Yli pyykkivuorten

On ihanaa, onnellista ja vaikeaa olla äiti

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
äiti
Kuvassa kuopuksemme kesällä 2013.

”Äiti”, kuuluu jostain päin taloamme. En valehtele enkä liioittele, kun sanon, että se aiheuttaa yhä onnentunteen. Tuntuu uskomattomalta, että minä saan olla se, joka vastaa, kun joku näistä kolmesta mielettömän upeasta ihmisestä huutaa äitiä. Äiti on arvonimi, jonka olen halunnut ansaita aina.

Muistan, miten kuusivuotiaana leikkasin Anttilan kuvastosta vauvojen kuvia irti. Teippasin vauvat seinään sänkyni yläpuolelle ja haaveilin äitiydestä. Vauvakuumeeni alkoi silloin.

Aloin 6-vuotiaana haaveilla äitiydestä.

Menimme naimisiin, kun olin 22-vuotias. Muistan siitä kesästä häät, häämatkan ja sen, miten istuin ulkona auringossa ja luin kaikki Kaksplus-lehdet, jotka löysin kotikyläni kirjastosta.  Saman vuoden talvella lopetimme ehkäisyn. Meitä ei haitannut kesken olevat yliopisto-opintoni eikä se, että emme pystyisi ostamaan markkinoiden kalliimpia Emmaljungia. Aika vauvalle oli mielestämme oikea silloin.

Muutamassa kuukaudessa tärppäsi. Vaikka joku ehkä kummastui nopeaa tahtiamme, olimme olleet kuitenkin yhdessä jo kuusi vuotta, kun esikoinen syntyi.

äiti

Kuvassa kuopuksemme kesällä 2013.

äitiys

Äitiys muuttuu

Lasten syntyessä olin 23-, 26- ja 31-vuotias. En ole koskaan katunut sitä, että saimme lapset niin nuorina. Olen aina ollut siitä onnellinen, iloinen ja ylpeäkin.

Nyt, kun täytin juuri 40, kainalossani on 9-vuotias. Yritän halata ohikulkevia 13- ja 16-vuotiaita, ja välillä saankin halata. Heidän elämäänsä kuuluvat minua enemmän ystävät, opiskelu ja harrastukset. He ovat pituisiani, fiksuja, kauniita, komeita, järkeviä, ihania – ja murrosikäisiä.

Nykyään saan käydä yksin vessassa.

Enää äitiä ei huudeta pyyhkimään eikä kukaan roiku jalassa, kun kävelen. Kun menen vessaan, kukaan ei itke oven takana. Minua ei tarvita yöllä eikä kovinkaan usein edes päivällä. Silti joka päivä kuulen monta kertaa huudon äiti. Kun nykyään kuulen sen, se tarkoittaa, että minulle halutaan kertoa joku heidän elämäänsä kuuluva yksityisasia. Silloin on syytä kuunnella tarkasti. Jos keskittymiseni on muualla, toista tilaisuutta ei ehkä ihan heti tule.

äiti
äitiys

Joskus on vaikeaa olla äiti

Vaikka arki kolmen eri-ikäisen lapsen äitinä on täynnä erilaisia tunteita ja tilanteita, tuntuu yhä uskomattoman ihanalta, että juuri minun nimeni on äiti. Tuntuu uskomattomalta, että tässä maailmassa on kolme ihmisiä, joille minä olen äiti.

Äitiys on ihanaa, onnellista ja juuri nyt haastavaa.

Elämä on täyttä, ihanaa, onnellista – ja haastavaa. Uusi elämäntilanne on erilainen kuin silloin, kun tuli hampaita, oli uhma, oli todella haastava elämäntilanne ja huoli lapsen terveydestä, kriiseiltiin päivähoidon aloitusta ja seisottiin onnenkyyneleet silmissä katsomassa, kuka opettaja kutsuu oman aarteemme luokkansa jonoon. Murrosikä aiheuttaa ihan uusia tilanteita, joista ei päästä yli tarratauluilla eikä Pipsa Possun katselulupauksilla. Pian on edessä lasten itsenäistymisen aika ja lapsista luopumisen aika. Ei vielä, mutta liian pian.

Esikoinen täyttää ensi vuonna 18 ja on muun muassa sanonut, että minun ei ehkä enää tarvitse puuttua hänen ruokailuunsa ja huolehtia, että hän syö päivällisellä myös salaatin ja lämpimän ruoan, vaikka ottaisikin leivän ja aloittaisi sillä. Äitiyden opettelu ja lasten kasvattaminen on vain välillä niin vaikeaa, kun se muuttuu niin nopeasti! Ei kestä äidin pää mukana.

äitienpäivä
äiti
äitienpäivä

Kiitos äiti

Elämässäni on upeita äitejä, joista ammennan viisautta, voimaa ja rakkautta. Oma äitini on elämässäni läsnä päivittäin viestien kautta, vaikka välimatkan vuoksi näemme liian harvoin. Mieheni äiti on kuulunut elämääni jo yli 22 vuotta.

Ystäviltäni opin joka päivä äitiyttä ja saan arvokasta vertaistukea. Ilman heitä äitiys olisi uuvuttavaa ja yksinäistä. Olen kiitollinen jokaiselle heistä kuuntelusta sekä välillä tiukoista sanoista, joiden avulla olen saanut tehtyä ryhtiliikkeitä äitiyteeni.

Olen kiitollinen miehelleni sekä lapsista että äitiyteni tukemisesta. Olen kiitollinen siitä, miten hän kuiskii lasten kanssa äitienpäivän aamuna ja rakentaa pöytään aamupalaa, jossa on kaikkia minun herkkujani.

Olen äärettömän ylpeä siitä, miten upeita lapsia olen saanut. Olen äärettömän kiitollinen siitä, että saan olla äiti ja siitä, että minulla on äiti.

Kiitos.

Kuvat kesältä 2013.

Äitiys postauksissa

Äidiksi 23-vuotiaana: Jäin paitsi vain opiskelijabileistä

Kihloihin 19-vuotiaana – mitä oikein ajattelin?

Lapsiperhearjessa unohtuu, että aikuiset ovat rakastavaisia

Miehet ovat sikoja ja surkeita isiä

Lapsi sylissä yöllä, kun muut nukkuvat

Lue myös

X