Yli pyykkivuorten

Savonlinna on kesällä muutakin kuin Oopperajuhlat

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
luistelu

Savonlinna, olet ajatuksissani! Koronaepidemia perui mummolakaupunkimme Savonlinnan oopperajuhlat. Vaikutus koko seudun elinkeinolle on järisyttävä. Taloudellisten menetysten arvoidaan olevan jopa useita kymmeniä miljoonia euroja.

Onneksi Savonlinnassa on paljon muutakin mahtavaa kuin Savonlinnan Oopperajuhlat niin heinäkuulle kuin koko kesälle. Toivottavasti tilanne elokuussa on jo niin hyvä, että ravintolat ja tapahtumat tuovat tutun kesä-Suomen Monaco -sykkeen Suomen kauneimpaan kaupunkiin.

Instagramissa kiertää #miunsavonlinna-haaste, jossa voi kertoa parhaita asioita kesäisessä Savonlinnassa. Kasasin meidän suosikkejamme tähän postaukseen.

Savonlinna on tällainen:

kotiseutu
savonlinna

Ystävälliset ihmiset ja se ihana murre

Rakastan itäsuomalaisia! On aina yhtä hämmentävää ja ihanaa näin 20 vuotta muualla asuneena kuulla, miten ruokakaupassa myyjät ja asiakkaat juttelevat leppoisasti ja välittömästi yhdessä. Ihmiset ovat sosiaalisia, helpostilähestyttäviä ja iloisia.

On myös ihanaa kuulla tuttua murretta lapsuudesta! Voi että mite minnuu harmittaa, ettemmie ossaa puhhuu ennää julkisesti miu lapsuue murretta. Kum mie puhun sitä, mie puhun kovempaa ja noppeempaa kus sillo kum mie puhu silleen niinkum mie oo oppinu puhumaan ku mie oon asunu Jyväskylässä ja Pirkkalassa.

Savonlinna

Saimaa ja vesi

Savonlinnan seudulla on kaikkialla järviä ja vettä. Lapset oppivat uimaan aikaisin, ja moni oppii kalastamaan.

Savonlinna ja soutaminen kuuluvat jokaiseen kesään!

Savonlinna

Höyrylaivat ja norpparisteilyt

Höyrylaivojen höyryviheltimen ääni ja kalalokkien kirkunta tuovat minulle aina sen oikean kesän fiiliksen. Höyrylaivaristeilyt vievät lyhyelle tai pidemmälle seikkailulle saarien keskelle. Onnekkaimmat bongaavat risteilyllä norpan rannan kallioilta tai laivan vierestä vedestä.

Kesämökkimme ohi kulkeva Heinävesi-laiva rytmitti koko lapsuuteni kesiä joka päivä kello 12 ja kello 17. Aina oli juostava rantaan vilkuttamaan. Kannella olevat matkustajat vilkuttivat takaisin.

Savonlinna

Olavinlinna

”Olavinlinna rakennettiin sotilaallisesti ja maantieteellisesti merkittävälle alueelle 1400-luvun lopussa. Seutua halkoi Pähkinäsaaren rauhasta (1323) lähtien rajalinja. Aluksi raja oli Ruotsin ja Novgorodin välinen, myöhemmin Ruotsin ja Moskovan suuriruhtinaskunnan välinen. Kun 1400-luvun loppupuolella Moskovan suuriruhtinaskunta pyrki laajentamaan valtapiiriään uhaten jo Ruotsin rajoja, tarvittiin uusi linnoitus – Olavinlinna – vahvistamaan itäistä rajapuolustusta. Olavinlinnan perusti vuonna 1475 tanskalaissyntyinen ritari Erik Akselinpoika Tott, joka tuolloin toimi Viipurin käskynhaltijana.” (Lähde kansallismuseo.fi)

Käymme joka kesä Olavinlinnassa. Aika usein käymme myös opaskierroksella. Minä ja Antti olemme käyneet muutamia kertoja Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Olavinlinna Olavinlinna Olavinlinna

Lörtsyt, muikut ja Lippakioskin pehmis

Lörtsyt, muikut, jäätelö Lippakioski
Savonlinna

Capero
Savonlinna

Savonlinnan tori

Kauniilla paikalla sijaitseva Savonlinnan tori kruunaa kesäpäivän vieton. Nauti kahvilassa torikahvit, lörtsyn kanssa tietysti. Kiertele kojuissa ja osta herneitä tai mansikoita mukaan. Pysähdy kävelysillalle katsomaan maisemia ja norppapatsasta.

Jatka matkaa Pikku Kakkosen puistoon ja kävele aina Olavinlinnan luo asti.

Pikkukakkosen puisto Pikkukakkosen puisto

Savonlinna ja sen seutu täynnä elämyksiä

Punkaharjun harjualue, Parikkalan patsaspuisto, Rantasalmen Järvisydän ja Kerimäen puukirkko kutsuvat matkustajia. Järvet, metsät, rauhallisuus, puhtaus ja ihmisten ystävällisyys tekevät kesäpäivästä Savonlinnan seudulla unohtumattoman.

Savonlinna
Savonlinna

Savonlinna on #miunsavonlinna

Vielä näin huhtikuun lopussa en tiedä, miten korona vaikuttaa Savonlinnan seudun kesään 2020. Oopperajuhlat ja muut yli 500 kävijän tapahtumat on peruttu 31.7. asti. Emme tiedä, mikä on ravintoloiden ja majoituspaikkojen tilanne. Emme tiedä, kuinka isolla porukalla saamme kokoontua ja onko se järkevää muutenkaan.

Tule kuitenkin Savonlinnaan. Nauti luonnosta ja seudusta. Tilaa ruokaa ravintoloista ja nauti ateriasi järven rannalla tai metsän kalliolla. Ui Puruvedessä ja Pihlajavedessä ja kuuntele lintujen ääniä ja sitä ihanaa, aitoa murretta.

Pidetään Savonlinna eloisana tänäkin kesänä!#miunsavonlinna

Lue myös

X