Yli pyykkivuorten

Korona-aika, päivä 2: Saavatko lapset tavata kavereitaan vai eivät?

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
korona

Koronavirus sulki meidät ja monet muut koteihin. Kirjoitan joka päivä noin kello 21 postauksen meidän päivän tunnelmistamme ja päällimmäisistä ajatuksistamme.

Joku kommentoi, että tämä ei ole eristys. Ihan totta, ei olekaan. Monessa kodissa käydään töissä kodin ulkopuolella ja osassa myös koulussa tai päivähoidossa. Minä teen töitä etänä ja lapset opiskelevat etänä, mutta mies on töissä. Saamme käydä kaupassa ja apteekissa ja todellakin saamme ulkoilla. Muoks! Vaihdoin postaussarjan nimeksi koronaeristyksestä korona-ajan, kun asia herätti keskustelua.

Iso kysymys nyt on, että saavatko lapset tavata ystäviään vai eivät?

korona

Saavatko lapset tavata ystäviään koronan aikana?

Kyläilyä pienissä porukoissa ei ole kielletty. Ulkoilua yhdessä ei ole kielletty. Jokaisen perheen täytyy kuitenkin nyt päättää, kuinka paljon he tapaavat muita.

Mielestäni on turha sanoa, että voi tavata terveitä. Kipeänä ei tietenkään tavata, mutta mistä me tiedämme, olemmeko ensi yönä kipeitä. Se nyt vaan on venäläisen ruletin pelaamista tavata muita tai tehdä niitä muita välttämättömiä asioita: käydä töissä ja tarvittaessa koulussa tai hoidossa ja käydä ostamassa ruokaa ja lääkkeitä.

Erityisen tärkeää on kuitenkin pitää huolta mielenterveydestä. Lapsille ystävät ovat todella tärkeitä. On päätettävä, annammeko lasten kutsua ystäviään meille tai voivatko he esimerkiksi ulkoilla yhdessä. Me elämme nyt kotipäivää numero kaksi, moni päivää numero yksi, ja edessä on useita päiviä ja viikkoja. Mietin, että ehkä annan lasten tavata ystäviään, mutta miten?

Matildan ystävät asuvat bussimatkan tai automatkan päässä. Hänet täytyy viedä, jos emme halua häntä bussiin. Ystäviä on niin paljon, että jos lupa annetaan, hän voisi tavata joka ilta eri kaverin. Säännöstelemmekö tapaamisen määrää? Saako tavata vain osaa ystävistä? Saako joka päivä tavata?

korona

Someseuraajien vastaus: puolet antaa tavata

Kysyin blogin Facebook-sivulla ja Instan stoorissani, annatteko te koululaisten ja nuorten tavata ystäviään.

Instagramissa vastajista 52 prosenttia antaa tavata ja 48 prosenttia ei. Facebookissa prosentit menivat ehkä 49-51. Suurin osa kyllä-vastauksen antaneista sanoi, että ulkona saa tavata kavereita.

Kommenteissa nousi muun muassa tällaista:

”Vain ulkona ja vain yhtä, korkeintaan kahta kerrallaan.” ”Saa, jos ei ole kipeitä.” ”Ollaan riskiryhmää, ei saa.” ”Teinit ulkoilee kavereiden kanssa.”

”Ulkona saa, 1-2 kaverin kanssa, lähikontaktia vältellen.” ”Saa kyllä, hän käy normaalisti kouluakin.” ”Mitä hyötyä on koulukaranteenista, jos saa tavata?” ”En halua ottaa riskejä. En halua, että hallituksen pitää asettaa ulkonaliikkumiskielto.”

”Jos kummatkin on terveitä, niin miksi ei. Kuukausi on pitkä aika ilman kamuja.” ”Se ei onneksi ole kielletty vielä.” ”Ei oteta riskejä nyt mistään.”

”Pihalla saa leikkiä.” ”Käy potkimassa futaa kahden kaverin kanssa.” ”Ei todellakaan saa!!! Oireettomatkin levittää!!!” ”Saa olla ulkona kavereiden kanssa, koska ainut lapsia, niin johan tolla pää leviäisi, jos kaikki kaverikontaktit kiellettäis kk ajaksi…”

”Lyhyesti ja ytimekkäästi EI saa! Se on määräys ja sitä noudatetaan!” ”Ei saa. Me asumme Pohjois-Italiassa ja suosittelen myös ottamaan huomioon, että virus tarttuu myös itämisaikana ennen oireiden ilmestymistä eli ennen kuin itse tietää olevansa sairas.”

Näiden perusteella ja omalla maalaisjärjellä täytyy vain nyt itse päättää, mikä on omalle perheelle paras. Sen kun tietäisi!

korona

Koronaeristyksen toisen päivän nostot

Meidän koronakotiulun, jota pidän kyllä eristyksenä, kun uimahallit, työ- ja koulupaikat, kuntosali, harrastuspaikat ja ostoskeskukset ovat poissuljetut, päivä numero 2 sujui näin:

Päivän ensimmäinen riita: Kello 9.30 8- ja 13-vuotiaat tappelivat siitä, kumpi saa lukea aamupalapöydässä gluteenittoman myslipaketin ainesosaluettelosta onko myslissä kauraa.

-Päivän valitus: Äidin kotikoulu on tyhmempi kuin open koulu, koska äiti yritti vaatia kirjoittamaan päiväkirjaan pitempiä lauseita kuin ”En tykkää” ja kun kuulokkeet korvissa ei muka saisi tehdä tehtäviä.

-Päivän juhlahetki: Lounaaksi nuudeleita, joita ei muuten syödä ikinä.

-Päivän havainto: Lukiolaisen tehtävissä menee valtavan kauan, ei riittänyt kello 8-16 millään. Lapsista 2/3 puhuu kovalla äänellä ja laulaa paljon. Myös kesken äidin Teams-palaverien.

-Päivän lautapeli: Rummikub.

-Päivän ulkoilu: Teini yksin lenkillä, pienemmät hetken kahdestaan ja sitten vanhempien kanssa rannassa ja metsässä.

-Päivän hauskuus: Lukuisat meemit somessa, joissa etätyötä tekevä äiti sitoi lapset ja joissa etäopiskelua tekevä lapsi sitoi äidin sekä Pikkolan koulun rehtorin @RehtorinEloa postaus Twitterissä kalsareissa viuhahtelevasta isästä. Tämä yhteisöllisyys ja maailmanlaajuinen kokemuksenjakaminen on ennenkuulumattoman ihanaa, jos tästä jotain iloa yrittää löytää.

-Päivän mielenterveydenpelastaja: Päätin, että lapset voivat kerätä sievoista summaa lukemalla kirjoja (ei lasketa koulukirjoja eikä koulun lukutehtäviä). Jokaisesta luetusta kirjasta saa ikätason ja sivumäärän mukaan listaan 0,50 eurosta jopa 4 euroon ja kun palataan kouluun, saa summan palkkioksi. Saa nähdä loppuuko ensin kirjat, rahat vai mielenkiinto.

Annatko lastesi tavata kavereitaan? Miksi ja millä tavoin? Seuraa pyykkivuoria Facebookissa ja Instagramissa!

Lue myös

X