Yli pyykkivuorten

Korona-aika, päivä 9: Testissä parhaat etätyöpisteet (lapset löytävät sinut kaikkialta)

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
etätyö

Hyvät etätyötä tekevät vanhemmat! Seitsemän päivää etätyöskentelyä, kotiopettajattaruutta ja sisäkön hommia tehneenä jaan teille parhaat kodin etätyöpisteet. Osan näistä olen jo testannut, osaa vasta suunnittelen. Olkaapa hyvät:

Keittiön pöytä

– Työskentelyasento lähtökohtaisesti hyvä.

– Tilaa läppärille, hiirelle, ulkoiselle kovalevylle, kynille, puhelimille, kymmenille post it -lapuille, vihkoille ja kahvi- tai teemukille.

– Pöytätasossa takuuvarmasti voita, leivänmuruja, hilloa, ketsuppia ja ehkä myös muovailuvahaa. Jossain perheessä vain yhtä lajia, joissain kaikkia.

– Liikenne tässä avokonttorissa on runsasta läpi päivän. Vedenjuojia, aamupalan, välipalan, lounaan ja päivällisen syöjiä, muuten vain maleksijoita, huutajia, laulajia ja kärrynpyörien tekijöitä.

– Teams- ja Skype-palaverien onnistumisaste hälyttävän heikko. Harkitun ja viilatun puheenvuorosi taustalla voi kuulua monenlaista jännittävää, kuten vaikka keskustelua siitä, kuka saa pakastaa jääpaloja ja saako sisarus laittaa smoothieensa sokeria, kun hänkään ei saanut.

Sohva tai nojatuoli

– Erinomainen niissä palavereissa, joissa oma rooli on lähinnä seurata. Peitto päälle, villasukat jalkaan ja mukava asento. Parasta! Lähes hygge!

– Yritäpä etsiä vierestäsi sohvalta se kynä, hiiri, lehtiö tai puhelin. Taatusti ovat sujahtaneet sohvatyynyjen alle, lattialle tai takapuolesi alle. Hirveätä ähellystä yrittää onkia niitä sieltä ja läppäri putoaa ja löydät sohvatyynyjen välistä vain pompuloita ja Nerf-panoksia.

– Läppäri sylissä, Teams-palaveri menossa, kahvikuppi vasemmassa kädessä, muistiinpanot lehtiöön oikealla (tai toisinpäin, kuten minulla)… Illan sitten peset sohvatyynyistä kahvia.

– Lapsia kiinnostelee kovasti näyttää sinulle juuri silloin, miten sohvalla tehdään kuperkeikka – sinun ylitsesi.

– Toimii hetken, mutta ei kauaa. Ergonomia aika surkea.

etätyö

Sänky

– Jos makkarissa on ovi, niin ihan huippupaikka. Pehmeä sänky ja oma rauha.

– Sama efekti tavaroiden hautautumisesta pyllyn alle ja putoamisesta lattialle. Hirveällä ähinällä saat nostettua oikeat post it -laput ja läppärin latausjohdot lattialta.

– Todennäköisesti luvassa on niska-, hartia-, selkä- ja pyllyjumi. Ei siis toimi kauan.

etätyö

Työpöytä

– Jos tämä on vielä erillisessä huoneessa, niin vau!

Sauna

– Toimii hetken ajan, kunnes alaikäiset kollegat alkavat porukalla etsiä sinua. Sen jälkeen meni oma rauha ja sekin hyvä työskentelytila.

– Jos veisi saunaan pehmusteita, niin toimisi hetken ihan hauskasti!

– Katso, ettei saunassa ole mitään hieltä haisevaa laudeliina. Yöh.

Lattia

-Löytyy kaikista kodeista, mutta saattaa sisältää läppärin päälle tunkevia lemmikkejä, lapsia, pyykkejä, elottomia villakoiria, hiekkaa, leluja, muuta, mitä?

– Asento ehkä sama kuin joukkuevoimistelijoilla, mutta jos et aktiivisesti harrasta lajia, niin en lähtisi suosittelemaan…

Vessa

– Erittäin hyvä ratkaisu, kun Teams-kokouksessa on pakko saada olla yksin ja (tappelevat) kotikollegat seuravat kaikkialle.

– Jos käyt pissalla kesken palaverin, niin muista hyvä ihminen sulkea sekä kamera että mikrofoni! Kehtaa sitten palata joskus työpaikalle…

Autotalli

– No jaa, mutta hätätilanteessa kai käy mikä vain…?

Tee se itse -seisomapöytä

-Kun saat pyllysi ylös sieltä mukavasta sohvasta, virittele itsellesi seisomapöytä.

– Tarvikkeet: silityslauta, lautapelejä, kirjoja.

– Viritä silityslauta sopivalle tasolle ja lisäile lautapelejä ja kirjoja tarvittaessa. Vielä jos saat tämän virityksen esimerkiksi ovelliseen makkariin, niin saattaa olla, huom. saattaa olla, että saat jopa tehtyä jotain päivän ajaksi suunnittelemiasi tehtäviä.

etätyö etätyö etätyö

Ps. Muista:

– Sinun ei tarvitse olla opettaja. Jos lapset eivät osaa, he kysyvät opettajalta. Voit siis sanoa, että sinä et ehdi opettaa, jos et ehdi (tai osaa, esim. lukion kemiaa tai seiskaluokan englantia tai tokaluokan matematiikkaa).

– Loistava hartiajumin poistaja on harjanvarsi tai muu keppi. Itse pöllin 5-vuotiaan liinakon nimeltä Amanda Aavan kepparitallista.

– Muista käydä pissalla, juoda kahvia ja jutella kahvitauolla vaikka Teamsilla muiden kanssa, että työhön tulee taukoja.

– Kai kerran viikossa saa ottaa kokouspullan palaveriin? Saa!

– Yritä saada kotikollegat kahvitauollasi mukaan ulos vartiksi.

– Ei tämä loputtomiin kestä. Eihän? Eihän?

Lue myös

X