parisuhde

Joku ei edes halua naimisiin

Harva edes haluaa vakiintua nuorena!

Meidän parisuhteemme on vain yksi elämäntapa, mutta tietysti se ainoa, jonka lapsemme näkevät läheltä. Haluan kertoa lapsilleni, että on monta muutakin tapaa elää.

Ensinnäkin, harva haluaa vakiintua heti, saati mennä näin hirvittävän nuorena naimisiin. Joku ei halua mennä koskaan naimisiin, toinen ei halua muutenkaan sitoutua nuorena tai kenties koskaan.

Joku kaipaa kipeästi puolisoa, mutta oikeaa ei tule vastaan.

Haluan myös kertoa lapsilleni, että on ok haluta seurustella monen kanssa elämänsä aikana. On ok haluta olla yksin. On ok seurustella eri sukupuolta olevan kanssa tai samaa sukupuolta olevan kanssa.

On ok olla menemättä koskaan naimisiin. On ok, jos ei halua lapsia. On myös mahdollista, että niitä ei saa vaikka haluaisi sitä eniten maailmassa. Joka viides pariskunta on sen surun edessä.

parisuhde

Kulje omaa reittiäsi

Ihmiset muuttuvat, elämä muuttuu.

Ihmiset muuttuvat ja parisuhteet ja tilanteet elävät. Joku haluaisi oikeasti jotain muuta, ja kerää rohkeutta muutokseen. Se, mikä tuntuu hyvältä parikymppisenä ei ehkä toimikaan kolmekymppisenä. Sekin on ok.

Meidän suhteemme on vain yksi tapa, ja sekin on hetki juuri nyt. Elämää ei voi suunnitella, on vain mentävä mukana ja kuunneltava itseään siinä hetkessä. Meillä on kaikki hyvin, mutta eihän koskaan elämästä tiedä.

Lapseni, älä ota mallia meiltä, vaan kulje omaa reittiäsi. Todennäköisesti et ala tänä vuonna seurustella sen henkilön kanssa, jonka kanssa olet yhä minun ikäisenäsi. Kukaan ei oleta sitä sinulta, eikä sinun itsekään pidä sitä olettaa. Ota elämä vastaan seikkailuna!

parisuhde

Tavoitteena itsevarma aikuinen

Lapset näkevät yhden parisuhdemallin.

Lapset näkevät meidän suhteemme ihan läheltä. He tietävät, millaisia olemme eri tilanteissa ja miten suhteemme toimii. He näkevät, mistä hermostumme ja mitkä ovat meidän huonot ja hyvät puolet.

Lapset tietävät, kumpi joustaa missäkin tilanteessa. He näkevät yhdenlaisen miehenmallin ja yhdenlaisen naisenmallin, joka toimii tässä meidän suhteessamme juuri nyt. Eri puolison kanssa voisimme toimia toisella tavalla samoissa tilanteissa.

Toivon, että kasvatamme kaikista lapsistamme itsevarmoja ja rohkeita aikuisia, jotka uskaltavat nauttia elämästä ja tehdä päätöksiä, jotka tuntuvat heistä itsestään hyvältä. Toivon, että lapsemme eivät anna kenenkään määrätä heidän elämäänsä tai kulkea heidän ylitseen.

Mutta sittenkin lapseni: saat ottaa mallia. Jos jotain haluat meiltä oppia, niin opi meiltä rakkauden sanomista ja näyttämistä joka päivä, toisen kunnioittamista, toisen vastaan tulemista, toisen asioista kiinnostumista ja toisen puolien pitämistä. Muista, että jos olet parisuhteessa, on valittava, että joko aina on oikeassa tai sitten on parisuhteessa. Molempia ei voi saada.

Ja hei: Lukiossa voi tietysti tavata jonkun ihanan – tai sitten monta ihanaa.

Mitä olette mieltä? Keskustellaan Instassa @hannamaariap ja Facebookissa Yli pyykkivuorten.

Lue myös

31.12.1999 olin 19 – ja menimme salaa kihloihin

Parisuhteemme tämän hetken kuumin nautinto

Lapsiperhearjessa unohtuu, että aikuiset ovat rakastavaisia

Älä tee johtopäätöksiä parisuhteestani someni perusteella

Miehet ovat sikoja ja surkeita isiä

En kiitä lasteni isää lapsenvahtina olemisesta tai minun auttamisestani

Lue myös

X