Yli pyykkivuorten

Korona-aika, päivä 3: Kaikille tämä ei ole onnellista hyggeilyä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
Yli pyykkivuorten

Näiden muutaman päivän aikana minulle ei ole tullut mitenkään fiilistä, että olisi yhtäkkiä hirvittävästi enemmän aikaa. En ole lukenut kirjoja, paitsi Aavalle, enkä katsonut leffoja. Ei ole tullut kyllä sekuntiakaan ajatusta, että ei olisi mitään tekemistä. Päin vastoin!

Olen tehnyt samanlaisen työpäivän kuin ennenkin. Lasten kanssa puuhailu on pidentänyt työpäivääni niin, että se on päättynyt samaan aikaan kuin normaalistikin olisin kotona eli siinä kello 17. No, usein olen kotona vasta 17.30, mutta nyt olemme sitten ehtineet tuon ajan ulkoilla, mikä on tietysti kiva juttu.

Illoista on puuttunut nyt kuljetusrumba, jota meillä tosin on aika vähän, kun on kimppakyytejä ja harrastuksia pyörämatkan päässä ja ehkä vähemmän harrastuksia kuin muilla. Illoista on puuttunut myös kuntosali ja uimahalli sekä satunnaiset ystävien tapaamiset. Sukua meillä ei ole lähimaillakaan, joten siihen tämä ei meillä vaikuta mitenkään.

Samalla tavalla kotona on tehty illalla kotitöitä ja oltu lasten kanssa kuin ennenkin. Minä olen tehnyt samalla tavalla blogi- ja sometöitä kuin ennenkin. Yhteistöitä en ajanpuutteen vuoksi ollut sopinut keväälle, joten rahallista menetystä tästä ei nyt tullut.

Meidän elämämme on aika kotikeskeistä jo valmiiksi. Toki monen viikonlopun menot nyt peruuntuivat, joten sillä tavalla tilanne on eri.  Lapsista itse asiassa näkee, että pieni tauko kaikesta sosiaalisesta kanssakäymisestä tulee tarpeeseen.

Yli pyykkivuorten

Korona tuo huolia moneen perheeseen

Monelle perheelle tämä ei ole onnellista hyggeilyaikaa. Monelle lapselle etäopiskelu on ylivoimainen haaste. Moni lapsi on pitkän päivän yksin. Moni aikuinen on nyt täysin yksin. Monessa perheessä lasketaan, riittääkö rahat laskuihin tai edes ruokaan. Moni pelkää oman tai rakkaidensa hengen puolesta.

Monelta loppuivat hetkeksi työt, joltain kokonaan. Moni työntekijä on nyt uuden edessä ja ihan äärirajoilla – ja saattaa pelätä töihin lähtöä. Lähityötä tekevät auttavat meitä monin tavoin koko ajan – ja ihan hiton huonolla palkalla.

Meidän tehtävä on pysyä kotona, yrittää jaksaa ja tsempata toisiamme.

Mahtavaa yhteistyötä ja apua

Olen ylpeä siitä, että meillä täällä Pirkkalan kunta päätti tarjota ruoan myös niille etäopiskelussa oleville lapsille ja nuorille, joiden perhettä koululounas auttaa merkittävästi. Olen myös iloinen siitä, miten monet seurakunnat, kunnat ja järjestöt ovat lähteneet auttamaan yksinäisiä, taloudellista apua tarvitsevia ja ihan kaikkia, joilla on mielessään huolia ja kysymyksiä.

Nuorisotyö pitää Insta-livejä, firmat avaavat ilmaiseksi suoratoistopalveluita ja auttavat puhelimet toimivat. Moni haluaa tukea kotimaisia yrittäjiä ostamalla lahjakortteja ja tilaamalla tuotteita kotiin.

Luonto toipuu pikkuisen ja me lepäämme. Tällä hetkellä fiilis on meillä ihan hyvä. Sitä paitsi kohta on viikonloppu eikä tarvitse lukea Wilmaa eikä yrittää tehdä etätöitä lasten keskellä.

Yli pyykkivuorten

Koronaeristyksen kolmannen päivän nostot

Päivän lounas: Rehellinen purkkihernekeitto. Muuhun ei ole aikaa kesken työpäivän!

Päivän peli: 8- ja 13-vuotiaat kahdestaan Herttaa, Aava ja minä Aavan kotiläksynä ollutta yhdyssanapeliä Seikkailujen lukukirjasta.

Päivän riita: Epämääräinen meteli yläkerrassa sekä myöhemmin lukiolaisen paha mulkaisu huoneensa ovelta, kun pienellä iltapäivän jaloittelukävelyllä olohuoneessa intouduimme laulamaan lastenlaulua kovaan ääneen. Tai minä intouduin…

Päivän päivällinen: Mifu-kasviswokki.

– Päivän oman elämän turha pohdinta: Ehkä akneni tarvitseekin lääkityksen lisäksi ehdottomasti tällaisen pitkän meikittömän kauden! En suoraan sanoen muista olleeni vuosiin tällaista aikaa, nyt jo 5 päivää, ilman meikkiä.

-Päivän hyvä äitihetki: Aava ruikutti, että ei jaksa siivota todella sotkuista huonettaan, mutta siivosi sen hetkessä, kun kävi toisessa päässä taloa kysymässä minulta yhden siivousasian kerrallaan. Hän siivosi osissa ensin pehmolelut, sitten Aku Ankat, kirjaston kirjat, värikynät, piirustukset, vaatteet, roskat… Oli hauskaa, miten hän innostui kysymään uutta pikkuhommaa ja tuli kertomaan, kun työ oli tehty.

Päivän uutinen: IS: Saavatko lapset leikkiä yhdessä? Vastauksena tieto, että sosiaalisia kontakteja pitää välttää. Mutu-fiilikseni oli oikea. Lue tästä eilinen postaukseni, jossa pohdin samaa asiaa.

Mites siellä sujuu?

Lue myös

X