Yli pyykkivuorten

40 syytä rakastaa olla 40-vuotias

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
nelikymppinen

Nelikymppinen, elämänsä parhaassa iskussa! Onnea on olla nelikymppinen, haaveilla joogaretriitistä ja paheksua muita! ”Neljänkympin kriisin tunnistaa siitä / Ettei ryppyvoiteet enää mihinkään riitä / Näyttää keskisormee Onnelassa nuorille / Ja kiipee joogaretriitille ylös vuorille.” (Chisu)

Itsehän olen kriiseillyt neljänkympin täyttymistä jo viisi vuotta. Tähän parasta ennen -päivääni, vappuaattoon, on nyt enää muutamia päiviä. Sitä odotellessani ja itseäni vakuutellessani laadin tämän listan itselleni ja teille muille, jotka olette ihanassa neljänkympin iässä!

40 syytä rakastaa olla 40-vuotias, ole hyvä!

nelikymppinen

Itsetunto

1. Ymmärrys siitä, että minä itse olen tärkeä, arvokas ja merkittävä, kasvaa. Jos elämä ei tunnu hyvältä, saattaa nyt löytyä rohkeutta tehdä isoja ja kipeitäkin päätöksiä liittyivät ne sitten ihmissuhteisiin, työhön, asuinpaikkaan tai omaan itseensä suhtautumiseen.

2. Nuoruuden kipeät kasvun vuodet ovat takana. Virheistä on oppinut jo monta kertaa. Jotkut virheet osaa ehkä jo välttää.

3. Mielipiteissään ei ole enää niin ehdoton, mikä säästää itseä ja lähipiiriä. Ei ole enää pelkkää mustaa ja valkoista, on valitettavasti myös ihan harmaata. Toisinaan jopa sateenkaarenvärejäkin.

4. Nyt saattaa olla aikaa ja rahaa korjauttaa hampaat, ostaa kosmetologilta kallis hoitosarja tai palkata personaltrainer. Tavoitteena uusi, päivitetty minä!

5. Voi pukea päälle hyvillä mielin kumpparit, sadetakin, virttyneen villapaidan ja polvipussihousut välittämättä pätkääkään siitä, miltä näyttää. Säänmukaiset vaatteet ovat parasta, mitä nelikymppisyys tuo mukanaan! Nilkat piiloon, takki kiinni, pipo päähän, kunhan on lämmin!

6. Kaupassa voi hyvin käydä ilman meikkiä. Enää ei lamaannu kauhusta, vaikka joku tuttu tulisikin vastaan ja näkisi harjaamattomat hiukset ja meikittömät kasvot.

7. Oman ulkonäön kanssa alkaa olla sinut. Hyväksyvä hymähdys riittää asiasta, jonka vuoksi kolmekymppisenä saattoi vielä itkeä.

nelikymppinen

Parisuhde

8. Parisuhde 40-vuotiaana voi olla 20 vuotta vanha tai vaikka 2 tuntia vanha. Parisuhde-elämässä voi nauttia vakiintumisesta tai uudesta alusta.

9. Seksi on parempaa kuin koskaan aiemmin, kun tuntee itsensä ja seksille on ehkä enemmän aikaa ja voimia kuin lasten ollessa pieniä. Seksistä osaa nelikymppisenä nauttia vatsamakkaroista ja selluliitistä huolimatta.

Perhe

10. Nelikymppinen voi hyvin saada vielä vauvan, mutta voi myös hyvin olla 20-vuotiaan lapsen äiti. Mikään perhe-elämän vaihe ei ole vielä välttämättä mennyttä aikaa.

11. Vauvan vanhempi osaa asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja nauttia vauva-arjesta täysillä.

12. Teinin vanhempi osaa arvostaa uutta, helpompaa aikaa ja nauttia ison lapsen seurasta ja omasta, ansaitusta vapaa-ajasta.

13. Tahattoman lapsettomuuden tai valitun lapsettomuuden myötä ulkopuolelta tulevat utelut ja ilkeät sanat alkavat vähetä, kun ikää tulee lisää.

14. Elämän kiireisin, merkittävin ja tärkein perheaika on ehkä nyt. Päivät ovat täynnä elämää ja vilskettä. Se tuo mukanaan onnen ja merkityksellisyyden.

15. Omat vanhemmat ovat tärkeämpiä ja rakkaampia kuin koskaan ennen aikuisiällä. Elämän rajallisuuden ymmärtäminenkin tuo rakkaita lähemmäksi.

16. Oman suvun juuret alkavat kiinnostaa. Mistä olen tullut, kuka olen?

nelikymppinen

Ystävät

17. Lapsuudenystävät tietävät sinusta kaiken ja ymmärtävät, millaista on nelikymppisen elämä. Se helpottaa hirvittävästi, kun ei tarvitse selitellä mitään.

18. Uusia ystäviä voi löytyä lasten koulukavereiden vanhemmista. Elämänpiiri on laaja.

19. Työura on kiivaimmillaan, joten työkavereista tulee helposti toinen perhe. Heitä näkee enemmän kuin muita, joten on suuri onni, jos he ovat kultaa.

