Yli pyykkivuorten

Ystäväni tarina: Aikuisiän akne on suuri häpeä

Teksti: Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten
akne

Kirjoitin yhden postauksen sivulauseessa, että olen 40 ja minulla on yhä aikuisiän akne. Sain lukijalta viestin, jonka sain luvan julkaista. Julkaisen tässä pätkiä hänen ajatuksistaan aikuisiän aknesta.

”Aikuisiän akne on asia, josta minun on vaikea puhua. Jotenkin häpeää, että on niin huono iho. Usein tuntuu, että olen ainoa näppylänaama. Kaikilla muilla on hyvät ihot, vaikkei se ehkä ihan niin olekaan.

Olen 36-vuotias. Minulla on ollut tosi huono iho, akne, noin 12-vuotiaasta asti. Se on vaikuttanut tosi paljon elämääni, vaikka en ole mikään ulkonäkökeskeisin ihminen. Oikeastaan 12-vuotiaasta lähtien olen vältellyt uimahalleja, saunomista ja kaikkea, missä joudun näyttäytymään ilman meikkiä. Moni mukava saunailta on ahdistanut, kun on hävettänyt. Välillä en ole viitsinyt saunoa ollenkaan. Yökylässä ollessani laitan usein vähän meikkivoidetta yöksi, jotta naama ei olisi niin kauhean näköinen aamulla.

Monesti olen miettinyt, kuinka paljon huono iho on vaikuttanut sosiaaliseen elämään ja itsetuntoon. Olen miettinyt myös, miten paljon aikaa naaman pakkelointiin on elämän aikana kulunut!

akne

Akne saa muut säikähtämään

Äitini säikähti, kun näki minut ilman meikkiä.

Meikki peittää paljon. Moni ei uskoisi, mille kasvoni näyttävät ilman meikkivoidetta, vaikka toki epätasaisuudet, punaiset näpyt ja arvet näkyvät meikin läpikin. Olen säikäyttänyt oman äitinikin, kun hän aamulla näki minut pitkästä aikaa ilman meikkiä. Anoppi myös joskus ihmetteli, mitä minulle on tapahtunut yön aikana. Kokeneita naisia molemmat, mutta silti säikähtivät, joten enpä ole halunnut muita järkyttää meikittömällä naamallani.

Joskus joku on heittänyt, että et sinä tarvitse meikkiä. Kyllä tarvitsen! Lääkärille mennessä olen joskus ottanut kuvan aamulla ennen meikkausta, koska muuten on vaikea uskoa, miten huonona iho on. Joskus lääkärit ovat väheksyneet asiaa, mutta ihotautilääkärit ovat aina ottaneet asian tosissaan.

Olen syönyt eri antibioottikuureja. E-pillerit oli käytössä aknen takia nuoresta asti yli kolmekymppiseksi. Olen kokeillut linimentit, rasvat, saippuat ja ihmeaineet, käynyt kosmetologilla ja ostanut kalliita tuotteita… Turhaan. Antibiootit ovat auttaneet hetkeksi, mutta eivät tietenkään ole pysyvä ratkaisu. Roacuttan-kuuria en ole uskaltanut syödä sivuvaikutusten pelossa. Nyt on hieman toivoton olo, mistä enää saisi apua, kun mikään ei kuitenkaan auta…

akne

Edes raskaus ei auttanut akneen

Miksi minulla on näin huono iho? Eikö tämä ikinä helpota?

Ajattelin, että viimeistään kolmekymppisenä helpottaa, ja sitten alkaakin tulla rypyt ongelmaksi. Mutta eipä helpottanut, nyt on vain rypyt näppyjen lisänä. Joskus ihotautilääkäri sanoi, että raskaus voi myllertää hormonitoiminnan niin, että se korjaa ihoa, mutta ei sekään tehonnut. Ihoni huonompi kuin aikoihin.

Ongelma on tietenkin sekin, että näppylöitä herkästi puristelee. Helpottaa, kun paine hellittää, kun märkänäppylät saa tyhjennettyä. Tätäkin on varmasti vaikea ymmärtää, jos ei ole itsellä kokemusta. Vaikka ihon antaisi olla rauhassa, uusia näppylöitä tulee silti. Myöskään syömiset eivät tunnu vaikuttavan selkeästi.

Hieman katkeruuttakin tunnen välillä. Miksi minulla on näin huono iho? Eikö tämä oikeasti jo helpota vähitellen! Miten ihana olisi saunoa porukassa ilman häpeää. Miten ihana herätä aamulla ilman, että tarvitsee kiirehtiä meikkaamaan, jos joku on näkemässä. Sitä ei hyvällä iholla varustettu ymmärrä, miten paljon tämä elämään vaikuttaa. Samalla kuitenkin aina mietin, myös lääkärikäynneillä, että voisihan sitä olla pahempikin sairaus, ei tähän sentään kuole.

Mutta kyllä tämä rajoittaa melko paljon elämää. Sitä toivoisi murrosiän loppuvan jo neljänkympin lähestyessä…”

Isotretinoin-kuuri kokeilussa

Kiitos kokemuksen jaosta lukijalleni! Minun akneni tuli myös 12-vuotiaana eikä nyt 40 vuotta täytettyäni ole lähtenyt mihinkään. Olen syönyt nyt marraskuusta asti Isotretinoin-kuureja, mutta en vielä osaa sanoa, onko se hyvä vai huono juttu. Halusin kuitenkin nyt yrittää, kun aknea on kestänyt niin kauan ja tuntui, että en enää jaksa sitä.

Haluatteko kuulla Isotretinoin-kuurista, sen vaikutuksista ja sivuvaikutuksista myöhemmin?

Onko sinulla akne? Mikä on auttanut siihen? Miten pärjäät aknen kanssa?

Ystäväni tarina -postauksia

Johan on prkl, että täiongelmasta ei päästä!

Lapsuusiän autismi ei oikeuta lapseni haukkumiseen

Usko lapseesi kehitysvammasta huolimatta. Autistisen Aleksin kuulumiset nyt.

Lapseni ottamasta valokuvasta ymmärsin, että todella painan 148 kg

Lasteni isä on elinkautisvanki – lue Katrin ja Jarkon tarina!

Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi

Pelkäsin hirveästi sektiota – ja jouduin hätäsektioon kaksi kertaa

Älä lohduta, että lapseni kyllä selviää syövästä, jos tiedän, että hän ei selviä

Lue myös

X