Yli pyykkivuorten

Lapsettomien lauantai: keskustelu koronavauvoista syyllistää

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
uusivuosi

Tahaton lapsettomuus koskettaa joka viidettä suomalaista. Tänään vietettävä Lapsettomien lauantai muistuttaa, että äitiys ja isyys eivät ole itsestäänselvyyksiä.

”Samalla kauppareissulla näin itseäni nuoremman miehen työntävän lastenvaunuja, joissa oli pieni lapsi. Viha, kiukku, kateus, katkeruus ja elämän epäreiluus nousivat silmiini. Kirosin mielessäni, miksi tuokin paskamainen löysäperse on isä eikä minun isyydestäni ole mitään tietoa. Miksi hän, nuori mies, on isä, kun hän ei varmaankaan ole edes hyvä isä? Ajatuksissani menin tämän miehen luo ja potkaisin häntä monta kertaa ja samalla työnsin vaunut pois hänen luotaan. Miksi hän sai olla isä ja minä en?”

Esa Kynäslahti toimittamassani teoksessa Ei kenenkään äiti, kertomuksia lapsettomuudesta (toim. Hanna Parviainen, Atena Kustannus 2012).

Tiedättekö:

Kun yhtä aikaa naimisiin menneiden ystävien lapset lähtevät jo kouluun. Kun ostoskeskus on täynnä lastenvaunuja. Kun työkaveri tulee yllättäen raskaaksi eikä aika ole hänen mielestään oikea. Kun joutuu pettymään joka kuukausi – ja vuodet vierivät.  Kun yhtäkkiä bussissa alkaa kuulua vastasyntyneen vauvan itkua.

Kun huomaa, että tuntee itse asiassa kateuden lisäksi myös vihaa. Kun perhepäivällisellä vitsaillaan, että emme osaa harrastaa seksiä oikein. Kun täytyy miettiä, onko meillä enää varaa kokeilla uudestaan. Kun täytyy alkaa pohtia, koska täytyy luovuttaa. Kun kuitenkin haluaa uskoa, toivoa, rakastaa ja luottaa. Kun ei halua mitään muuta niin paljon.

Kun koko maailma puhuu koronavauvoista ja heittää asiasta vihjaavia emojeja ja meemejä.

Silloin on hyvä tietää, että ei ole yksin. Moni muukin miettii ja tuntee samoin.

lapsettomuus

Lapsettomien lauantai: äitiys ei ole itsestäänselvyys

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n mukaan keskustelu syntyvyyden laskusta ja “koronavauvoista” voi tuntua syyllistävältä. Monelle toive lapsesta ei toteudu itsestä riippumattomista syistä. Keskustelussa luodaan kuvaa, jossa lapsen saaminen on vain omasta tahdosta kiinni.

− Lapsettomuudesta on vaikeaa puhua julkisesti tai edes lähimmäisille, koska lapsettomuuden surua ei aina ymmärretä tai sitä saatetaan vähätellä. Tahattomasti lapseton suree syntymätöntä lasta, joka on mielessä rakentunut osaksi tulevaisuuden odotuksia ja minäkuvaa, sanoo järjestön puheenjohtaja Katja Helenelund.

Tällä viikolla vietettävän Simpukka-viikon aikana tehdään näkyväksi lapsettomuuden näkymätöntä surua. Tahattoman lapsettomuuden taustalla on monia syitä. Kenenkään perhemuodon, perheen koon, sukupuolen tai iän perusteella ei voi päätellä, keitä lapsettomuuden suru koskettaa.

− Moni jää piiloon ja yksin lapsettomuuden kokemuksen kanssa, koska kokee sen helpommaksi kuin kohdata oletuksia ja torjuntaa, sanoo Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Johanna Repo.

Tahattomasta lapsettomuudesta ja sen yksilöllisistä ja yhteiskunnallisista vaikutuksista tulisi puhua enemmän, jotta yhä useampi saisi tarvitsemansa avun ja tuen oikea-aikaisesti. Lapsettomien lauantai muistuttaa, että äitiys, isyys ja äitienpäivän vietto eivät ole itsestäänselvyys. Monella on näkymätön suru kannettavana.

lapsettomuus

Tue lapsetonta näin

Älä oleta

“Mua on sanottu ”äitimäiseksi”, joten helposti kuulemma olettaa, että mulla on monta lasta.” Tahaton lapsettomuus koskettaa hyvin erilaisissa elämäntilanteissa eläviä ihmisiä katsomatta ikään, sukupuoleen tai vaikkapa parisuhteeseen. Ethän oleta, ettei nuori pari voi kokea lapsettomuutta, tai että sinkku ei toivo lasta, tai että lapsettomuus on aina oma valinta.

Älä neuvo

“Älä stressaa! Teidän ei vain ole tarkoitus saada vielä lapsia.” Ymmärtämättömillä kommenteilla tarkoitetaan usein hyvää, mutta ne voivat satuttaa ja vain lisätä jo ennestään suurta surua. Tahattomasti lapseton on taatusti pohtinut erilaisia syitä ja ratkaisuja, eikä neuvoja yleensä pyytämättä kaivata.

Älä vähättele

“Nauttikaa nyt siitä, että voitte tehdä mitä haluatte ja mennä miten haluatte, ei tarvitse miettiä mistä saa lastenhoitajan.” Toive lapsesta voi olla ihmiselle elämän tärkeimpiä unelmia, ja ajatus siitä luopumisesta voi olla äärimmäisen tuskallista. Tuskaa ei lievitä ajatus siitä, että elämä lapsettomana olisi helpompaa tai että “aina voisi olla huonomminkin”.

Kuuntele

“Pelkkä kuuntelu on auttanut eniten. Myös se on tuntunut hyvältä, kun joku on kysynyt miten jakselen.” Useimmiten surussa voi tukea parhaiten ilmaisemalla, että on valmis kuuntelemaan ja olemaan läsnä. Myös empaattiset kysymykset jaksamisesta kertovat, että välität.

Lainaukset ovat Simpukan jäsen- ja kohderyhmäkyselyistä.

lapsettomien lauantai

Ei kenenkään äiti -kertomuksia lapsettomuudesta

Tahattomasti lapsettomat ovat aina sydämessäni. En unohda koskaan niitä upeita naisia ja miehiä, jotka kertoivat minulla elämänsä kipeimmän tarinan vuonna 2011. Olen siitä yhä kiitollinen ja yhä ihan kananlihalla. Ei kenenkään äiti – kertomuksia lapsettomuudesta on ollut koko toimittajaelämäni tärkein työ. Jos et ole lukenut teosta, lue se nyt. Se kirja on yhtä tärkeä niin lapsettomille kuin lapsia saaneille.

Mikäli tahaton lapsettomuus on koskettanut tai koskettaa sinua, liity mukaan Lapsettomien yhdistys Simpukkaan. Älä jää yksin. Tehdään yhdessä lapsettomuuden suru näkyväksi. #näkymätönsuru
lapsettomien lauantai
Voimia ja halauksia!

Lapsettomuus blogipostauksissa

Älä anna lapsettomalle vinkkejä lasten saamiseen

Voimia vuoden vaikeimpaan viikonloppuun

Lapsettomuus on kipeä asia myös miehelle

Lasten vanhemmat: Lapsettomat voivat hankalat työvuorot

Ystäväni tarina: Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi

Lue myös

X