Työ

20. Nelikymppinen on jo hetken ollut töissä, joten työ sujuu ja työssäeteneminen on täysin mahdollista.

21. Työuralla on tullut kokemusta ja itsetuntoa, joten muut eivät enää helposti kävele yli.

22. Jos siltä tuntuu, ehtii hyvin opiskella vielä ihan uuden ammatin. Eläkeikään on kauan, todella kauan.

23. Vaikka ei olisi vakityötä, sen ehtii hyvin saada. Työelämässä on arvostettu ja hyvän ikäinen.

24. Ymmärrys työssäviihtymisestä on kasvanut. Jos työtehtävä tai työilmapiiri ei tunnu hyvältä, ymmärtää tehdä asiaan muutoksia.

nelikymppinen

Ruoka

25. Kukaan ei määrää, koska on karkkipäivä. Karkkipäivä voi olla joka päivä ja vaikka päivällisen tilalla, jos siltä tuntuu. Itse saa päättää – ja kantaa toki seuraukset, mutta sitä on aikuisuus!

26. Kaalikeittiodieetit ja muut huvittavuudet on jo kokeiltu. Niihin ei enää haksahda niin kuin nuorempana.

27. Ruoasta tulee pikku hiljaa yksi elämän aidoimmista nautinnoista.

28. Jos haluaa onnistumisen tunteen, terveellisen ruoan valinnalla saa sen helposti. Pystynkö olemaan maanantaista perjantaihin tai koko kuukauden ilman suklaata? Pystynkö pitämään tipattoman tammikuun? Vähentäisinkö lihansyömistä? Opettelisinko leipomaan itse karjalanpiirakoita? Saisinko ruokavaliolla turvotuksia pois? Onnistuminen tuo mielettömän hyvän fiiliksen!

Liikunta

29. Lajikokeilut on todennäköisesti tehty ja oma laji on löytynyt. Ei enää tarvitse lähteä ilmajoogaan, jos se epäilyttää jo lähtökohtaisesti.

30. Hyvin pystyy aloittamaan ja testaamaan ihan uusia lajeja, vaikka sukellusta, jos siltä tuntuu. Sinne vain muiden joukkoon oppimaan!

31. Ymmärrys omasta kuolevaisuudesta ja vanhempien lahjoittamista fyysisistä perintötekijöistä ovat todennäköisesti ajaneet liikunnan pariin. Ainakin se asia on harkinnassa ja tiedostettu.

32. Aika monella lapset ovat jo niin isoja, että on aikaa omalle liikunnalle.

nelikymppinen

Vapaa-aika

33. Unelmien viikonlopun menu on hyvä ruoka, viini, sohva, tv ja sauna. Muuta ei enää tarvita.

34. Monilla on  aikaa aloittaa nyt uusi harrastus. Vihdoinkin jotain, mistä nauttii ihan itse (Ti-Ti Nallen keikat ja sormivärimaalauskerhot olivat ihan jees, mutta jos nyt jotain, mistä itse tykkää).

35. Enää ei ole mitään tarvetta lähteä baariin valvomaan ja tuhlaamaan rahaa, jos tietää, että siellä ei kuitenkaan voi jutella, kukaan ei tanssi eikä seura ole kymppi plus.

36. Rahaa saattaa olla enemmän kuin aiemmin. Jos haluaa ostaa matkan, uuden sohvan tai heräteostoksena kengät, sen voi ehkä tehdä.

37. Vapaa-ajastaan saa päättää itsekkäästi itse. Saa olla hurahtanut juoksemiseen, keikoilla käymiseen tai navan kaivamiseen sohvalla. Ei kuulu muille eikä muiden mielipiteet kiinnosta.

38. Kotona ei enää haalita sukulaisilta sohvaa ja ylimääräisiä astioita vaan konmaritetaan jo kauan kasattuja tavaravuoria. On puhdistavaa luopua kahviastiastosta, jota ei ole käyttänyt 20 vuoteen.

39. Remontointi on ehkä parasta, mitä nelikymppinen voi kotonaan tehdä (sen seksin lisäksi). Uudet tapetit! Vessaremontti! Edes huonekalujen tai huoneiden järjestyksen vaihtaminen. Elämänhallinta on kunnossa, kun tajuaa, että on aina vihannut alakerran vessan vauvankakan värisiä lattialaattoja ja voi maalata tai maalauttaa ne. Mikä fiilis!

40. Tietää, että tärkeintä elämässä on syöminen, nukkuminen ja vatsantoiminta.

Mitä unohdin listasta? Onko siellä muita, joita ikä alkaa kohta tai nyt nelosella?

Lue myös

Jyllannin suomineito -blogi: Top 15 asiaa miksi on hienoa olla nelikymppinen nainen

En ehkä pysty siihen kaikkeen, mitä nelikymppiseltä vaaditaan

Nelikymppinen avautuu: Perkules se suu auki!

Lue myös

X