Yli pyykkivuorten

Korona-aika, päivä 5: Älkää olko noin saakelin tyhmiä!

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
virus

Viikko sitten perjantaina meillä oli töissä kriisipalaveri. Esimiehet määräsivät koko työyhteisön etätöihin. Samalla tuli selkeät ohjeet jättää pois kaikki ylimääräinen ostoskeskuksissa pyöriminen ja muiden tapaaminen, lopettaa julkisilla kulkeminen ja ottaa koronakriisi hyvin vakavasti. Peruutimme saman tien kaikki järjestömme tapahtumat 31. toukokuuta asti.

Kävin miehen kanssa nopeasti lauantaina Ikeassa suunnittelemassa vessaremontteja, koska ajattelimme, että teemme remonttia, jos tulee eristyskäsky ja että voi olla, että Ikea suljetaan piakkoin. Sen reissun jälkeen rauhoituimme kokonaan kotiin ja varauduimme siihen, että koulut sulkeutuvat.

Maanantaina lukiolainen oli jo määrättynä etäopiskeluun. Seurasimme hallituksen tiedotustilaisuutta, ja otimme yläkoululaisen ja alakoululaisen tiistaista alkaen kotiopetukseen. Keskiviikkona koulut sulkeutuivat. Minä olin etätöissä heti maanantaista alkaen, mies loppuviikosta alkaen.

Päätimme, että lapset eivät nyt tapaa ystäviään. Ajattelimme, että jos kerta on koulu peruttu, niin miksi sitten tapaisimme niitä samoja kavereita pitkin iltoja. Pohdin tätä laajasti somekanavissani ja blogissa. Seuraajista puolet sanoi tapaavansa ystäviään, puolet ei. Aika moni oli vahvasti sitä mieltä, että nyt ei anneta viruksen levitä.

Lue tästä Korona-aika, päivä 2: Saavatko lapset tavata kavereitaan vai eivät?

virus

Korona eristi meidät kotiin

Puolivälissä viikkoa hallitus puuttui asiaan ja sanoi, että jalkapallon pelaamiset ja leikkipuistotreffit tulee perua. Me olimme kotona, opiskelimme, teimme töitä ja ulkoilimme kodin lähellä, metsässä ja lenkkipoluilla. Teimme parhaamme, että emme sairastuisi emmekä levittäisi virusta, että terveydenhuollon kapasiteetti kestäisi. Rajasimme elämämme pitkälti olohuoneeseemme.

Koko viikon luin maailman uutisia viruksen leviämisestä ja kuolleiden määrästä. Suomessa ensimmäiset joutuivat tehohoitoon. Tänään lauantaina uutisoitiin ensimmäisestä koronaan menehtyneestä suomalaisesta.

Tein koko viikon töitä koronauutisoinnin ja koronaan liittyvien muutosten parissa. Se vaikutti kaikkeen tekemiseeni ja oli koko ajan läsnä.

Koska käymme kerran viikossa kaupassa, ei tarvinnut käydä ruokaostoksilla. Tänään lauantaina sitten kävin. Päätin valita lähikaupan sijaan Citymarketin, koska piti ihan äkkiä katsoa Aavalle kevätkenkiä. Tuntui syylliseltä ja väärältä käydä siellä.

Se kauppareissu avasi silmäni.

koronavirus

Ihmiset shoppailivat kuin aina ennenkin

Hyvänen aika mitkä bileet meidän Citymarketissa oli! Tilanteeseen nähden valtavasti ihmisiä! Isoja perheitä!

Nuori tyttö testaili huultenrajauskynää suoraan huuliin. Aikuiset ostivat kilvan irtokarkkeja (kyllä, niitä myytiin!). Naiset valitsivat narsisseja päät yhdessä. Kaveriporukat kulkivat käytävillä.

Illalla kävin lenkillä kylän keskustassa. Urheilukentällä pelattiin isolla joukolla jalkapalloa ja toisessa päässä sählyä. Leikkipuistossa oli paljon väkeä. Lapsia tuli vastaan isossa porukassa.  Hämmennyin jälleen kerran.

korona

Totelkaa ihmiset!

Kuinka tyhmiä ihmiset ovat? Eivätkö suomalaiset tajua, että koronan uhka on todellinen? Vaikka itse olisit terve aikuinen, saatat jäädä auton alle ja hoitosi saattaa viivästyä siksi, että resurssit ovat ylikuormittunet koronan takia. Voisit myös oireettomana levittää virusta laajalti muihin.

Hemmetti totelkaa! Virus voi räjähtää viikossa tai parissa käsiin niin, että varotoimet ovat olleet turhia. Koulujen, teattereiden ja kirjastojen sulkeminen ja ravintoloiden asiakaskato ovat kohta tapahtuneet ihan turhaan! No ei tietenkään, mutta silti.

Oma mukavuudenhalu nyt hetkeksi syrjään! Miltä tuntuu lomautetusta tai työttömäksi jääneestä nähdä, että ihmiset jatkavat sosiaalisia kontakteja kuin mitään ei olisi tapahtunut?

koronavirus

Kuvat Pixabay.

Vanhemmat, ettekö te välitä?

Tuntuu todella pahalta lukea, miten häät on jouduttu siirtämään jonnekin tulevaisuuteen, yrittäjiltä ja työntekijöiltä on mennyt työ alta, rakkaita on jouduttu siunaamaan haudan lepoon ilman läheisten läsnäoloa, ristiäiset on peruttu – ja silti osa jengistä shoppailee ja hengailee ihan vapaasti!

Vanhemmat, ettekö tiedä vai välitä lastenne liikkeistä? Miksi teitä ei haittaa, että lapsenne altistavat itsensä ja läheisenne virukselle?

Tajusin, että olemme eläneet tämän tasan viikon täysin kuplassa, täysin erilaisessa todellisuudessa kuin osa meistä. Ei ihme, että postaussarjani nimi koronaeristys, minkä nyt muutin korona-ajaksi, sai osan ärsyyntymään, koska ei tämä mikään eristys ole. Ei vissiin sitten.

Olen vähän järkyttynyt. Eikö teitä kiinnosta? Vai tulkitsenko nyt kaiken ihan väärin? Osa ei pääse kuplaani työn tekia, osa taas ei halua tulla sinne.

Lue myös

X